WEEKEND

Ann Lind Andersen giver tips til film og tv-serier i december

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen: det skal du se lige nu

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu:

FILM

'L'Amant Double' - kærligheden ser dobbelt

Den franske instruktør François Ozon har et trofast publikum herhjemme efter at have lavet film som ‘8 Women’, ‘Swimming Pool’ og ‘Potiche’, og han er næsten lige så produktiv som Woody Allen. Hans film har meget skiftende karakter, hans seneste var fx den meget alvorlige ‘Frantz’. Med ‘L’Amant Double’ er vi ovre i den lettere afdeling, stadig dog med hans vanlige sans for stil og æstetik. Den unge Chloé (Marine Vacth) bliver sendt til den bebrillede og sweaterbærende psykolog Paul Meyer (Jérémie Renier, der er kendt som brødrene Dardennes mandlige muse), da hendes læge mener, hendes mavesmerter skyldes stress. Som taget ud af en dårlig psykologroman bliver de to snart forelskede, og hun flytter ind hos ham. Men en dag ser hun ham på gaden med en anden kvinde. Paul nægter, og det viser sig at være hans smarte slikhårs-tvilling, Louis Delord, der sørme også er psykolog. Dog med noget andre metoder som fx, at kvinden skal lære at underkaste sig seksuelt, hvilket Chloé får at mærke. Men hvad er forholdet mellem de to brødre, og eksisterer de overhovedet uden for Chloés fantasi? Det er de spørgsmål, filmen spinder sit plot omkring.
Premiere 21. december

'Battle of the sexes' - kønnenes (tennis)kamp

I kølvandet på sagen om manglende ligeløn mellem dansk herre- og kvindefodbold virker denne film desværre højaktuel. ‘Battle of the Sexes’ handler nemlig om den tenniskamp i 1973, der netop blev kendt som kønnenes kamp. For den stod mellem Bobby Riggs, der gjorde en dyd ud af at dyrke sit mandschauvinistiske image og mest deltog i matchen for pr og penge. Og på den anden side Billie Jean King, der igennem sin karriere vandt 29 Grand Slam-titler og inden kampen var begyndt at kæmpe for ligeløn mellem mandlige og kvindelige tennisspillere. Hun følte, hun skulle bevise noget og gennem en eventuel sejr vinde en meget større kamp, nemlig at kvindetennis blev taget seriøst. I filmen bliver de to opponenter spillet af Steve Carell og Emma Stone, og Oscar-belønnede Stones præstation er blevet kaldt ‘det bedste, hun nogensinde har lavet’. Også bag kameraet er kompetente kræfter, for Valerie Faris og Jonathan Dayton var også instruktørparret bag ‘Little Miss Sunshine’.
Premiere 7. december

'En frygtelig kvinde' - når kvinder ved bedst

Med en titel som denne og en film, der kalder sig selv ‘et sandfærdigt portræt af kvindens frygtelige natur’, stiller instruktør Christian Tafdrup uværgerligt op til øretæver. Mens hvis man kan se igennem provokationen, er der interessant tankegods i den, om et emne, der er ret tabuiseret: At kvinder i parforhold nogle gange har det med at opføre sig som bedrevidende diktatorer, der taler ned til manden, som om han var et barn. Mine ord, ikke Tafdrups. Det er ret modigt af Tafdrup at kaste sig over disse kønsdynamikker i sin kun anden spillefilm, efter debuten ‘Forældre’, men emnet ligger åbenbart både ham og hans bror – som han har skrevet manuskriptet sammen med – stærkt på sinde. I filmen møder Rasmus den smukke og begavede Marie og bliver forelsket i hende, og i forelskelsesfasen er alt fryd og gammen. Det er, da de er etableret som kærestepar, at hun begynder at vise sine mindre charmerende og ret manipulerende sider. Genkendeligt eller ej, så skal filmen nok rumme debatstof nok til underholdning i juledagene.
Premiere 25. december

STREAMING

'Dynasty', sæson 1 - Blake, Krystle og co. går igen

‘Damn it, Krystle’, blev en fast vending, da ‘Dollars’ kørte hen over tv-skærmene fra 1981 til 1989. Historien om den luksuriøse tilværelse hos oliemagnatfamilien Carrington fik både frivillige og ufrivillige fans, der trofast fulgte med afsnit for afsnit. Nu rører man ved arvesølvet, for en ny version af ‘Dollars’ er blevet til. Det er stadig soapopera af værste eller bedste skuffe, alt efter smag, men der er blevet plads til nogle moderne, og indimellem politisk korrekte, opdateringer. Blake (Grant Show) falder stadig for sin sekretær, men Krystle er blevet til latinamerikanske Cristal. Blakes datter, Fallon, er stadig indædt rasende på sin nye papmor og trøster sig med familiens chauffør. Han er sort, ligesom familien Colby også er blevet det, og der er ingen Alexis på færde (endnu i hvert fald!). Det foregår naturligvis stadig i en verden af privatfly, limousiner, paladser, glitter og melodrama og ikke overraskende har producerne bag også lavet ‘O.C.’ og ‘Gossip Girl’. Med andre ord – tv-trash, som er lige til at blive afhængig af.
Første sæson findes på Netflix

Dokumentar

'Michelin Stars - Tales from the Kitchen' - Tæt på Michelins stjerner

På trods af vores beskedne størrelse er Danmark en stærk filmnation, og især når det gælder dokumentarfilm gør vi os ofte gældende på den internationale arena. Mange af filmene får desværre ikke biografpremiere, eller får det kun kortvarigt, men med den nye tjeneste, Doxbio on Demand, bliver der rådet bod på det. Her kan man få arrangeret en visning af den øns-
kede dokumentarfilm for sig og sine venner i en biograf. Ren biografluksus. En af de film, man kan se, er ‘Michelin Stars – Tales from the Kitchen’ af Rasmus Dinesen. Han lavede senest den meget fine ‘Hugo’ om bassisten Hugo Rasmussen og har nu kastet sig over at undersøge, hvad alt det med de eftertragtede Michelin-stjerner egentlig handler om. Hvad betyder de for restauranterne og kokkene, både at få dem og at miste dem? Og hvilken pris har de? Dinesen har talt med nogle af verdens bedste kokke og madanmeldere og giver med sin film et interessant indblik i en ellers lukket verden.
Doxbio on Demand, læs mere på doxbio.dk

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: