WEEKEND

Bøger til sommerferien

Sommer og læsning går bare hånd i hånd. Derfor har vi hentet lidt inspiration til, hvilken bog du kan tage med i bagagen til årets sommerferie. Inspirationen kommer gennem insidertips fra de danske forlags PR-kvinder, der om nogen kender den fantastiske fortælling!

Det er som om sommeren bare kalder på en god bog! Om vi daser på en solseng eller skal have tiden til at gå i flyet på vej mod sydens sol, så passer en god bog bare lige ind i scenariet. Så for at sikre os at sommerlæsningen bliver af den gode slags, har vi spurgt de kvinder, der hver dag omgiver sig med fantastiske fortællinger: PR-kvinderne hos de danske forlag. De har fundet nogle af deres yndlingsbøger frem og deler deres anbefalinger med dig. Så uanset om du leder efter et godt gys eller en uforglemmelig fortælling, kan du finde lidt inspiration her.

Gyrith Ravn:

Presseansvarlig hos Gads Forlag

Den som udvikler dig

Bøger, der udvikler mig, er typisk fiktion, der får mig til at se verden på en ny måde. Britiske Edward St. Aubyns Patrick Melrose-romankvintet har gjort netop det. På overfladen: en barsk, autofiktiv beretning om en sadistisk far og et dybest set forfejlet liv. Men under det: et afsindigt skarpt og samtidig (uforklarligt og meget upassende) hysterisk morsomt portræt af menneskelige relationer på godt og ondt. Skrevet med humor af en mand, der faktisk selv har været udsat for alt det frygtelige, bøgerne beskriver. De skal læses!

Den du aldrig glemmer

Der er mange bøger fra min barndom, som jo nærmest er blevet en del af min DNA. Men fra de seneste år står især én læseoplevelse skarpt i min erindring: Ingrid Betancourts erindringsbog ”Selv stilhed hører op”; en næsten ubærlig fortælling om hendes seks et halvt år som gidsel hos den colombianske oprørsgruppe FARC. Og det er ikke Betancourts lidelser, der bliver siddende i kroppen efter endt læsning – men derimod hendes fuldstændig overmenneskelige vilje og evne til at tilgive og forsøge at forstå sine bortførere. En bog, der bliver siddende i én.

En bog, som du selv vælger, der ikke helt passer ind i nogen af kategorierne

I disse tider med e-bøger og masser af digital læsning i det hele taget, må jeg fremhæve Den Smukke Bog og Det Gode Boghåndværk. Bøger, som man bare VED, man må have hjem i reolen, og som man nyder at tage frem igen og igen. Kirsten Hastrups ”Vinterens Hjerte” om Knud Rasmussen og kunst-strikke-bogen ”Til Kaffeslabberas” står begge i min bogreol – sammen med en lang række fotobøger, herunder bl.a. danske Krass Clement og Joakim Eskildsens fantastiske bøger.

Camilla Høy: 

Pressechef hos politikens forlag

Den til hængekøjen:

På en backpackertur i Østen i 1999 fandt jeg et slidt eksemplar af Terningmanden i en bytte-bog-reol på et thailandsk hostel. Det var den eneste danske titel, så jeg følte nærmest, at det var et tegn, og dén følelse blev ikke mindre efter at have læst den. Den fucker virkelig med en 20-årigs hjerne, fordi hovedpersonen overgiver hele sit liv til, hvad terningerne dikterer. En spændende, psykologisk rejse om ansvarsfralæggelse i yderste potens.

Den som udvikler dig:

Jan Sonnergaards novelletrilogi 'Radiator', 'Sidste søndag i oktober' og 'Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen' skildrer tilsammen det danske samfund omkring årtusindeskiftet. Set fra samfundets bund, middelklassen og toppen. Det er ærlig, rå og velfortalt samfundslitteratur, som virkelig bevæger mig og åbnede mine naive ungdomsøjne for, at der er en verden uden for provinsen. Jeg vil snart læse dem igen.

Din all-time favorit:

Jeg tror, at mange læseheste næres fra barnsben af et litterært familiemedlem, der stikker bøger og varme anbefalinger videre. Min litterære mentor var min farmor. Overlærerinden med den bugnende bogreol. Hun stilnede, opmuntrede og modnede min læselyst. Da jeg var 12-13 år, gav hun mig op til en sommerferie tre smukke, sorte bind og sagde: ”Nu er du klar.” Og så læste jeg ’Ringenes herre’-trilogien i alle mine vågne timer i en uge. Siden har jeg genlæst dem – og 'Hobbitten' – hvert andet eller tredje år, og jeg synes stadig, at det er det ultimative eventyr. Jeg elsker den trilogi! Og nej, det er ikke nok at have set filmene, selv om de skam også er ganske gode.

Mette König:

Har i syv år været presseansvarlig hos Rosinante. Har netop skiftet job til kommunikationskonsulent hos Lahme.

Den du aldrig glemmer

Hver gang jeg cykler langs Assistens Kirkegården på Nørrebro, spejder jeg efter hovedpersonen, Laura, fra Kamilla Hega Holsts “En kærlighedshistorie”. En skæv, rå og usentimental roman, der fortæller om en kvindes famlen efter at finde sig selv i rollen som nybagt mor. Flere af scenerne er knivskarpt beskrevet og især Laura er så fandenivoldsk og autentisk, at historien er kravlet langt ind under huden på mig.

Klassikeren

Der er noget magisk over Karen Blixens episke erindringsroman ”Den afrikanske farm”, som med god grund er en af dansk litteraturs største værker. Udover at de malende beskrivelser af Afrika tænder enhver eventyrlyst, så er læseoplevelsen af hendes refleksioner over kærlighed og sorg, kultur og natur, en berigende rejse.

En bog, som du selv vælger, der ikke helt passer ind i nogen af kategorierne

Den danske sommer, er verdens bedste sommer. Få det fulde ud af årstiden med ”Tag naturen med hjem”, der er en inspirerende, æstetisk og stemningsfuld bog. Den er fyldt med tips, der får det til at krible i fingrene efter at gå på opdagelse i skoven, grøftekanten og på stranden for at finde materialer og råvarer, som kan bruges til dekorativ indretning, kreative projekter og lækre madopskrifter.

Signe Holten:

PR Manager hos Art People

Den til hængekøjen:

Jeg læser ikke godt i en hængekøje. Jeg bliver let søsyg, når den gynger. Så derfor skal jeg læse en bog, der virkelig får mig til at forsvinde – og glemme min kvalme. Det kunne være Syv fantastiske fortællinger af Karen Blixen. Hendes spøgelseshistorier udvider verden og hiver mig helt ind i fortællingen. 

Den som udvikler dig: 

Stoner af John Williams har været en inspiration for mig i forbindelse med nogle vigtige valg i mit liv. Romanen handler om den unge mand William Stoner, der vokser op i en fattig bondefamilie. Han har livet foran sig og skal på universitet. Men det hele går ikke, som han havde håbet. Han ender med at gifte sig med den forkerte, hans karriere bliver udfordret, og han er på randen til ødelæggelse. Selvom romanen er skrevet tilbage i 1950’erne og handler om sønnen i en fattig bondefamilie, griber romanen fat i nogle eksistentielle problemstillinger, som har været aktuelle for mig. 

Den du læser når du skal glemme resten af verden: 

En af de fantastiske sideeffekter ved at læse gode bøger er, at man glemmer verden omkring sig. Det sker, når jeg læser Pippi Langstrømpe eller Lotte fra Spektakelmagergade af Astrid Lindgren med mine døtre. Vi griner, parodierer og gentager sætninger fra bøgerne. Det er vildt sjovt at læse med dem, og allerbedst når de giver deres egne fortolkninger af teksten. Det kræver nærvær at bibeholde deres opmærksomhed, og der bliver jeg nødt til at glemme resten af verden.  

Tina Marie Kragh:

Pressekoordinator hos Lindhardt og Ringhof

Den du aldrig glemmer:

Gift er en selvbiografisk bog skrevet i 1971, fem år før Tove Ditlevsen begik selvmord. Hun skriver om sine ægteskaber, sin afhængighed af at skrive og ikke mindst sin narkomani, der styrede hendes liv. Det er råt og usentimentalt, og jeg husker ikke at have læst en kvindelig forfatter, der blotlægger sig selv så velskrevet. Det er et kig ind i en sjæl i flammer.

Den du læser, når du skal glemme resten af verden:

Jeg læser egentlig bøger for at lukke verden ind i stedet for ude, og det kan mange gode bøger jo. En jeg vil fremhæve er den islandske forfatter Hallgrimur Helgasson, der i 2013 udgav Kvinden ved 1000°. Sjældent har jeg læst så veloplagt en roman med en så hardcore hovedperson: Hera er 80 år, ligger døende i en garage og har lige bestilt tid til sin egen kremering. Mens hun venter på døden, chatter hun med mænd på nettet, er bitter og vred, mens hun opruller sit vilde liv i tilbageblik. Det er en rørende, bidsk og pissesjov bog! 

Din all-time favorit:

Jeg læser sjældent den samme bog flere gange, men har mange forfatterskaber, som jeg følger år efter år. Det gælder fx to kvinder, jeg gerne vil anbefale her: danske Ida Jessen og canadiske Alice Munro (som Ida Jessen oversætter til dansk). De er begge fænomenale til at skildre mennesker og relationer på en særlig langsom måde, hvor deres motiver og fortid pakkes ud lidt efter lidt. Jeg anbefaler alt, de har skrevet!  

Hvis du stadig føler du mangler inspiration, kan du læse mange flere af PR-kvindernes anbefalinger i denne udgave af Modemagasinet IN.

Artiklen kan indeholde affiliate links.