WEEKEND

5 danske kvinder, der er gået forrest for kvinder

Kvinder over hele verden har i over 100 år kæmpet for deres rettigheder. I Danmark har kvinder siden 1800-tallet været en stor del af kampen. Læs med her, hvor vi har samlet 5 kvinder, der, hvis ikke de allerede gør, burde stå skrevet i historiebøgerne.

I år 1910 stod politiker og kvindesagsforkæmper Clara Zetkin i spidsen for arbejderkvindernes anden internationale konference i København. Ved konferencen deltog 99 kvinder fra 17 forskellige lande, hvor mange kvindepolitiske emner blev vendt. Emner, der i dag stadig er relevante i kvindekampen.

På konferencen blev den årlige internationale kampdag vedtaget. Det var dog først i 1921, at datoen den 8. marts blev vedtaget som den oficelle mærkedag ’Kvindernes Internationale Kampdag’. Det er således 100 år siden i år. 

De danske kvindekampe

Der har dog være kvindekampe længe før kampdagen blev vedtaget, og det er blandt andet her i Danmark, at kvinderne turde råbe højt og kæmpe for seksuel frigørelse, ligestilling, selvstændighed og generelt deres ret til at være kvinde.

Læs også: Kvinder har kæmpet kampe i over 100 år, men hvad har de egentlig opnået?

Vi har her samlet fem danske kvinder, der alle har kæmpet for kvinders rettigheder, som faktisk startede med en MeToo-lignende sag i 1800-tallet.

1. Anna Hude – en feminist i 1800-tallet og en MeToo-sag

Foto: Roskilde lokalhistoriske arkiv

Èn af de kvinder, der råbte højt om seksuel frigørelse og gav andre kvinder en guideline for, hvad der var og ikke var okay, var Anna Hude.

Anna Hude var 1800-tallets svar på en feminist. Hun ville ikke finde sig i, at kvinder primært var til for at blive gift, føde børn og passe hus. Anna Hude ville mere. Hun stræbte efter uddannelse og oplysning.

I 1880 blev Anna Hude befamlet og senere voldtaget af en huslæge, der, som hun senere fandt ud af, havde gjort det samme ved andre kvinder. Efter voldtægten gik hun ned med en depression, da hun følte en stor skam over hændelsen.

Anna Hude tog dog kampen op og greb en nat pludselig til handling, da hun skød huslægen. Han blev, efter hendes forklaring om hændelsen, anholdt.

Hvis man sammenligner hændelserne for Anna Hude i 1800-tallet med hændelserne om seksuelle krænkelser i dag, er der mange ligheder.

Selvom der er langt fra pistolskud til at poste en opsang på sociale medier, hvor man opfordrer kvinder til at stå frem med deres oplevelser om seksuelle krænkelser, bliver Anna Hubes oplevelse set som 1800-tallets svar på MeToo.

Anna Hude følte skam og havde følelsen af at være forkert, men hun valgte at stå frem og tale åbent om det. Hendes forklaring efterfølgende gjorde, at hun vandt sin ret, hvilket var atypisk for 1800-tallets kvindesyn.

Læs også: De tre vigtigste kvindekampe lige nu

2. Thit Jensen – forkæmper for kvinders ligestilling og modeikon

Den afdøde forfatter og forkæmper for kvinders ligestilling Thit Jensen førte i 1920’erne an og kæmpede for fri prævention og frit moderskab.

Thit Jensen var ikke den typiske kvinde man så i 1900-tallets gadebillede. Hun var ofte iført fjerhat, store larmende smykker og en cigar i mundvigen. Og det var der måske en særlig grund til, for kvinder har kulturhistorisk sjældent haft en stemme i offentligheden.

For at styrke sin stemme havde Thit Jensen blik for at balancere sin udstråling og karrierevej og lagde ikke låg på sit udtryk. Kvinder skulle bestemme over deres egne kroppe, og det skulle en graviditet altså ikke sætte en stopper for.

Thit Jensens tanker om den frie kvinde begyndte hjemmefra. Hendes moders vilkår var nemlig så gyselige, at Thit synes der burde gøres noget ved det. Kvinderne fødte børn, og de fødte børn til de døde.

Derfor rejste hun rundt i landet og holdte foredrag og oplyste kvinder om, at de ikke behøvede at slides op og få børn på stribe. Thit Jensen blev derfor også en del af revolutionen inden for prævention.

Thit Jensen endte med at flytte holdningen i samfundet, og det fik afgørende betydning i debatten om prævention og fri abort.

Læs også: 5 podcasts om seje kvinder

3. Suzanne Brøgger – et ikon for kvinders seksuelle frihed

Foto: Isak Hoffmeyer

Op gennem 1960’erne og 70’erne blev Suzanne Brøgger en intellektuel stemme for kvinders frigørelse, som hun skrev om i sine bøger. Hun er således ikke bange for, at gøre op med den gængse måde at gøre tingene på.

