WEEKEND

7 danske kunstnere med kurs mod toppen

I kunstkredse har de for længst gjort sig bemærket, men i den brede offentlighed er det langtfra alle, der kender dem – de yngre danske kunstnere, som har internationalt format og potentiale til at bryde stort igennem. IN har bedt tre kunstkendere pege på de danske navne, som har kurs mod toppen af kunstscenen, og som er værd at holde ekstra godt øje med.

7 danske kunstnere du skal kende

IN har bedt tre kunstkendere om at udpege syv danske kunstere som de danske navne, der har har potentiale og kurs mod toppen inden for kunstensverden. De tre kunstkendere er henholdvis:

  • Tania Asbæk, Sar Lysgaard og Sanne Kofod Olsen: Tania Asbæk er partner og kunstrådgiver i Asbæk Art Consulting, kurator, bestyrelsesmedlem i Copenhagen Photo Festival.
  • Sara Lysgaard er partner i CCA Andratx, kunstsamler og medlem af bestyrelsen for bl.a. Heart (Herning Museum of Contemporary Art).
  • Sanne Kofod Olsen er kunsthistoriker med fokus på samtidskunsten og rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedskoler. Tidligere direktør for Museet for Samtidskunst, rektor for Det Fynske Kunstakademi og medlem af Kunstrådet.

1 | Tove Storch

Uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi, havde sin første soloudstilling i 2011 hos Nils Stærk med fem skulpturer, ‘Untitled (blue/blue)’. Fem af værkerne er i dag en del af Louisianas samling.

– Hun arbejder altid med lag, og det spændende er, at det giver en frustration, fordi man ikke kan se alle lag. Hun tænker beskueren ind – man vil gerne se, hvad der er bagved, men man kan ikke. Det er særligt tydeligt i hendes værk ved KØS i Køge, at man higer efter at finde ud af, hvad der er bagved. Der er ingen klare svar på, hvad Tove Storchs værker handler om. Det er pirrende, siger Sanne Kofod Olsen.

Sara Lysgaard fremhæver Tove Storchs leg med materialer:

– Hun udfordrer opfattelsen af, hvad man ser. På afstand virker værkerne umiddelbart meget maskuline og arkitektoniske, men når man kommer tættere på, ændres førstehåndsindtrykket, og værket fremstår pludseligt blidt og fint.

Untitled og Untitled blue/blue. Foto: Anders Sune Berg, David Stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee hughes, Joakim schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

2 | Nina Beier

Er uddannet fra Royal College of Art i London og har udstillet over hele verden – fra London og Paris til New York og Shanghai. På Chart Art Fair, som er den førende kunstmesse for nordisk samtidskunst, udstillede Beier sidste år bl.a. serien ‘China’, hvor porcelænshunde og vaser er sat sammen i par, men begge dele gennemhullede.

– Det er et absurd par, vasen og hunden. Der er nærmest taget en bid af hunden og en bid af vasen. Man ved ikke, hvem der spiser hvem. Det skaber en nærmest tegneserieagtig fornemmelse. Figurerne er kitschede og sender tanker tilbage til amagerhylden, siger Sara Lysgaard.

China. Foto: Anders Sune Berg, David Stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee hughes, Joakim schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

3 | Gudrun Hasle

Er uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi i 2008 og blev i 2013 nomineret til årets bedste udstilling af Foreningen af Danske Kunstkritikere for soloudstillingen ‘Modsmerte’ på Museet for Samtidskunst. Gudrun Hasle er ordblind og viser i sin kunst verden fra det ståsted.

– Gudrun Hasle blotter sig selv i sin kunst. Hendes broderi er utroligt fint, men de sætninger, hun danner, er spækket med stavefejl. Hun ved, at nogle vil trække på smilebåndet, men det er o.k. Hun er ironisk, men står ved sig selv. Det er både stærkt og skrøbeligt, hvilket resulterer i nogle meget smukke og sjove værker, som er et opgør med ideen om broderi som et perfekt og sirligt håndværk, siger Tania Asbæk.

The Wores Ting Abet Being Dislexik og It Hade to Be Love. Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

4 | Sofie Bird Møller

Uddannet fra Central Saint Martins i London og Academy of Fine Art i München. Har udstillet i Tyskland, Frankrig og herhjemme og er repræsenteret i flere anerkendte private samlinger. Sofie Bird Møller laver ofte modifikationer. Hun finder reklamefotos fra fx magasiner, som hun maler ovenpå. Hendes værker er meget kropslige, forklarer Sara Lysgaard:

– Hun maler med sig selv – bruger sin egen krop som pensel. Hun påfører sig maling og laver et strøg på et eksisterende foto, hvorved hun skaber en helt ny fortælling, og den oprindelige reklames udtryk forsvinder.

Bikini top, Uden titel og Uden titel. Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

LÆS OGSÅ: KULTUR | Filmkunst, græs og malerier – her er 3 udstillinger du skal se lige nu

5 | Lea Porsager

Lea Porsager er en billedhugger, der både laver skulpturer og film. Kun få år efter sin afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2010 opnåede Lea Porsager noget, som kun er få kunstnere forundt – at blive inviteret til at udstille på den internationale udstilling Documenta i Kassel, Tyskland, der hvert femte år præsenterer væsentlige nybrud og strømninger i billedkunsten. Her viste hun værket ‘Anatta Experiment’, som tager udgangspunkt i et hus på et schweizisk bjerg, der tidligere var samlingssted for dyrkelsen af det okkulte.

Hun har også sammen med Ann Lislegaard udsmykket pladsen foran museet KØS i Køge. Det er hendes ’lilla tunger’, der stikker op i det hvide plateau. – Hun er lige fyldt 35, selv om man ud fra hendes arbejde at dømme skulle tro, hun var ældre. Hun har mange interessante udstillinger bag sig. Hun arbejder meget med det mystiske og gådefulde, som hun omsætter til film og skulptur, siger Sanne Kofod Olsen.

Anatta Experiment, Vulgus og Anatta Experiment. Foto: Anders Sune Berg, David Stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

6 | Tamar Guimarães

Født i Belo Horizonte i Brasilien og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi. Har i dag base i København. Har udstillet over hele verden. Hun arbejder meget med sine brasilianske rødder og kultur som et element i sine værker, fortæller Sanne Kofod Olsen.

– Nogle gange bevæger hun sig over i det mystiske. Hun er interesseret i antropologiske spørgsmål og undersøger fænomener i kulturer. Det, hun laver, er altid ekstremt flot. Antropologien er en tendens i kunsten – ikke i akademisk forstand, men hun går ud og undersøger folk, områder og fænomener. Det er ikke dokumentarfilm, som vil give mening at se hjemme på tv. Den æstetiske side er meget dominerende, og det har en stærk oplevelsesdimension, siger hun.

La incorrupta. Foto: Anders Sune Berg, David Stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee hughes, Joakim schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

7 | Thomas Øvlisen

Efter en årrække i New York, hvor Thomas Øvlisen også udstiller nu, er han nu tilbage i Danmark, hvor han gennem længere tid har været tilknyttet V1 Gallery. Øvlisen er tidligere graffitikunstner og arbejder med graffiti og lak. Han tager fx plastikflasker og dækker med lag af skum og lak, som han bagefter pudser og sliber.

– Det ser meget elegant ud, selv om det er malet med autolak. Han har en malerisk energi, som er superfed, og man fornemmer de gamle elementer fra gaden, som han bruger, siger Tania Asbæk.

Sara Lysgaard peger også på, at kunstnerens holdning til det færdige værk er speciel.

– Vi er ikke vant til at måtte røre ved kunsten, men Thomas Øvlisen skaber en særlig interaktion med værkerne. Han er ikke bange for, at vi rører ved værkerne – tværtimod vil han gerne have, at vi interagerer med dem, forklarer hun.

‘Pete Vaser, See a Penny’ Klaus von Nichtssagend Gallery, NY og ‘Installation View Knud, Sade LA’. Foto: Anders Sune Berg, David Stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

LÆS OGSÅ: KUNST | 7 danske kunstnere, som du skal kende

Læs mere om: