WEEKEND

5 tv-serier og film, du skal se i december

En dissekering af den menneskelige psyke, seksuelle overgreb og macho-privilegier - og et kig ind i Londons jetset i 1800-tallet. Her er 5 bud på tv-serier og film, som du skal se denne måned, hvis du indimellem trænger til en pause fra julefilmene.

December måned er over os, og selvom vi er vilde med de mange gamle juleklassikere og de forudsigelige Netflix-julefilm, så byder måneden også på andre gode film og tv-serier.

LÆS OGSÅ: De 15 aller bedste julefilm til din december

Hvis du indimellem trænger til en pause fra julefilmene, så har IN samlet 5 bud på tv-serier og film, der byder på masser af drama og spænding.

3 FILM, DU SKAL SE I DECEMBER

 

LILLE SOMMERFUGL

Louise og Ernst har været gift i 50 år, og den slags skal jo fejres – også selv om fester ikke er det, der står øverst på den lidt sammenbidte svineavler Ernsts hitliste. Familien og vennerne samles om parret til en guldbryllupsfest, som fejrer kærligheden og – som Louise selv siger – udholdenheden. Som dagen og aftenen skrider frem, viser det sig dog, at Louise ikke ved alt om sin mand, og skærmydsler i den nærmeste familie blusser op, da alkoholen kommer på bordet. Søren Kragh-Jacobsen viser endnu en gang, at han er allerstærkest som instruktør, når den menneskelige psyke skal dissekeres, og det er skønt at se to af Danmarks dygtigste og mest erfarne skuespillere, Karen-Lise Mynster og Jesper Christensen, i front. På rollelisten finder man også bl.a. Mia Lyhne og ‘Vild med dans’-vært Sarah Grünewald, som spiller sin første store rolle på film i ‘Lille sommerfugl’.

Premiere 3. december.

PROMISING YOUNG WOMAN

‘Promising Young Woman’ var en af de film, der måtte tages af plakaten i foråret, da corona lukkede landets biografer. Og det kan folkene bag filmen ikke være helt utilfredse med. For nu, hvor den endelig får premiere, lander den med sine temaer om seksuelle overgreb, macho-privilegier, skyld og hævn lige midt i den rullende danske Metoo-revolution. Carey Mulligan er fremragende – og skrækindjagende! – i rollen som Cassie, der efter at være droppet ud af lægestudiet er flyttet hjem til sine forældre, arbejder på en kaffebar og bruger det meste af sin tid på at jage en skræk i livet på de mænd, som samler voldsomt berusede piger op i nattelivet for at forgribe sig seksuelt på dem, uden at de har kræfter eller åndsnærvær nok til at sige nej eller stritte imod. Hendes bevæggrunde skal ikke afsløres her, men der ligger en smertefuld begivenhed til grund for hendes blodtørst. Filmen har et stort persongalleri, og en lang række stjerner fra særligt serie-universet medvirker i mindre roller, bl.a. Connie Britton, Laverne Cox og Adam Brody. Skuespillerinden Emerald Fennell, som har medvirket i bl.a. ‘The Crown’ og ‘The Danish Girl’, debuterer som spillefilmsinstruktør med ‘Promising Young Woman’, og hun er bestemt værd at holde øje med.

Premiere 7. januar.

LÆS OGSÅ: Sofie Lindes #MeToo-kjole kommer på museum

THE MIDNIGHT SKY

Det er mere end fire år siden, vi har set George Clooney i en filmhovedrolle, men nu er han tilbage i ‘The Midnight Sky’, som han også selv har instrueret. Stjernen har set kaldt filmen for en krydsning mellem ‘Gravity’, som han selv medvirkede i, og ‘The Revenant’, som indbragte Leonardo DiCaprio en Oscar. Filmen handler om videnskabsmanden Augustine – Clooney – som desperat forsøger at kontakte besætningen på et rumskib for at advare dem om den katastrofe, der er indtruffet på Jorden, mens de har været udsendt på deres mission. Han må begive sig ud på sin egen farlige mission for at nå en anden satellit, som muligvis vil gøre ham i stand til at komme i kontakt med rumskibet. Felicity Jones, Kyle Chandler og David Oyelowo udgør besætningen på rumskibet, som i deres ende også undrer sig over, at de i flere uger ikke har fået nogen meldinger fra deres kolleger på Jorden.

Biografpremiere 10. december, tilgængelig på Netflix fra 23. december.

2 SERIER, DU SKAL SE I DECEMBER

BRIDGERTON

Det vakte opsigt, da kvinden bag successerier som ‘Greys hvide verden’ og ‘How to Get Away With Murder’, Shonda Rimes, indgik en aftale med Netflix om at levere stof til streaming-giganten. Nu lander hendes første serie, og der er dramatik og store følelser for alle pengene i ‘Bridgerton’. Serien handler om den velhavende Bridgerton-familie, som er en del af Londons jetset i 1800-tallet. Baller, intriger, skandaler, sladder og romantik er en del af hverdagen i Bridgertons univers, og serien – der er baseret på Julia Quinns bøger – er blevet sammenlignet med både ‘Gossip Girl’ og ‘Stolthed og fordom’. Hold særligt godt øje med Phoebe Dynevor, som spiller Daphne Bridgerton og spås en stor fremtid i branchen.

Premiere på Netflix 25. december.

LÆS OGSÅ: 20 ting, du ikke vidste om hitserien The Crown

RAISED BY WOLVES

Amanda Collin har gjort kometkarriere, siden hun debuterede i ‘En frygtelig kvinde’ i 2017 – og vandt både en Robert og en Bodil. Allerede nu er der bud efter hende i Hollywood, og nu lander selveste Ridley Scotts serie ‘Raised by Wolves’ på HBO herhjemme. Amanda Collin spiller den kvindelige hovedrolle, Mother. Efter krige og konflikter har skabt ravage på Jorden, sender en videnskabsmand to menneskelignende robotter til planeten Kepler-22b. Her skal de opfostre menneskebørn og skabe en helt ny verden. De møder dog modstand fra Mithraic – en gruppe overlevende fra Jorden, som udfordrer robotternes ideologier og planer. Det er allerede blevet besluttet, at der kommer en sæson to af ‘Raised by Wolves’.

Se den på HBO fra 16. december.