WEEKEND

Årets 15 bedste bøger

Træk den blødeste lænestol ind foran pejsen og sæt dig godt til rette. Den kolde vintertid er tid til fordybelse, og hvad er bedre end at dykke helt ned i en god bog og forsvinde ind i et univers langt fra arbejde og den tiltrængte gulvvask? Her får du årets 15 bedste bogudgivelser.

De bedste bøger fra 2019

I bøgernes verden kan du rejse til ukendte universer og fremmede egne uden et eneste klip i CO2-kortet. Og der er rig mulighed for store oplevelser forude, for 2019 var et stærkt år for litteraturen. Her får du årets 15 bedste bøger, der alle giver mulighed for rolig fordybelse og spændende eventyr.

Årets bedste fantasy og uhygge-bøger

En lykkelig slutning, Maren Uthaug

Nicholas stammer fra syv generationer af bedemænd, men er begyndt at opleve en morbid side af sig selv. Han føler sig sært tiltrukket af døde mennesker og giver sig for at undersøge, om han er den eneste i familien, der har det sådan. Det bliver til en rejse gennem dødens historie og en kulturhistorie, hvor overtro, spøgelser, medlidenhedsdrab, nekrofili og nazisme hvirvles sammen. Maren Uthaug skriver nok om tunge emner og menneskets mørke sider, men hun gør det befriende nok uden at dømme, og ‘En lykkelig slutning’ er spændende og fantasirig læsning.

Psst... Læs Maren Uthaugs humoristiske 10 leveregler her


Maren Uthaug: En lykkelig slutning. Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr.

Løg trækker tårer, Dorrit Willumsen

Wendy har 74-års fødselsdag, men ægtemanden har glemt hende, e-boks er lukket, og alt går bare galt. Og nu gider Wendy ikke mere. Hun tager til København, hvor hun flytter ind i en skunk i en tom lejlighed, og med sig har hun en vilter ulvepels, der efterhånden begynder at udvikle menneskelige træk. Dorrit Willumsen har et fantastisk fint tag om ensomhedens væsen og kan skrive en tragisk historie, så den rammer en øm, rørende og sørgmodig tone, der aldrig bliver patetisk. Snarere holder hun sig til en poetisk realisme, hvor det absurde kigger frem fra ulvepelsen her og der. En af de historier, man har lyst til at flytte ind i.


Dorrit Willumsen: Løg trækker tårer. Gyldendal, 199,95 kr.

Knogleurene, David Mitchell

I den mesterlige ‘Knogleurene’ følger vi Holly Sykes i tiden fra 1984, hvor hun som rebelsk teenager løber hjemmefra, til efteråret 2043, hvor hun bor med sit barnebarn og et iransk adoptivbarn i et apokalyptisk Irland. Hun hvirvles undervejs ind i et kæmpe opgør mellem det gode og det onde, og undervejs skifter fortællerstemmen vinkel til bl.a. den udødelige Marinus-figur og den fallerede forfatter Crispin Hershey. Den Booker-nominerede murstensroman forener på den måde både fantasy, spændingsroman, satire og klimalitteratur, og selv hvis reinkarnationer og guddommelig indgriben lyder som noget hokus-pokus, bør man give ‘Knogleurene’ en chance. En kæmpe læseoplevelse venter.


David Mitchell: Knogleurene. People’s Press, 349,95 kr.

Årets bedste hverdagssatire

Frank vender hjem, Kristian Bang Foss

Mens Frank er vokset op i Hvidovre med den sørgelige skikkelse Rock Tage som far, er Thea fra den stenrige Holmberg-familie, og på trods af, at ‘der er plads til alle’ i Holmberg’ernes Skagen-sommerhus, har Frank en nagende fornemmelse af at være udenfor. En dag forsvinder han og vender hjem med en utrolig historie at fortælle. Kristian Bang Foss’ første roman i syv år er blevet kaldt en moderne ‘Lykke-Per’, og historien om mønsterbryderen Frank, der forsøger at falde til i kærestens overklassefamilie, er da også en stor samtidsroman. Enkelt skrevet og med en sort humoristisk linje, der balancerer flot mellem at være trist og være sjov – ligesom man kender det fra Kristian Bang Foss’ andre bøger.


Kristian Bang Foss: Frank vender hjem. Gyldendal, 209,95 kr.

Mænd i min situation, Per Petterson

En tidlig morgen i 1992 ringer telefonen i Arvid Jansens lejlighed i Oslo. I røret er Arvids ekskone, der ikke ved, hvor hun er, og hun har brug for hjælp. Arvid finder hende og følger hende hjem til det rækkehus, hvor de har boet sammen med deres tre piger, men inde i huset er alt lavet om. Arvid er som slettet fra deres fælles fortid. ‘Mænd i min situation’ er historien om et liv i opløsning og deroute, og den fabelagtige roman er blevet kaldt stor kunst og har høstet topkarakterer over hele linjen. Samtidsromanen om skilsmissens indvirkning på et menneske er både poetisk og realistisk fortalt, og der lyder en øm og trist undertone gennem portrættet af Arvid.


Per Petterson: Mænd i min situation. Batzer & Co., 279,95 kr.

Serotonin, Michel Houellebecq

Florent-Claude Labrouste er 46 år og ansat i Landbrugsministeriet. Han bor sammen med sin 20 år yngre kæreste i en parisisk luksuslejlighed, og alt ser fedt ud. Men under facaden er Florent-Claude et brusende hav af foragt, og han kan hverken holde jobbet eller kæresten ud. Han stikker af, ud på landet, og finder et Frankrig ødelagt af globalisering og landbrugspolitik, mens landmændene er tæt på oprør. Houellebecqs syvende roman bugner som sædvanlig af antidepressiver, ensomhed, onani, samtidskritik og menneskehad, og den sydende og vittige stil har fået anmelderne til at kalde ham en af Europas største nulevende forfattere.


Michel Houellebecq: Serotonin. Rosinante, 299,95 kr.

Årets bedste fortællinger indefra

Breve fra en barndom, Emma Reyes

I 1920’ernes og 1930’ernes fattige Columbia forsøger pigen Emma Reyes og søsteren Helena at overleve. Sammen med enkelte andre børn bor de hos fru Maria, der behandler dem forfærdeligt og bl.a. låser dem inde i et lille rum uden vinduer, mens hun går på arbejde. Hun ender med at forlade begge søstre hos to fordrukne indianere, og pigerne tages ind af et strengt katolsk nonnekloster, som Emma senere flygter fra. ‘Breve fra en barndom’ består af en række virkelige breve sendt fra den voksne Emma Reyes til en ven, og selv om de hårde barndomsminder er gennemsyrede af modgang og slukkede håb, lyser samlingen af livgivende og ukuelig kærlighed. En smuk og rørende rejse.


Emma Reyes: Breve fra en barndom. Batzer & Co., 199,95 kr.

I offentlighedens tjeneste, Edward Snowden

Erindringsbogen fra den verdenskendte whistleblower, der nu bor i eksil i Rusland, delte de amerikanske anmeldere, da den udkom i hjemlandet. Mens The Wall Street Journal kaldte Edward Snowden for selvglad, læste New York Times bogen som en medrivende thriller. Og ‘I offentlighedens tjeneste’ er da også spændende læsning. I 2013 chokerede han verden, da han fra sin position i den amerikanske efterretningstjeneste afslørede massiv global overvågning af borgernes privatliv, og i sin erindringsbog giver den tidligere systemoperatør, hacker og spion sin egen udgave af begivenhederne. Særligt bogens anden del, hvor Snowden gemmer sig på et hemmeligt hotelværelse i Hong Kong i sommeren 2013, er nervepirrende læsning. En vigtig bog om en betydningsfuld frihedskæmper.


Edward Snowden: I offentlighedens tjeneste. Informations Forlag, 239,95 kr.

LÆS OGSÅ: Caroline Flemings 4 boganbefalinger

Jeg løb mod Nilen, Alaa al-Aswany

Det arabiske forår, hvor demonstrationer prægede bl.a. det centrale Kairo, rystede Egypten i 2011. Noget var ved at ske i Mellemøsten. I den tragikomiske ‘Jeg løb mod Nilen’ får revolutionen et menneskeligt ansigt, og vi kommer tæt på både Asma og Mazen, der forelsker sig i hinanden, og de to medicinstuderende Dania og Khaled, som hjælper de sårede på Tahrir-pladsen. Også eliten, som en magtfuld far, der holder øje med de kæmpende via sine forbindelser i sikkerhedstjenesten, kommer under luppen, og resultatet er et smukt vævet tæppe af stemmer fra tiden omkring en arabisk brydningstid.


Alaa al-Aswany: Jeg løb mod Nilen. Hr. Ferdinand, 169,95 kr.

Årets stærkeste noveller

Tyverier, Thomas Korsgaard

Linda har fået nok af sin stedfars kærlighedserklæringer og bjerge af uspist smørrebrød og flygter ud ad et badeværelsesvindue til en kvælende familiefest. Kim passer modstræbende sin lille datter og konfronteres på en legeplads med sin voldsomme fortid. Thomas arbejder på et callcenter med den 19-årige chef Mickey og booker et forsikringsmøde med en syg kvinde på hospice. Der skal ikke mange penselstrøg til, før man befinder sig i et nyt afgørende øjeblik i Thomas Korsgaards novelledebut om en række mennesker. Overalt lurer afstumpetheden side om side med trangen til at blive set og anerkendt af sin omverden, og gang på gang skuffes de personer, vi følger. Ikke til at komme udenom.


Thomas Korsgaard: Tyverier. Lindhardt og Ringhof, 249,95 kr.

Fugle i munden, Samanta Schweblin

Samanta Schweblin er blevet kaldt en blanding mellem Edgar Allan Poe og Franz Kafka, og den argentinske forfatters bizarre novellesamling ‘Fugle i munden’ er et mustread til den grænsesøgende bogorm. I en novelle er en gruppe mænd i årevis fanget i et apokalyptisk limbo på en togstation, fordi de ikke har lige penge til togturen, og i titelnovellen er et skilsmissepar i vildrede, fordi deres datter er holdt op med at spise almindelig mad. Hun kan kun spise levende små fugle, som moren pligtskyldigt køber og holder i bur, men skammen og ubehaget over at være vidne til de bestialske måltider er ved at rive faren midt over. Sådan kredser Samanta Schweblin om absurditeter, natur og menneskets natur, og hendes greb om temaer som kontroltab, fordærv og håbløshed er i verdensklasse.


Samanta Schweblin: Fugle i munden. Gyldendal, 199,95 kr.

Florida, Lauren Groff

Amerikansk Vogue kaldte den for årets absolut bedste novellesamling, og Lauren Groffs skræmmende ‘Florida’ er da også svær at ryste af sig. De helstøbte historier er et spadestik dybt ned i det, mange kender som solskinsstaten, og fra de dystre sumpområder vælter det frem med slanger, klimakrise og krokodiller. Underspillet humor og en foruroligende stemning løber som en rød tråd i den smådystopiske samling, der bl.a. byder på historien om en stædig kvinde midt i en orkan. Hun nægter at forlade sit hjem, selv om undergangen er nær, og da stormen rammer, står hun ansigt til ansigt med både den og sin fortid.


Lauren Groff: Florida. Lindhardt og Ringhof, 189,95 kr.

Årets bedste bøger om verdens brændpunkter

Patria, Fernando Aramburu

En lille by i Nordspanien er gået fra at være et sammentømret samfund til at være sprængt i stykker af indre spændinger. Da enken Bittori vender hjem til sit hus i Baskerlandet, vælter minderne om manden, der blev skudt af separatistbevægelsen ETA, frem. Kan hun glemme byens blodige og fanatiske fortid og tilgive sin gamle bedste veninde? Fernando Aramburu er essentielt pensum, hvis man har en forkærlighed for spansk litteratur, for han er en af landets største nulevende forfattere. ‘Patria’ er en fantastisk vigtig beretning om Baskerlandets voldsomme historie, og den 600-sider lange bog er også solgt til udgivelse i flere end 20 lande og kan ses som serie på HBO i løbet af 2020.


Fernando Aramburu: Patria. Gyldendal, 349,95 kr.

Kina i ti ord, Yu Hua

Yu Hua, der er en af Kinas mest populære forfattere, er blevet sammenlignet med Ernest Hemingway. Begge er de kendt for deres koncise ordknaphed og registrerende stil, og selv om ‘Kina i ti ord’ oprindeligt er fra 2009, føles Yu Huas essaysamling aktuel som aldrig før. Er man sulten efter et unikt indblik i bl.a. livet under et totalitært styre og Kulturrevolutionen, hvor Yu Hua selv var skoleelev, er de 10 essays superspændende læsning. Det er historieskrivning skrevet i sjælden øjenhøjde, hvor anekdoter om skam, ikoner og politiske tabuer serveres med overskud og humor. Man bliver klogere på både det kinesiske folk og kultur og forstår bedre, hvordan Kina økonomisk set er vokset til den supermagt, landet er i dag.


Yu Hua: Kina i ti ord. Klim, 249,95 kr.

Nyt blod, Sune Engel Rasmussen

Danmark er i krig. Afghanistan bløder stadig, og den uafrystelige ‘Nyt blod’ giver et dybt nuanceret billede af den afghanske tragedie. Journalisten Sune Engel Rasmussen, der selv boede i landet i tre år og er korrespondent for bl.a. The Guardian, fortæller historierne om især de unge afghanere, der er vokset op i en verden præget af chokbølgerne fra terrorangrebene 11. september 2001. Læseren kommer helt op til frontlinjen, kører på motorcykel rundt i Kabul og forsvinder langt ud i ørkenen. Taleban-krigere, homoseksuelle, rigmandssønner og en ny generation af kvinder får stemme, og bogens smukke billeder viser Afghanistan i et sjældent lys. Sune Engel Rasmussens reportager om livet og døden er i international klasse.


Sune Engel Rasmussen: Nyt blod. Gyldendal, 299,95 kr.

Fik du læst de bedste bøger fra 2018?

Hvis du er sulten på endnu flere ord, kan du kaste dig over en af de aller bedste bøger fra sidste år. Der er mange fantastiske læseopvelser i vente! Se listen herunder, med de 15 bedste bøger fra 2018.

De realistiske bøger

Helle Helle: De

‘De’ er blevet kaldt et højdepunkt i Helle Helles stilsikre forfatterkarriere, og det er ikke uden grund. Er man til den minimalistiske litteratur, hvor der under den ellers så stille overflade ulmer et heftigt bål, så kan man ikke komme udenom Helle Helle. Hun har siden 90’erne været en af Danmarks stærkeste prosaister, og den stilfærdige historie om en lollandsk mor og datter handler på overfladen da også mere om de ting, en 16-årig er nødt til at holde styr på med en dødssyg mor: Hvad der skal købes ind, og hvordan man kan spare på husholdningspengene. Stilstand, det enkle talesprog og billedskabende detaljerigdom har altid været en af Helle Helles største forcer, og ‘De’ er en must-read for elskere af den ordknappe stil.


Helle Helle: De, Rosinante, 259,95 kr.

LÆS OGSÅ: Sidste års bog-favoritter (2017): Fik du læst dem?

Lotte Kaa Andersen: Syv sind

Lotte Kaa Andersens forfatterskab er som en Hellerup-hybrid mellem Christian Kampmann og Kirsten Hammann, og afslutningen på nabo-trilogien om tre huse på Hambros Allé, ‘Syv sind’, er ligeså velskrevet som de foregående bind. Det vrimler med satirisk bid og spiddende portrætter i fortællingen om bl.a. den kærlighedssyge enke Line, der keder sig i sin nye luksuriøse tilværelse i Dubai, og Lotte Kaa Andersen skriver simpelthen så veloplagt, at man sluger siderne som en flødeskumskage i regnvejr. Genial læsning at forsvinde ind i, hvis man har lyst til at dykke ned i livskriserne fra postnummer 2900 og omegn.


Lotte Kaa Andersen: Syv sind, Rosinante, 249,95 kr.

Katrine Marie Guldager: Bjørnen

Vibse er rasende. Hun er blevet fyret fra sit arbejde, datteren Laura er lige flyttet hjemmefra, og hun skændes big time med manden Lars, som hun konsekvent kalder Bent. Katrine Marie Guldagers lille perle af en bog kan fortæres på et par timer, og den vrede Vibse er en fantastisk figur, der i Sveriges ødemark ender med at stå face-to-face med en vaskeægte bjørn. ‘Bjørnen’ kunne sagtens have været en parentes i Katrine Marie Guldagers fine forfatterskab, men den er faktisk langt mere end det. Historien om, hvad en midtlivskrise kan presse et menneske ud i, er i virkeligheden eksistentialistisk læsning om menneskelig overlevelse. Velskrevet og vellykket.


Katrine Marie Guldager: Bjørnen, Gyldendal, 149,95 kr.

Generationsportrætterne

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

Merete Pryds Helle har i dén grad slået igennem med et kanonkugle-værdigt gennembrud, og ‘Vi kunne alt’ er en af de bøger, man bare skal have krydset af på årets læseliste. Meget af persongalleriet fra super-bestselleren og prisvinderen ‘Folkets skønhed’ er med i den selvstændige efterfølger, der primært foregår i den nordsjællandske forstad Værløse – hvor Merete Pryds Helle i øvrigt selv er vokset op. Forfatteren skriver som en drøm og har et fantastisk godt greb om eksakte tidsbilleder, og kan man selv huske 70’ernes typehusliv, så vil man elske fortællingen om Merle, hendes syge mor Ane og alkoholiserede far Erling. En virkelig god historie!


Merete Pryds Helle: Vi kunne alt, Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr.

Iben Mondrup: Vi er brødre

Murstensromanen ‘Vi er brødre’ er helt uforligneligt godt fortalt, og skildringen af bogens to brødre, hvoraf den ene, Jens, senere hen bliver faren i ‘Godhavn’ og ‘Karensminde’, er endnu en dansk must-read fra det forgangne år. Brødrene Poul og Jens vokser op i efterslæbet fra Anden Verdenskrig, hvor deres far har været modstandsmand og truffet nogle svære valg, mens deres mor har haft ‘dårlige nerver’. De to brødre udvikler sig helt forskelligt og bliver som symboler på hver deres side af 68’er-generationen, og den smukke familiefortælling lyser især stærkt i deres barndoms- og ungdomsår, som Iben Mondrup har et fantastisk fortællegreb om. Særligt velegnet til fans af fx Kristina Stoltz og Merete Pryds Helle.


Iben Mondrup: Vi er brødre, Gyldendal, 299,95 kr.

Sally Rooney: Samtaler med venner

Den kun 27-årige irske forfatterdebutant Sally Rooney er i medierne blevet udråbt til ‘Salinger for Snapchat-generationen’, og referencen til den amerikanske forfatter J.D. Salinger er ikke helt ude i hampen. J.D. Salinger blev verdensberømt med ‘Catcher in the Rye’ fra 1951, der især handler om teenageoprør og følelsen af fremmedgørelse, og Sally Rooneys fortælling om veninderne og ekskæresterne Frances og Bobbi, der driver rundt i Dublins gader uden rigtig at foretage sig noget, er da også velskrevet og medrivende. ‘Samtaler med venner’ er et unikt blik ind i hovedet på nutidens rodløse generation og et flot portræt af to unge, der leger voksne og prøver at tage stilling til så lidt som muligt.


Sally Rooney: Samtaler med venner, Rosinante, 299,95 kr.

 

De barske bøger

Signe Langtved Pallisgaard: Alle de liv

Barsk læsning kan også være den meget rørende læsning, og lige præcis dét er Signe Langtved Pallisgaards anden roman, ‘Alle de liv’. Historien om den unge Solveig, der efter at være blevet diagnosticeret med ALS tager på en lang bilferie i Californien med veninden Emilie, kryber helt roligt, sørgeligt og sorgfuldt ind under huden på én, og den afvekslende stil er forfriskende. ‘Alle de liv’ blander Emilies dagbogsnotater fra deres rejse sammen med tilbageblik fra venindernes barndom og så en række afsnit, som Solveig beder Emilie skrive. Nemlig fiktive afsnit om, hvordan Solveigs liv kunne have været i fremtiden, hvis hun ikke havde sin dødsdom hængende over hovedet. En meget fin og kærlig fortælling, der vil gå rent ind hos mange.


Signe Langtved Pallisgaard: Alle de liv, Lindhardt og Ringhof, 249,95 kr.

LÆS OGSÅ: Adrian Hughes boganbefalinger

Lize Spit: Det smelter

Belgiske Lize Spit blev indstillet til to af de fineste litteraturpriser i Holland og Belgien med sin debut ‘Det smelter’, og den næsten thriller-agtige historie om en dysfunktionel familie er både utrolig velkomponeret og grum, grum læsning. Fortællingen tager afsæt i en kold decemberdag, hvor den unge kvinde Eva er tilbage for at besøge sin barndomslandsby, og undervejs mindes hun så en sommer, hvor alt vendte, og landsbyens store børn kom i puberteten. Det fik byens drenge til at udvikle ubehagelige seksuelle lege, og hvad der præcis skete den sommer, afsløres langsomt og kunstfærdigt. ‘Det smelter’ er ikke velegnet til læsere med sarte nerver, men det er en stor og uforglemmelig læseoplevelse.


Lize Spit: Det smelter, Rosinante, 250 kr.

Morten Pape: Guds bedste børn

Morten Papes ‘Guds bedste børn’ er en af de bøger, der har toppet de danske bestsellerlister, og Amager-forfatteren skriver da også vanvittigt godt. Den virkelige historie om det bestialske drab på åben gade i 2008 på en 16-årig dreng med indvandrerbaggrund er bl.a. fortalt gennem et unikt blik fra morderen selv, den unge og følelsesmæssigt afstumpede Mickey. Morten Pape er selv opvokset i det dengang hårde miljø i Amagers Urbanplanen, og han bruger sig selv og sin fortid i den barske skildring af området og dets beboere. Elskere af Jakob Ejersbos bøger vil falde rigtig godt til rette med ‘Guds bedste børn’, men det er en rå roman, der kan læses af alle – fra Skagen til Urbanplanen.


Morten Pape: Guds bedste børn, Politikens Forlag, 300 kr.

De store historier

Jessie Burton: Min muse

Mange kender nok britiske Jessie Burton som forfatteren til den historiske og atmosfæriske bestseller ‘Dukkemageren’ om en 18-årig hollandsk bondepige. Den skuespilleruddannede forfatter skal dog lige så meget læses for ‘Min muse’, der er en ambitiøs dobbeltfortælling om 30’ernes borgerkrigsspanien og 60’ernes Swingin’ London, hvor to kvinders skæbner flettes sammen. Den håbefulde forfatterspire Odelle Bastien får i 1967 arbejde som stenograf for den mystiske og excentriske gallerist Marjorie Quick, og hun gøder både jorden for Odelles egne kreative udfoldelser og fortæller samtidig historien om et maleris mærkværdige ophav i Spanien. I Jessie Burtons romaner må læseren selv samle plottets brikker, og hun skriver så spændende, at bogens sider ikke kan vendes hurtigt nok.


Jessie Burton: Min muse, Hr. Ferdinand, 250 kr.

LÆS OGSÅ: 10 bøger, du kan give i gave

Richard Flanagan: Lyden af en hånd der klapper

‘Lyden af en hånd der klapper’ blev oprindeligt udgivet i sit australske hjemland i 1997, hvor den blev en kæmpe bestseller. I 1954 befinder den jugoslaviske flygtning Bojan Buloh sig i en tasmansk baraklejr sammen med sin kone, Maria, og deres 3-årige datter, Sonja. Han bliver mere og mere ulykkelig i lejren, og under en voldsom snestorm forlader moren Maria i afmagt den lille familie. 35 år senere vender Sonja så tilbage til den australske ø, hvor faderen er forsumpet af druk og af eftervirkninger fra krigen, og her konfronteres hun med den barske fortid. ‘Lyden af en hånd der klapper’ er en melankolsk, voldsom og bevægende roman, der brænder sig ind som et billede på, hvad en krig gør ved mennesker.


Richard Flanagan: Lyden af en hånd der klapper, Politikens Forlag, 250 kr.

Roy Jacobsen: Rigels øjne

Man behøver ikke have læst de to foregående bøger om Ingrid fra øen Barrøy i det yderste Norskehavet for at komme helt ind under huden på den besynderlige og ualmindelige kvinde. I Roy Jacobsens pageturner ‘Rigels øjne’ leder Ingrid efter den russiske flygtning Alexander, der drev i land fra skibet Rigel efter at være blevet taget til fange under Anden Verdenskrig, og som hun undfangede datteren Kaja med. Undervejs på sin rejse efter den 22-årige mørkøjede flygtning skal hun navigere i krigens skamfulde efterladenskaber og i nogle af Nordens mest affolkede egne med den ni måneder gamle datter bundet om kroppen, og fortællingen om Ingrids rejse er ubarmhjertig og smuk.


Roy Jacobsen: Rigels øjne, Rosinante, 249,95 kr.

LÆS OGSÅ: De 4 bedste bøger ifølge Nicolaj Kopernikus

De selvbiografiske bøger

Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det

Mange af årets bedste bøger indeholder selvbiografiske undertoner, og Thomas Korsgaards ‘En dag vil vi grine af det’ er ingen undtagelse. I fortsættelsen til den anmelderroste og personlige debut ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi’ er drengen Tue blevet teenager, trodsig og vred, og selv om familiens økonomi er blevet bedre, så er hverdagen stadig tung af trusler, svigt, vold og følelsesmæssigt fravær for familiens tre børn. Tue kan ikke finde sig til rette med sin både spirende og undertrykte homoseksualitet, og hans håbløse situation er til tider næsten ikke til at holde ud. Tonen er hårdere i dette andet bind, og som sin forgænger er den yderst læseværdig. Også i sit unikke indblik i Danmarks landbrugsliv efter 00’ernes finanskrise.


Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det, Lindhardt & Ringhof, 249,95 kr.

Michael Frank: Den fabelagtige familien Frank

‘Den fabelagtige familien Frank’ er historien om den excentriske – og virkelige – manuskriptforfatter Harriet ‘Hankie’ Frank Jr. og hendes nevø, forfatteren Michael Frank. Læseren tages tilbage til 60’ernes og 70’ernes Hollywood, hvor Tante Hankie er en tyrannisk og barnløs drejebogsforfatter med 40’er-stylet hår og malet skønhedsplet på kinden, og hun har sat sig for at stå for Michaels kulturelle dannelse. Selv om den unge Michael nyder tantens opmærksomhed, går det langsomt op for ham, hvordan han i virkeligheden udnyttes og manipuleres, og de velskrevne erindringer om den stadig nulevende, og nu 101-årige, Hankie er medrivende og spændende læsning.


Michael Frank: Den fabelagtige familien Frank, Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr.

Mathilde Walter Clark: Lone Star

Kimen til Mathilde Walter Clarks gribende erindringsbog ‘Lone Star’ blev lagt, da den filosofiuddannede forfatters stedfar døde. Den ret pludselige afsked fik Mathilde Walter Clark til at tænke på sin biologiske amerikanske far på den anden side af Atlanten, og det er der kommet en personlig og smuk historie ud af. I ‘Lone Star’ flettes forskellige erindringsglimt sammen med vanligt sprogligt overskud, og de både skarpe og humoristiske beskrivelser af fx farens dominerende kone, der impulskøber et hus i Belgien og generelt prøver at bestemme alting, sidder lige i skabet. Et genialt blik på det komplicerede og kærlige forhold mellem en datter og en far.


Mathilde Walter Clark: Lone Star, Politikens Forlag, 300 kr.

LÆS OGSÅ: Maria Gerhardts favoribøger