WEEKEND

5 skuffende filmatiseringer af bøger

Når bøger bliver filmatiseret, skal man som seer pludselig vænne sig til at se andre ansigter end dem, man forestillede sig under læsningen. Og det kan skuffe. Her er fem film baseret på bøger, som har skuffet seerne mest.

Man skulle tro at bøger, der bliver visuelt genfortalt på det store lærred, ofte vil skabe positiv respons, og det kan også sagtens være tilfældet. Men er filmen så lige så god som bogen?

OnBuy.com har lavet en undersøgelse om hvilke filmatiseringer af bøger, som publikum er mest skuffede over. Nogle af filmene på listen er som forventet, mens andre er ret overraskende. 

Læs også: Disse 5 serier på Netflix skuffer mest

Ved at kombinere anmeldelserne af de bedst sælgende bøger på Goodreads med anmeldelserne af de pågældende bøgers filmatiseringer på IMDd fandt man frem til, hvilke filmatiseringer, der bestemt ikke levede op til bøgerne.

Fem skuffende filmatiseringer af bøger

1. ’Fifty Shades of Grey’ (2015)

E. L. James bøger om den dominerende Christian Grey, den uskyldige Anastasia Steel og deres intense kærlighedsforhold solgte over 25 millioner eksemplarer mellem 2010 og 2019.

Filmatiseringen af den første bog fik premiere i 2015, og havde Dakota Johnson og Jamie Dornan i hovedrollerne. Den blev dog ikke modtaget specielt godt, og blev ratet som 36% dårligere end E. L. James’ første bog om kærlighedshistorien.

’Fifty Shades of Grey’ får derfor førstepladsen for værste film, baseret på en bog.

2. ’The Hunger Games – Mockingjay part 2’ (2015)

Den fjerde og sidste film om Katniss Everdeen og det ubarmhjertige dødsspil indtager andenpladsen for værste filmatisering af en bog. Filmene om ’The Hunger Games’ er baseret på Suzanne Collins’ bøger af samme navn.

Selvom Jennifer Lawrence forberedte sig både fysisk og mentalt til rollen som den modige Katniss Everdeen, blev den sidste film i historien om dødsspillet ’Mockingjay part 2’ vurderet til at være hele 20% dårligere end bogen.

Læs også: Ny film om mordet på Gucci-arving har Lady Gaga i hovedrollen

3. ‘The Girl on the Train’ (2016) og ‘Harry Potter and the Deathly Hallows’ (2011)

På en delt tredjeplads er filmatiseringen af henholdsvis Paula Hawkins ’The Girl on the Train’ og J. K. Rowlings sidste bog i Harry Potter-universet ’Harry Potter and the Deathly Hallows’. Begge film er blevet vurderet af seerne til at være 17% dårligere end deres respektive bøger.

Harry Potter-fans følte efter sigende ikke, at filmen levede op til J. K. Rowlings magiske bogunivers, og flere beskriver endda filmen som ”særdeles skuffende”.

4. ’The Da Vinci Code’ (2006)

Dan Browns bedst sælgende roman ’The Da Vinci Code’ fra 2003 blev filmatiseret i 2006. Tom Hanks fik hovedrollen som professor Robert, der afdækker et mord begået på det parisiske museum Louvre, hvilket fører til opdagelsen af et religiøst og hemmeligt broderskab.

Selvom romanen var en bestseller, blev filmen vurderet som 15% dårligere end bogen, hvilket giver filmen en fjerdeplads på listen over de værste filmatiseringer af bøger.

Læs også: Hvornår stopper filmbranchen med at kvinder, når de er fyldt 40?

De mest nøjagtige filmatiseringer af bøger

Ifølge den samme undersøgelse lavet af OnBuy.com, er filmatiseringen af Gillian Flynns roman ’Gone Girl’ fra 2014, én af de bedste filmatiseringer af en bog. Seere har vurderet filmen til at være 97% lige så god som bogen.

Det samme gør sig gældende for filmatiseringen af Stieg Larssons roman ’The Girl with the Dragon Tattoo’ fra 2009, der er den første i Millennium-serien, og som af seerne er blevet vurderet til at være 94% lige så god som bogen.  

Læs også: Netflix vil ikke længere lade dig dele passwords med hinanden

 

Læs mere om: