
Ann Lind Andersen guider til film og tv-serier i februar
Du kender Ann Lind Andersen fra blandt andet ’Go’ morgen Danmark’, men du kan også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun guider til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu.
ANN LIND ANDERSEN: DET SKAL DU SE LIGE NU
Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.
- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.
Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder film og tv-serier lige nu:
Film i februar
’I, Tonya’ - Forhadt skøjteprinsesse
Nogle gange overgår virkeligheden fiktionen. Som med historien om den amerikanske skøjteløber Tonya Harding, der blev beskyldt for at være medvirkende til, at hendes store konkurrent Nancy Kerrigan blev overfaldet og fik smadret sit knæ. Alt sammen for at forhindreKerrigan i at stille op til Vinter-OL i Lillehammer i 1994. I filmen bliver hun spillet af Margot Robbie, der troede, at historien var fiktiv, da hun læste manuskriptet. Først lige før filmoptagelserne mødte hun den virkelige Tonya Harding. Filmen har form som en mockumentary, og i en blanding af komedie og tragedie fortæller den historien fra Hardings side. En kvinde, der voksede op som ‘white trash’ og oplevede overgreb og vold, først fra sin mor og så sin første ægtemand, der også var hovedmanden bag Kerrigan-overfaldet. Det er stadig uvist, hvor meget Harding vidste. Selv bedyrer hun sin uskyld, men sjældent har en kvinde været så hadet i både den amerikanske og internationale presse. Det amerikanske skøjteforbund forbød hende at deltage i skøjtestævner nogensinde, og siden hen har hun hutlet sig gennem tilværelsen med lidt wrestling og boksning.
Premiere 1. februar
’Phantom Thread’ - Excentrisk mesterlighed
Når Daniel Day-Lewis og instruktør Paul Thomas Anderson går sammen igen for at lave film, banker mit filmhjerte heftigt af entusiasme og forventning. For deres første film sammen, There Will Be Blood, er stadig en af de stærkeste, vildeste film i nyere tids filmhistorie. En film, der fuldstændigt væltede mig bagover. Nu har de lavet Phantom Thread, der fortæller historien om den feterede, excentriske og dameglade kjoledesigner Reynolds Woodcock i 1950’ernes London, der falder for den helt “almindelige” tjener Alma, spillet af Vicky Krieps, og gør hende til sin muse og elskerinde. Men når man er en mand, der kan lide kontrol, kan det være svært pludselig at blive ramt af kærlighed, og affæren bliver hurtigt kompliceret. Det kan lede tankerne hen mod ’Fifty Shades of Grey’, men med Day-Lewis får man en hel del mere oven i hatten. Den irske mesterskuespiller syntes, rollen var så krævende og udmattende, at han har udtalt, at han helt vil stoppe skuespillet efter denne film. Den beslutning kan man kun begræde. Det er et stort tab for filmkunsten.
Premiere 15. februar
’Call Me by Your Name’ - Fersken som aldrig før
Luca Guadagninos film er allerede udråbt som et mesterværk og en triumf, og hans film om den 17-årige Elios første forelskelse er med sit rolige tempo og sin drømmende sensualitet den slags film, der transcenderer sine egne karakterer. Forstået på den måde, at selv om Elio forelsker sig i den ældre Oliver, er dette ikke en “coming out”-film eller tematisk om homoseksualitet. Den handler om at finde ud af, hvem man er, og om den smerte og fryd, der er forbundet med følelsen af forelskelse, når man oplever den for første gang. Selv om alle måske ikke eksperimenterer med sex med – eller i? – en fersken, som en af filmens mere kontroversielle scener viser. Hovedrollen som Elio spilles af den unge Timothée Chalamet (Homeland, Interstellar), der viser et meget stort talent. Og som den flotte Oliver ses den lige så flotte Armie Hammer.
Premiere 1. februar
’The Shape of Water’ - Forelsket monster
Kan man lave en kærlighedshistorie, hvor en musegrå kvindelig pedel og et menneskelignende væsen, der lever under vand, forelsker sig? Ja, det kan man godt, hvis man er fantasy-elsker som instruktør Guillermo del Toro. Han har tidligere beriget os med Pans labyrint, og i sin nye film blander han sin passion for aparte monsterlignende skabninger med uhyggelig skønhed. Ud over den smukke kærlighedshistorie får man også vanvittigt flotte billeder, der er filmet af danske Dan Laustsen.
Premiere 22. februar
LÆS OGSÅ: Filmanbefaling: 3 gode film
Streaming i februar
’Mosaic’ - Meget mere end en tv-serie
For nogle år siden meldte instruktør Steven Soderbergh ud, at han ville holde en pause fra at lave spillefilm. I stedet kastede han sig over tv-serier, hvor han selv instruerede den fremragende The Knick. Men han har ikke ladet det blive ved det, for få eksperimenterer som han med mediet. Efter tre års udvikling af teknologien bag lancerer han nu sin nye serie, ’Mosaic’, der har en tilhørende app. I serien – og hvis man nøjes med at se den – får man en historie i syv afsnit, hvor Sharon Stone spiller en forfatter og illustrator, der går i gang med at opklare et mord. Henter man app’en også, får man til gengæld ekstramateriale i form af politirapporter, telefonbeskeder og emails, som karaktererne har sendt. Ting, der styrker fortællingen, men samtidig giver hver bruger sin egen oplevelse af historien. At skabe merindhold har været forsøgt adskillige gange de seneste år, men ingen er rigtig lykkedes med det. Men hvis nogen kan, er det bestemt Soderbergh, der altid borger for kvalitet.
Har haft premiere på HBO
’Godless’ - En western med – og for – kvinder
Mangler du inspiration til serier, så tjek ’Godless’ ud. Det er noget så sjældent som en western med kvinder: I en lille mineby er de fleste af mændene døde i en mineulykke, og kvinderne har taget over. Som en “lone rider” ankommer Roy Goode, der er flygtet fra et opgør med sin faderfigur, den onde Frank Griffin, spillet af Jeff Daniels. Der er action, vold og seje kvinder for alle pengene. Og tilmed er den virkelig velskrevet.
Ligger klar til dig på Netflix
Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER