WEEKEND

Derfor er filmen om Black Panther-lederen Fred Hampton mere aktuel end nogensinde før

Den Oscar-nominerede film ’Judas and the Black Messiah’ fortæller den sande historie om aktivisten Fred Hampton og hans liv som formand for den politiske organisation Black Panther Party. Her er alt, vi ved om filmen.

Historien bag

Fred Hampton blev leder af De Sorte Panteres Illinois-afdeling, da Black Panther Party etablerede sig i Chicago i 1968. Dette skete efter det demokratiske partikonvent havde udløst kaos og en borgerkrigslignende tilstand, hvor enhver etnisk gruppe blev radikaliseret.

Fred Hampton var på dette tidspunkt kun 20 år, men havde dog allerede en lang erfaring fra sit tidligere arbejde i den mere moderate og mindre farlige organisation NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Han havde samtidig flair for at tale til små og store forsamlinger samt bringe modsætninger sammen, hvilket gjorde ham til en anerkendt borgerrettighedsforkæmper. 

Læs også: Her er de film og tv-serier, du skal se i april

Fred Hampton var altså en populær skikkelse blandt borgerrettighedsforkæmpere og revolutionære, og derfor en torn i øjet på de hvide magthavere i USA.

’Judas and the Black Messiah’ omhandler Fred Hampton og hans gerninger i Black Panthers Party, men også den småkriminelle William ”Wild Bill” O’Neals, der har fået til opgave at udspionere De Sorte Pantere. 

Hvem medvirker i filmen

I rollen som Fred Hampton er den 32-årige skuespiller Daniel Kaluuya, som du muligvis har set i rollen som W’Kabi i Marvel-filmen ’Black Panther’.

Daniel Kaluuya har, for sin rolle som Fred Hampton, vundet både en Golden Globe, Critics Choice Award og senest en Screen Actors Guild Award for bedste mandlige birolle. Han er samtidig nomineret til en Oscar for bedste mandlige birolle.

Læs også: Mød kvinden berømtheder sætter deres lid til i krisetider

Den småkriminelle William bliver spillet af LaKeith Stanfield, som mange kender fra filmen ’Someone Great’. I denne film ses han dog i en langt mere alvorlig rolle, hvorfor han også er nomineret til en Oscar, som bedste mandlige birolle.

’Judas and the Black Messiah’ havde premiere på Sundance Film Festival 2021 og blev efterfølgende frigivet i USA i diverse biografer og digitalt på HBO MAX, hvor du har mulighed for at se filmen.

Filmen fik, som lidt af en overraskelse, intet mindre end seks Oscar-nomineringer, blandt andet for bedste film og bedste manuskript, hvilket er betydeligt flere end de fleste havde regnet med. 

Se traileren til filmen her

Læs mere om: