WEEKEND

Ann Lind Andersen giver tips til underholdning i december

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen: det skal du se lige nu

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu:

Film

’Thelma’- Lesbisk horrorgyser

Ingmar Bergman møder Stephen King. Sådan er den norske instruktør Joachim Triers nye film blevet beskrevet. Efter fine film som ‘Oslo, 31. august’ og hans første engelsksprogede film ‘Louder Than Bombs’ har han kastet sig over en film, der også kunne beskrives som en lesbisk horrorgyser, og som i øvrigt er Norges Oscar-bud. I filmens åbningssekvens er den lille Thelma ude på jagt med sin far. De ser en hjort, men i stedet for at pege på dyret sigter faren på Thelma med sin riffel. Noget er galt med hende, fornemmer vi. Så meget, at en far overvejer at slå sin datter ihjel. Mange år senere begynder Thelma på universitetet og møder en pige, hun bliver tiltrukket af og forelsket i. Men i takt med den seksuelle opvågnen begynder hendes mystiske, overnaturlige kræfter også at blive ukontrollerbare. Hvordan det ender, skal ikke røbes her, men det er uhygge med bibelske referencer.

Premiere 30. november

‘The Square’ - Claes Bang i internationalt kunstdrama

Det var på grund af Ruben Östlunds nye film, Claes Bang oplevede stor international opmærksomhed på dette års filmfestival i Cannes. Ikke nok med at filmen vandt årets Guldpalme, Bang blev også rost til skyerne. Alene af den grund glæder jeg mig til filmen. Den danske skuespiller har også arbejdet intenst for filmen, for Östlund er kendt for at køre sine skuespillere hårdt med op til 50 takes af hver scene. Östlund lavede det skarpe familiedrama ‘Force Majeure’, og her laver han endnu vildere satire. Bang er en galleriejer, der får et meltdown, da hans mobil bliver stjålet, men samtidig skal der laves pr for den kunstinstallation, han udstiller. En firkant, hvis linjer man skal opføre sig ansvarligt indenfor. Ikke nemt, når man også lige knalder en kvindelig journalist, spillet af Elisabeth Moss. Filmen er det svenske Oscar-bud og kunne godt tage guldmanden.

Premiere 23. november - Læs interviewet med Elisabeth Moss i det IN, der er på gaden.

LÆS OGSÅ: Ann Lind Andersen giver tips til film og tv-serier i november

’Qeda’ - København under vand

‘Qeda’ er noget så sjældent som dansk science fiction, der tager udgangspunkt i år 2095, hvor København står halvvejs under vand – tænk Venedig – på grund af klimaforandringer og naturkatastrofer. Det er et visuelt syn, jeg glæder mig til at se på film. Og manden bag er instruktør Max Kestner, der tidligere har lavet dokumentarfilm, bl.a. ‘Danmark’, ‘Mig og dig’ om Rasmus Nøhr og ‘Amateurs in Space’ om en vis Raket-Madsen. Her spillefilmsdebuterer han med en historie, han selv har fundet på. Den handler om Fang Rung, der har undergået en molekylær friktion og kan udspalte sig i to. Hans anden halvdel går under kodenavnet Gordon Thomas, der vandrer rundt tilbage i 2017 for at finde videnskabskvinden Mona Lindkvist, der har opdagelser, der kan redde verden. Men da Fang Rung mister kontakten til Gordon, må han selv rejse tilbage, og så går der pludselig to af ham rundt i 2017’s København. Som Fang og Gordon ses Carsten Bjørnlund, der har udfordringen at spille over for sig selv.

Premiere 16. november

‘The Killing of a Sacred Deer’ - Hypnotiserende og surrealistisk

 

Opblomstringen af nyere græske film er blevet kaldt ‘Den græske nybølge’ eller ‘The Greek Weird Wave’. Som titlen indikerer, er den kendetegnet ved aparte arthousefilm. En af foregangsmændene er Yorgos Lanthimos, der har lavet den forunderlige ‘Dogtooth’, som jeg var ret vild med, den lige så bizarre ‘The Lobster’ om singler, der bliver til dyr, hvis de ikke finder sig en mage, og nu denne psykologiske horror-thriller. Historien ser ret enkel ud på overfladen: kirurgen Steven (Colin Farrell) støder på teenagedrengen Martin og præsenterer ham for sin kone (Nicole Kidman) og to børn. Men snart begynder der at ske mærkelige ting, og hvad er det egentlig for et forhold, Steven og Martin har? I sædvanlig Lanthimos-stil er det både absurd, surrealistisk, hypnotiserende, en kende creepy og absolut værd at se.

Premiere 9. november

Streaming

’Knightfall’ - Endnu en jagt på den hellige gral

Er sådan noget med tempelriddere og korstog noget, der fascinerer en, er ‘Knightfall’ værd at tage et kig på. Serien med 10 afsnit har skuespilleren Jeremy Renner som executive producer, og han deler fascinationen af den magtfulde, velhavende, men også mystiske, orden, der har skabt mange legender. I serien er hovedpersonen Sir Landry (Tom Cullen). Han er lettere demotiveret efter fiaskoerne i Det Hellige Land, men da han hører, at den hellige gral er dukket op, får han nyt blod på tanden. Ved siden af ‘skattejagten’ på gralen fortæller serien om tempelriddernes historie, fra storhed og ære til fald og forrædderi. Med konger og paver som vigtige nøglepersoner. Og den blanding af fiktion og historie er virkelig spændende.

HBO Nordic, premiere sidst i november

’Okkuperet, sæson 2’ - Norges dyreste tv-serie

Hvis man savner en god politisk thrillerserie, er ‘Okkuperet’ lige sagen. Det er Norges dyreste tv-serie nogensinde. Den skabte meget blæst tidligere i år, og medier fra Washington Post til The Guardian skrev om den. Grunden var, at serien fik kold kritik fra Rusland, der kaldte den ‘provokerende’ og ‘tendentiøs’. Det gjorde russerne, fordi de igen var skurke i et plot, der måske ikke er helt utænkeligt. Et plot, der i øvrigt er udtænkt af krimiforfatteren Jo Nesbø: I en fiktiv fremtid har en miljøvenlig norsk regering stoppet landets gas- og olieproduktion, hvilket har skabt energikrise i Europa. Russerne går ind og besætter Norge, med støtte fra EU i første omgang, men snart går tingene i en retning, der kræver politisk tæft og en del farlige intriger. Her i anden sæson er scenen mere international og endnu mere storpolitisk. Norge er stadig besat, og EU står handlingslammet. Det er tankevækkende stof og elementært spændende og ret uhyggeligt.

Tilgængelig på Viaplay

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: