WEEKEND

Ann Lind Andersen giver tips til film og tv-serier i april

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og du kan også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen: Det skal du se lige nu

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

LÆS OGSÅ: Har du fået set Ann Lind Andersens film og tv-anbefalinger for marts?

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu:

Premierefilm

’Lady Bird’ - Mig & min mor

Instruktøren Greta Gerwig har begået en virkelig fin coming of age-film om Christine (Saoirse Ronan), der drømmer sig langt væk fra Sacramento anno 2002. Christine – eller Lady Bird, som hun ynder at kalde sig – vil gerne på college i New York, men det synes hendes mor ikke er nogen god idé. Det har de ret mange skænderier over, for Lady Bird er ikke en ung kvinde, der har tænkt sig at lade andre bestemme over sin fremtid. Det er ikke en nøjagtig biografisk historie, har Gerwig udtalt, men dog noget, der ligner hendes egen historie. Hun flyttede selv til New York som ung aspirerende skuespiller og har i film som ‘Frances Ha’ været en del af den såkaldte ‘mumblecore’-genre, der dyrker realismen. At hun nu er sprunget ud som en glimrende instruktør, er bare endnu en cadeau til fortrinlige ‘Lady Bird’. 

Premiere 26. april

Læs også INs interview med Greta Gerwig og Saoirse Ronan i det IN, der er på gaden nu!

Streaming

’Marvelous Mrs. Maisel’ - Ja, kvinder er sjove

Serien er blevet lidt overset herhjemme, og det er synd. Den er underholdende, og den fortæller en interessant kvindefrigørelseshistorie. Rachel Brosnahan har vundet en Golden Globe for rollen som Miriam Maisel, hvis mand i 1958 optræder som stand-up-komiker i sin fritid på The Gaslight Café. Da Miriam finder ud af, at han er utro, smider hun ham ud og går i en blanding af fuldskab, hævntørst og desperation selv på scenen og opdager, at hun faktisk er så sjov, at publikum griner. Hun får smag for komikken, og vi følger hende i hendes udvikling som en af de første kvindelige standuppere. Undervejs får serien også aflivet en anden myte, nemlig den at kvinder ikke kan være sjove.

Har haft premiere på Amazon Prime Video

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

’The Handmaid’s Tale, sæson 2’ - Endnu mere ondt

Med sine dystre tematikker og flotte visualitet gik den første sæson af filmatiseringen af Margaret Atwoods roman ‘The Handmaid’s Tale’ sin sejrsgang i 2017. Og med sæson 2 bliver det efter sigende endnu vildere og mørkere. I de 13 nye episoder kommer vi til The Colonies – stedet, hvor ulydige tjenerinder bliver sendt hen og sjældent overlever længe i de radioaktive områder. Offred eller June (Elisabeth Moss) er gravid, og temaet i anden sæson er moderskab. Anden sæson har ikke længere romanen som oplæg, hvilket betyder, at der er digtet frit videre. Den slags kan man altid blive en smule nervøs ved, men Margaret Atwood har assisteret med konsulenthjælp, så serien og universet forbliver tro mod udgangspunktet. Det skal nok blive ubehageligt, ondt og tankevækkende på én gang. 

Premiere på HBO Nordic 26. april

’Advokaten’ - Jagten på hævn

Når man har en forkærlighed for advokat-serier som jeg – alt fra ‘L.A. Law’ over ‘Ally McBeal’ til ‘The Good Wife’ og tæller ‘Suits’ ikke også med her? – er en nordisk advokatserie velkommen. Det er Viaplay, der med egenproduktion har kastet sig over genren i endnu et ambitiøst dansk-svensk projekt. I hovedrollen ses Alexander Karim som advokaten Frank Nordling, hvis forældre blev slået ihjel, da Frank var dreng. Da han kommer på sporet af gerningsmændene som voksen, begynder han langsomt at infiltrere den kriminelle underverden og kommer i nærkontakt med gangsterbossen Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen), der også er klient i advokatfirmaet. I andre roller ses Nicolaj Kopernikus som Nordlings chef, stjerneadvokaten Svend-Erik Wiesén, og Sara Hjort Ditlevsen.

Er på Viaplay

LÆS OGSÅ: 9 film, der ændrede modehistorien

‘Here and Now’ - Familiedrama med knald på diversiteten

Alan Ball er manden bag så succesrige og velskrevne serier som ‘Six Feet Under’ og ‘True Blood’ og i øvrigt også manuskriptet til filmen ‘American Beauty’. Nu har han skrevet en ny serie om en multiracial familie, der tone- og genremæssigt blander drama og komedie og et lille skvæt af noget overnaturligt. Serien følger forældrene Audrey Black, der er sagfører (Holly Hunter), og Greg Bishop, der er filosofiprofessor (Tim Robbins), og deres voksne børn, Ashley, Duc og Ramon, der er adopteret fra hhv. Somalia, Vietnam og Colombia, og så parrets biologiske datter, Kristen. Ud over den brogede skare, er der også en muslimsk familie med et transgenderbarn, så det er på alle måder en serie, der hylder diversiteten. Tematisk bevæger den sig omkring spørgsmål som, hvad det egentligt vil sige at være en familie i dag, og hvad skaber vores familiebånd? Samtidig med at der naturligvis er masser af neuroser, psykologi og skeletter i skabene. Som der er i de fleste familier – og i Alan Balls serier. 

Har haft premiere på HBO Nordic

Tv-serie

’Greyzone’ - Hjort i dansk-svensk samarbejde

Et planlagt terrorangreb i Skandinavien kan sikkert få det til at risle koldt ned ad ryggen på de fleste. Og det er omdrejnings­punktet i tv-­serien ‘Greyzone’. En af hoved­personerne bliver spillet af Birgitte Hjort Sørensen, der er droneingeniør Victoria Rahbek. Hun blive­r taget som

gidsel, og mens hun kæmper for sit liv, arbejder efterretningsagenter på at forhindre angrebet. I et kapløb med tiden. Serien er et stort anlagt dansk-svensk samarbejde, der er skrevet af Oskar Söderlund og Morten Dragsted, og hvis første fem episoder er instrueret af Jesper W. Nielsen (‘Der kommer en dag’). Birgitte Hjort Sørensen får god dansk opbakning af Joachim Fjelstrup, der spillede Eik Skaløe i ‘Itsi bitsi’, og som jeg glæder mig ret meget til at se igen. 

Har haft premiere på TV2

LÆS OGSÅ: 10 film og tv-serier du skal se i 2018