WEEKEND

Ann Lind Andersen giver tips til film og tv-serier i oktober

Hvilke tv-serier og film skal du gå om bord i lige nu? Det giver INs kulturekspert, Ann Lind Andersen, fem bud på her.

Ann Lind Andersen: Det skal du se lige nu

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

LÆS OGSÅ: Ann Lind Andersen giver tips til film og serier i september

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu:

Film

'Borg'

Den ene var altid kølig, kontrolleret, nærmest udtryksløs – både når det gjaldt spillestilen og følelserne. Den anden var et larmende brokkehoved og særdeles ekspressiv på banen. Sjældent har ‘når modsætninger mødes’ været mere passende, end dengang tennisstjernerne Björn Borg og John McEnroe tørnede sammen i de største turneringer verden over. En legendarisk rivalisering, der begyndte ved Wimbledon-finalen i 1980 – en af de vildeste tenniskampe nogensinde, som Borg vandt – og fortsatte de efterfølgende år, hvor McEnroe kom stærkt igen. ‘Fire and Ice’ blev de også kaldt, og det er kampen mellem de to, filmen ‘Borg’ skildrer. Danske Janus Metz Pedersen har instrueret den internationale film – en stor opgave for en dygtig instruktør, der bortset fra et afsnit af serien ‘True Detective’ har gjort sig mest i dokumentarfilm, bl.a. den prisbelønnede ‘Armadillo’. Shia LaBeouf, et af Hollywoods ‘enfants terribles’, spiller McEnroe og viser igen, at han bag sit iltre og halvskøre image er en dygtig skuespiller, der altid er værd at se på. Han opsøgte selv rollen, fordi han føler en særlig tilknytning til, ‘hvordan McEnroe er blevet misforstået’. McEnroe himself har naturligvis – brokket sig højlydt over, at ingen fra filmholdet har kontaktet ham, og at han til dato ‘aldrig har set en god film om tennis’. At de ikke hænger på træerne, kan han have ret i, men det kan ‘Borg’ lave om på. Som Björn Borg ses svenske Sverrir Gudnason, der virkelig ligner ikonet, og den unge Björn som dreng spilles af Borgs egen søn, Leo.

Filmen fik premiere 14. september

'Blade Runner 2049'

Det her er den film, jeg ubetinget har glædet mig allermest til i 2017. Fortsættelsen af Ridley Scotts navnkundige neonoir-sci-fi-klassiker, der endte med tvivlen om, hvorvidt hovedpersonen Rick Deckard – i skikkelse af Harrison Fords skikkelse – var menneske eller replikant? Den tvivl er en væsentlig del af plottet her 35 år senere, har instruktør Denis Villeneuve udtalt. Ridley Scott nøjes med at producere og har overladt instruktørjobbet til fransk-canadieren, der har lavet stærke film som ‘Arrival’, ‘Prisoners’ og ‘Sicario’. Og holdet bag er uovertruffent. Foran kameraet kan Harrison Ford ses igen, sammen med Ryan Gosling som LAPD-politidetektiven K og Jared Leto som skurken. Og bag kameraet står en af de dygtigste filmfotografer i verden: Roger Deakins, der har været nomineret til en Oscar hele 13 gange – og aldrig vundet. Jeg tør godt æde min gamle hat på, at han vinder til næste år! Alene ud fra traileren at dømme har han fortjent den. Hver eneste frame er perfekte billedkompositioner med fantastisk lyssætning. Jeg kan næsten ikke vente!

Premiere 5. oktober

'Gud taler ud'

Gud drikker lidt for meget og kan blive temmelig modbydelig. I hvert fald i Jens Blendstrups roman ‘Gud taler ud’, for her er Gud lig med far. Den store patriark, der dominerer den unge Jens og hans tre brødre i parcelhuset i Risskov. Nu er romanen med stærke selvbiografiske træk filmatiseret. For mig var det store spørgsmål, om filmen ville formå at ramme den humor, der er en stor del af de ellers barske beskrivelser i bogen. Blendstrups vidunderlige sprog kan den selvfølgelig ikke få med – dét må man læse bogen for at nyde. Men instruktør Henrik Ruben Genz, der havde succes med at filmatisere sin ven Erling Jepsens roman ‘Frygtelig lykkelig’, har sans for den barokke og sorte humor. Og så er det en ekstraordinært god Søren Malling, der spiller Gud. Selvfølgelig.

Premiere 28. september

Streaming

'Room 104'

Har du nogensinde siddet på et hotelværelse og spekuleret over, hvem der egentlig har boet i værelset før dig? Hvad væggene kunne fortælle, hvis de kunne tale? Det har jeg, og det har brødrene Mark og Jay Duplass åbenbart også, for nu har de lavet antologi-tv-serien ‘Room 104’. Serien kan streames på HBO, og alle afsnit foregår i det samme værelse på et helt almindeligt amerikansk motel. Hvert afsnit kan stå alene, og historierne er en blanding af komedie, drama og horror, og hvis man kender Duplass-brødrene, ved man, at alt kan ske. Man skal dog ikke forvente noget i retningen af deres seneste serie, den ret fine familiedramaserie ‘Togetherness’ (også HBO), men noget mere eksperimenterende.

Tilgængelig på HBO Nordic

TV-serier

'Herrens veje'

Det er sjældent, at jeg tænker ‘hold da op, den her vil virkelig noget’, når jeg ser trailere for dansk tv-dramatik. Men det gjorde jeg, da jeg så ‘Herrens veje’, DR’s store efterårsserie. Det er svært ikke at skrue forventningerne helt i vejret, når det er Adam Price, der har skrevet – og han har udtalt, at det er det sværeste stykke fiktion, han nogensinde har skrevet – og når Lars Mikkelsen spiller en af hovedrollerne. Mikkelsen spiller præsten Johannes, den store faderfigur i broderopgøret mellem sønnerne August (Morten Hee Andersen) og Christian (Simon Sears). Der er klare Kain- og Abel-undertoner, men serien er lige så meget en refleksion over vores forhold til tro, kristendommen og mennesker, der er drevet af religion. Et sprængfarligt område at bevæge sig ind på, hvilket jo kun er en ekstra grund til at kigge med.

Premiere på DR 24. september

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: