WEEKEND

6 spektakulære museer i Danmark

Rundt i landet finder du en hel del museer, som er et besøg værd for sin arkitektur lige så vel som for sine udstillinger. Måske der venter dig en ny oplevelse eller to?

Aalborg: Kunsten

Kunstmuseet i Aalborg er den eneste bygning, som den finske superarkitekt Alvar Aalto lavede uden for sit hjemland. Den stod færdig i 1972, blev fredet i 1995 og var igennem en gennemgribende renovering i 2016 – bl.a. blev 317 ton italiensk marmor udskiftet både inden- og udendørs.

Læs mere om Kunsten og aktuelle udstillinger på kunsten.dk

LÆS OGSÅ: Nu kan du endelig opleve ’Academy of Tal R’ på Louisiana

Helsingør: M/S Museet for Søfart

BBC, National Geographic og The New York Times har alle rost søfartsmuseet til skyerne, og det figurerer da også jævnligt på lister over verdens smukkeste og bedste museer. Det er den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels og hans BIG-tegnestue, som står bag den spektakulære bygning, der ligger under jorden i en tørdok.

Læs mere om M/S Museet for Søfart og aktuelle udstillinger på mfs.dk

Kastrup: Den blå planet

Det var ikke kun hajer, blæksprutter og fisk, der kunne juble over deres nye hjem, da Den Blå Planet stod færdig i 2013. Bygningen, som formmæssigt er inspireret af en hvirvelstrøm og belagt med aluminiumsplader, som ligner fiskeskæl, er også blevet omtalt i rosende vendinger af mennesker – både herhjemme og internationalt. Den danske tegnestue 3XN står bag akvariet, som er blandt Danmarks 10 mest besøgte seværdigheder.

Læs mere om Den Blå Planet og aktuelle aktiviteter på denblaaplanet.dk

M/S Museet for Søfart

Herning: Heart

Den amerikanske arkitekt Steven Holl lod sig inspirere af Hernings status som tekstil- og tøjby, da han i 2009 skulle bygge byens nye museum, Heart. Ovenfra ligner museets form en skjorte og et par bukser, som nærmest blafrer sig ud i terrænet. Også facaden i hvid beton har en overflade, der leder tankerne hen på et stykke krøllet tøj. Og indenfor bølger lofterne som en slags bløde teltduge.

Læs mere om Heart i Herning HER

Odense: Møntergaarden

Den dansk-spanske arkitektduo Maali & Lalanda beviste i 2013, at et pastelfarvet bindingsværkshus fra 1600-tallet og moderne kubisme i pangfarver er et overraskende godt match. Tegnestuen står bag en tilbygning til Odenses kulturhistoriske museum, Møntergaarden, som vækker opsigt i den gamle bykerne med sine firkantede og farverige former.

Læs mere om Møntergaarden og aktuelle udstillinger på museum-odense.dk

Ribe: Vadehavscentret

Som en af de eneste bygninger i Danmark er Vadehavscentret stråtækt på både vægge og tag. Arkitekten bag har ladet sig inspirere af egnens traditioner og særkender, der har skabt en helt unik museumsbygning. Vadehavet er en del af Nordsøen og strækker sig fra Ho Bugt ved Esbjerg til byen Den Helder i Holland. Området er kendt for sine tidevandsforhold, der giver en særlig flora og fauna. Den danske del af Vadehavet blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2014.

Læs mere om Vadehavscenteret på vadehavscentret.dk

LÆS OGSÅ: KULTUR | Filmkunst, græs og malerier – her er 3 udstillinger du skal se lige nu

 

Læs mere om: