WEEKEND

AROS | Derfor skal du besøge det aarhusianske kunstmuseum lige nu

Sex, kønnet og den britiske klassekamp er i fokus lige nu på museet Aros, der huser to af tidens mest interessante og vedkommende udstillinger. Den ene med fotografen Robert Mapplethorpe, den anden af multikunstneren Grayson Perry.

Er du interesseret i kunst- og kultur? Så er det aarhusianske kunstmuseum Aros et must-see for dig lige nu. Aros udstiller nemlig to af verdens mest interessante kunstnere, fotografen Robert Mapplethorpe og multikunstneren Grayson Perry, der på hver sin måde har portrætteret, illustreret, modelleret, filmet og belyst nogle af tidens interesseområder.

LÆS OGSÅ: BØGER | Den bedste sommerlæsning til dig

IN besøgte museet for at klæde dig på til at gøre det samme, og til at gå offline og nyde et besøg på Aros, hvor du kan koble af fra alle de daglige digitale devices. 

 

Aros har placeret græsk-antikke skulpturer rundt om i udstillingen for at sætte Mapplethorpes skulpturelle fotografier i perspektiv.
Foto: PR

Aros har placeret græsk-antikke skulpturer rundt om i udstillingen for at sætte Mapplethorpes skulpturelle fotografier i perspektiv.

Robert Mapplethorpe nedbryder med sine fotografier på museets femte sal kønsstereotyper- og fordomme. Han levede i slut-60’erne først som kæreste med musikeren Patti Smith, siden som ven, da han anerkendte sin homoseksualitet, og tog billeder blandt andet af hende. En del af portrætterne på Aros er derfor af Patti Smith, men der er også portrætter af vennerne Andy Warhol, Arnold Schwarzenegger og modellen Isabella Rosselini.

Kendisportrætterne er dog ikke udstillingens kerne, det er nærmere Robert Mapplethorpes billeder af kroppen, som han så på som en skulptur. Udstillingen rummer fx flere nøgenbilleder af atletiske, sorte mænd, fordi Robert Mapplethorpe mente, at de havde den ultimative skulpturelle krop. Aros har tilføjet en række græsk-antikke skulpturer til udstillingen, og det sætter Mapplethorpes nøgenportrætter godt i perspektiv. Man ser virkelig det skulpturelle ved kroppen.

Foruden portrætterne og kropsbillederne har Aros selvfølgelig også viet et rum til Robert Mapplethorpes homoerotiske billeder af erigerede penisser, bøsser i færd med hård S/M-sex og sågar et selvportræt af Mapplethorpe selv med en pisk godt på vej ind i bagdelens lysthul. Billeder, der – da de kom frem tilbage i 80’erne – skabte stor debat, og måske stadig vil gøre det. For er det kunst? Eller er det blot regulær pornografi? Tag selv stilling.

Se udstillingen ’Robert Mapplethorpe – On The Edge’ frem til 30. oktober. på Aros’ 5. sal.

LÆS OGSÅ: REJSE | 7 seværdigheder rundt om i verden for modeelskeren

Perry har portrætteret den britiske under-, middel- og overklassen i en række vægtæpper. Her er det et portræt af overklassen.
Foto: PR

Perry har portrætteret den britiske under-, middel- og overklassen i en række vægtæpper. Her er det et portræt af overklassen.

En anden udstilling, der også er et besøg værd på Aros lige nu, er Grayson Perry-udstillingen på museets førstesal. Grayson Perry er en britisk nulevende kunstner – modsat Robert Mapplethorpe, der døde i ’89 af aids – og han sætter med udstillingen fokus på køn og klassesamfundet i Storbritannien.

Grayson Perry sætter fokus på kønnet med udstillingen med en række vaser og keramik, der leder tankerne hen på fallossymboler, sex og det at være ’en rigtig mand’. Især sidstnævnte har Grayson Perry undersøgt med sin kunst, hvorfor Aros har viet et helt rum til manderollen.

Selv er Grayson Perry transvistit. Han tager altså i ny og næ kjole på, fx, og optræder som Claire – kjoler, du også har mulighed for at se på udstillingen. Claire har i en tv-serie besøgt briterne fra under-, middel- og overklassen for at blive klogere på deres æstetik – blandt andet. Dét besøg har resulteret i en række vægtæpper, der illustrerer de tre klasser på en tankevækkende og underholdende måde, du helt sikkert vil kunne nikke genkendende til. Ligesom du nok også vil kunne se dig selv i Perrys store ’livstæppe’, der skildrer livet i ni faser. Vægtæppet er fyldt med mærkevarer, så man får følelsen af, at livet er en lang shoppetur, der begynder med Pampers, går over i McDonalds og Calrsberg, går videre til IBM og Chanel – and so on.

Se udstillingen ’Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly’ frem til 11. September på Aros’ førstesal.

Kønnet er i fokus både hos Mapplethorpe og Perry. Her er eksempelvis penissen illustreret på to forskellige måde hos (til venstre) Mapplethorpe og (til højre) Perry.
Foto: PR

Kønnet er i fokus både hos Mapplethorpe og Perry. Her er eksempelvis penissen illustreret på to forskellige måde hos (til venstre) Mapplethorpe og (til højre) Perry.

LÆS OGSÅ: Stjernefotografen Annie Leibovitz udstiller portrætter af kvinder

 

Læs mere om: