Foto: CPH:DOX, '112 weddings'
WEEKEND

CPH:DOX - Film vi skal se

CHP:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er en filmfestival, der handler om meget mere end kun film. Den handler om kunst, om nytænkning og om de problemer, vi bør åbne øjnene for i verden. Læs her om nogle af de film, som vi glæder os til.

CPH:DOX 

Siden 2003 har CPH:DOX været en årlig event, og hvert år vokser det sig større. De startede med 14.000 besøgende, men sidste år slog de deres egen rekord og nåede op på hele 71.000 gæster. I år kan festivalen opleves fra d. 6-16. november, og der er meget at se frem til.

Målet med festivalen er at udforske, hvad vi kan udrette med et kamera og at udfordre grænserne mellem filmmediets genrer. CHP:DOX hylder det innovative og ønsker gennem krydsninger af formater såsom film, kunst og musik at bygge bro mellem de forskellige kunstformer. Derfor er CPH:DOX et af de bedste steder at udforske nyfortolkninger af dokumentargenren, samtidig med man også kan opleve udstillinger, koncerter og musik- og lydprojekter.

LÆS OGSÅ: Det synes IN om 'Kvinden der forsvandt'

I år byder festivalen på hele 200 film fra hele verden. Emnerne strækker sig fra livsbekræftende film om kærlighed og ægteskab til film, der ønsker at sætte fokus på forskellige problemstillinger i verden. En af disse tankevækkende film er "Palestine Marathon", som er lavet af Simon Caspersen og Johan Blem Larsen. Igennem denne film møder man Signe Fischer Schmidt og Lærke Hein - to unge, danske kvinder, der satte sig for at arrangere det første maraton nogensinde i Palæstina. Alle mennesker har ifølge FN en grundlæggende ret til at bevæge sig, men i Palæstina har man ikke engang 42 sammenhængende kilometer til en maratonrute, og endvidere er kvinder blevet forbudt at løbe offentligt af den militante palæstinensiske organisation Hamas. Dette maraton bliver dermed et middel til at vise de forhold, man lever under i Palæstina.

Danmarkspremieren på Palestine Marathon fejres med et 15 kilometers løb lørdag d. 8. november, der starter ved Islands Brygge i København. Al overskuddet fra løbet går til næste års udgave af Palestine Marathon.

Palestine Marathon er en af de stærke film, vi glæder os til at opleve til CHP:DOX, men det er langt fra den eneste. En anden spændende film er "112 Weddings" lavet af bryllupsfotografen Doug Block. Igennem de sidste 14 år har han filmet og foreviget 112 brudepar, og i filmen opsøger han dem alle igen for at se, hvordan det er gået dem. Hvad forventer vi os af ægteskabet, når vi gifter os, og hvad er virkeligheden? Dét forsøger Doug Block at finde svar på i 112 Weddings, og vi glæder os til at se svaret!

LÆS OGSÅ: 7 søde, men sunde sager

"Dior and I" er endnu en film, som vi helt sikkert skal opleve! Filmen går tæt på Raf Simons efter han overtog titlen som kreativ direktør for Dior. Mange var skeptiske for, om Raf's minimalistiske stil ville stemme overens med Diors mere ekstravagante elegance. Raf havde blot otte uger til at bevise sit værd, fordi efter disse ugers udløb skulle Diors nye haute couture-kollektion stå klar. Filmen følger Raf gennem alle forventninger og tilbyder publikum et blik dybt ind i modeverdenen.

Kort sagt er der meget vi glæder os til at opleve til årets CHP:DOX festival, og i galleriet nedenunder kan du se flere eksempler på hvad. Du kan også selv læse om selve festivalen og andre film på www.cphdox.dk

I galleriet herunder kan du se 10 film, som vi på IN-redaktionen særligt glæder os til at se…

CPH:DOX | Film vi skal se


Galleri af: Emilie Zerlang