I hendes bog ’Fri os fra kærligheden’ fra 1973 skriver hun om kvinders ret til ikke at skulle indgå ægteskab, og i stedet have mulighed for at dyrke deres seksualitet og lyster. Og det dyrkede den 76-årige forfatter også selv.

Bogen viste på den måde, at kvinder har mulighed for bestemme over sin egen krop og gik imod de normer, samfundet pålagde kvinder.

Udover bøger om kvinders frihed, er Suzanne Brøgger også kendt for nøgenbilleder, sexorgier og erotiske fantasier. Hun dyrker nemlig selv sin kvindelighed i stor stil, og deler derfor gerne ud af hendes historier, hvor hun i sine bøger deler ud af egenfortællinger om voldtægt og sine forhold til forskellige mænd.

Suzanne Brøgger er således blevet en rollemodel for den selvstændige, frie kvinde. Hun forandrede de forventninger, samfundet havde til kvinder, hvor hun gik forrest og viste, at intellekt, seksualitet og kvindelighed godt kunne forenes.

Læs også: Christina Hagen: Jeg gider ikke være kaffekrus-feminist og t-shirt-feminist, og jeg gider ikke være Beyouncés album-feminist

4. Helle Thorning-Schmidt – en kvinde i en magtposition

Foto: Henning Bagger

I september 2011 overtog Helle Thorning-Schmidt posten som Danmarks første kvindelige statsminister med opsat hår og iklædt en lilla jakke. Og det var første gang, at en kvinde i sådan en magtposition kombinerede hendes kvindelighed og seriøse virke.

Helle Thorning-Schmidt forenede en stærk, kvindelig udstråling med det at have magt, og det var danskerne ikke vant til at se. Hun insisterede dengang på, og gør det også i dag, at kvindelighed i form af  f.eks. farvede jakkesæt og stiletter sagtens kan kombineres med en hvis seriøsitet.

Hendes moderigtige stil gik heller ikke ubemærket hen, hvor medierne allerede inden hun trådte op på talerstolen i september 2011, havde døbt hende ”Gucci-Helle”.

Det er dog værd at bemærke, at hendes stil og beklædning ofte blev kommenteret mere, end hendes egentlige politik. Og det er tilsyneladende en generel ting, da der er mange flere kommentarer om kvindelige politikeres udseende end om mændenes. 

Samfundet er altså ikke vant til at se en kvinde i en magtposition udstråle sin seksualitet og kvindelighed på den måde. Og det blev især tydeligt sidste efterår, hvor den finske statsminister Sanna Marin blev fotograferet til et modemagasin iført en sort, nedringet blazer, hvilket førte til ramaskrig.

Læs også: Klub Venus vil gøre op med tabuer: sexlegetøj og onani er ikke skamfuldt

5. Nikoline – den modige og kompromiløse rapper

Foto: PR

Rapperen Nikoline er ikke bange for, at ytre sin mening om kvinder og særligt kvindekroppen. Hun kæmper for seksuel ligestilling, hvilket kommer til udtryk i hendes musik.

I hendes sange kæmper hun for kvinders seksualitet, ved at være enormt eksplicit. Og så viser hun, at sex ikke kun behøverat være hereosex, men at det også er smukt mellem to af samme køn.

Nikoline er uddannet i klassisk musik og har en kanditatgrad i fysik, men det stopper hende ikke i at lave bramfri raptekster, hvor hun viser, at man godt kan dyrke kvindelighed og seksualitet og samtidig have stærke politiske seriøse budskab.

Nikoline synes dertil at det er langt ude, at kvinders nøgenhed i et moderne samfund åbenbart kun kan ses som noget seksuelt:

- Jeg ville gerne gøre opmærksomhed på, at bare fordi vi brændte bh’er i 70’erne og fik stemmeret for ca. 100 år siden, så er der stadig ikke lighed i dag. Kvinder er stadig synonym med luder og so i rapmusik, så ’Sut min klit’ er et alternativ til det, fordi jeg synes, at sexisme og misogyni (had til kvinder) er kikset og slidt.

Andre kvinder, der har taget bladet fra munden

I forlængelse med Nikolines bramfri tekster, har blandt andet den kvindelige rapper Tessa gjort sig bemærket med sine meget ærlige tekster, der også omhandler kvinders seksualitet og hendes oplevelser som kvinde.

I reportageserien ’Skamløs’ på DR3 kan du også møde tre stærke unge kvinder, der fortæller om deres forhold til sex, og hvordan emnet om ’kvinder, der har lyst til sex’ er tabubelagt og fyldt med fordomme.

Læs også: Netflix hylder stærke kvinder, og du kan være med

Læs mere om: