WEEKEND

Ann Lind Andersen: 5 film og TV-serier, du skal se i september

Hvilke tv-serier og film skal du gå ombord i lige nu? Det giver INs kulturekspert, Ann Lind Andersen, fem bud på her.

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og du kan også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen: Det skal du se lige nu

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

LÆS OGSÅ: Fik du set de her film og TV-serier i august? Du kan stadig nå det!

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu:

Film

’Domino’ - Coster-Waldau på terroristjagt i København

Brian de Palma var tidligt i sin karriere udråbt som en af de mest toneangivende, nye amerikanske instruktører og står bag filmsucceser som ‘Carrie’ og ‘Scarface’. Det er seks år siden, han sidst har lavet en film, og det bliver interessant at se nyt fra hans hånd − særligt når han både har henlagt historien til København og valgt Nikolaj Coster-Waldau til hovedrollen.

Coster-Waldau spiller politimanden Christian, der vil hævne mordet på sin politimakker, som en mystisk mand kaldt Imran har begået. Christian slår sig sammen med kvinden Alex (Carice van Houten), men bliver fanget i et ‘katten efter musen’-spil med en CIA-agent (Guy Pearce), der bruger Imran til at fange Isis-medlemmer. Der er med andre ord spænding, action og hemmeligheder i skyggen af internationale terrororganisationer for alle pengene.

Premiere 6. september

’Papillon’ - Dansk præg på amerikansk remake

Er det nødvendigt at lave en remake af den berømte fængselsflugt-klassiker ‘Papillon’, der havde Steve McQueen og Dustin Hoffman i hovedrollerne? Det spørgsmål har lydt, siden det blev offentliggjort, at en remake var på vej. Set med danske øjne er den særligt interessant, for det er danske Michael Noer, der har instrueret, og Roland Møller har en rolle i filmen.

Charlie Hunnam og Rami Malek står øverst på rollelisten, og uanset om det er 1973- eller 2018-udgaven, er det en virkelig god historie − og oven i købet sand. For den bygger på Henri Charrières selvbiografi, der fortæller, hvordan han blev uretmæssigt fængslet i 1933 og med sin medfange Louis Dega flygtede fra det berygtede fængsel Devil’s Island ud for Fransk Guyana.

Premiere 23. august

LÆS OGSÅ: Fik du set de her film og TV-serier i august? Du kan stadig nå det!

’Lykke-Per’ - En dansk klassiker bliver til film og tv

Det er en af de helt store, danske litterære klassikere, Bille August har kastet sig over, når Henrik Pontoppidans ‘Lykke-Per’ bliver først til en spillefilm og dernæst en tv-serie i fire dele, klippet op fra filmen. Og hvis det kan blive hen ad Augusts ‘Den gode vilje’ eller ‘Jerusalem’, kan det blive virkeligt godt.

Historien om den narcissistiske og selvrealiserende fantast Peter Sidenius er, forbavsende nok, stadig moderne og relevant. Utroligt, taget i betragtning af, at bogen udkom i 1898-1904. I hovedrollen som Lykke-Per ses Esben Smed, og som kvinderne i hans liv ses Julie Christiansen – der vandt en Bodil i år for ‘Mens vi lever’ – og Katrine Rosenthal.

Premiere 30. august

Streaming

’Kidding’ - Jim Carrey er tilbage i storform

Filmen ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ er med årene − og med god grund − blevet kult, og nu er instruktør Michel Gondry og Jim Carrey gået sammen igen og har lavet tv-serien ‘Kidding’. Når to så krøllede hjerner mødes, glæder jeg mig som et lille barn til at se, hvad de har brygget sammen.

Serien er tonemæssigt et komediedrama, en alvorlig historie fortalt med humor. Jim Carrey er Jeff − eller ‘Mr. Pickles’, som han også bliver kaldt, for han er en populær børne-tv-figur. Da der opstår problemer i familien, falder han mentalt langsomt fra hinanden, og det er den proces, serien skildrer. Det kan lyde hjerteskærende og er det egentlig også, men med Carreys uforlignelige ‘funny bones’, er det også morsomt undervejs. Og uanset hvad, er det godt, at Jim Carrey tilbage i storform.

Premiere 10. september, HBO

’Jack Ryan’ - John Krasinski er en ung Jack Ryan

Jack Ryan er noget så kedeligt som CIA-analytiker. Gans-ke vist lugter ordet CIA af mystik og undercoverspioner, men som analytiker sidder han for det meste bare ved et skrivebord og sporer tal. Alligevel har han det med at blive rodet ud i actionfyldte missioner, og derfor er han også blevet til en populær film- og tv-seriefigur − selvfølgelig hentet fra Tom Clancys populære bøger. Fire skuespillere har tidligere fyldt Jack Ryans sko ud: Harrison Ford, Alec Baldwin, Ben Affleck og Chris Pine.

Nu er turen kommet til John Krasinski, og hans udgave er klart yngre og mindre desillusioneret, end vi har set tidligere. Og i den nye serie opdager Ryan nogle tal, der fører ham på sporet af en hidtil ukendt terrorist og et planlagt terrorangreb. I et kapløb med tiden forsøger han både at forhindre angrebet og fange terroristen. Det er et klassisk spion- og thrillerplot, men med Krasinskis charme, der rækker langt ud over ‘the self-righteous boy-scout’, som han bliver kaldt i serien, er det blevet en gedigen og seværdig serie, der allerede er bekræftet en sæson 2 på.

Premiere 31. august, Amazon

LÆS OGSÅ: Dét skal du opleve i sensommerens i København