WEEKEND

Det skal du vide om årets filmfestival i Cannes

I morgen går startskuddet til Europas største filmfest. Filmfestivalen i Cannes afholdes for 69. gang, og den kommende halvanden uge flokkes stjernerne på den franske riviera. Mads Mikkelsen kan sørge for, at hovedprisen, Guldpalmen, går til hans gamle ven Nicolas Winding Refn, men flere eksperter spår, at 2016 bliver kvindernes år.

Glem alt om Hollywood. Fra i morgen og frem til den 22. maj er sydfranske Cannes hele verdens filmcentrum. Filmfolk, journalister, starletter og vaskeægte superstjerner samles på rivieraen til den 69. filmfestival i Cannes. Her får du overblik over, hvad der kommer til at ske, og hvad du skal vide om årets festival.

LÆS OGSÅ: Torsdags-10’er | Jennifer Aniston

1. Woody byder velkommen

Europa elsker Woody Allen – og den lille amerikaner får da også æren af at åbne filmfestivalen i Cannes med sin nyeste film, ’Café Society’. Filmen udspiller sig i 1930’ernes Hollywood og fortæller historien om en ung mand, der ankommer til filmbyen med en kuffert fuld af drømme og hurtigt forføres af byens natteliv på titlens Café Society. Jesse Eisenberg, Kristen Stewart og Blake Lively medvirker i filmen, så mon ikke der er garanti for at opleve Kristen Stewart i Chanel og Blake Lively i graviditetscouture på den røde løber?

2. Mads Mikkelsen bestemmer

Den danske skuespiller, som for længst har slået sit navn fast internationalt, sidder i juryen på årets festival. Og han er prominent selskab. Det ni mand store dommerpanel ledes af den australske instruktør George Miller, der blandt andet står bag ’Mad Max’-filmene, og består derudover blandt andet af skuespillerne Donald Sutherland, Vanessa Paradis og Kirsten Dunst. Mads Mikkelsen har i øvrigt gode minder fra Cannes-festivalen – i 2012 vandt han prisen for bedste skuespiller for ’Jagten’.

3. Dansk instruktør slås om hovedprisen

Pudsigt nok kan Mads Mikkelsen sørge for, at Guldpalmen – festivalens hovedpris – bliver sendt direkte hjem til Danmark. Nicolas Winding Refn, som instruerede ham i ’Pusher’-filmene og ’Valhalla Rising’, er nemlig med i hovedkonkurrencen i Cannes med sin nye film ’The Neon Demon’ med Elle Fanning og Keanu Reeves på rollelisten. Den excentriske danske instruktør har været nomineret til Guldpalmen to gange før, og i 2011 vandt han prisen som årets instruktør for ’Drive’ – det var i øvrigt det år, hvor han og Ryan Gosling optrådte som slyngveninder på croisetten.

4. Det bliver kvindernes år

Cannes-festivalen er i mange år blevet kritiseret for at være en festival for mandlige instruktører, hvor kvinderne kun er med som smukt blikfang på den røde løber. Men sådan er det ikke i år. Ud over at der er et hav af film med stærke kvinder i dominerende hovedroller, er også tre kvinder med i kampen om Guldpalmen, og britiske Andrea Arnold spås rigtig gode chancer for at løbe med guldet for sin film ’American Honey’. Hvis hun gør det, bliver hun den kun anden kvinde, der har en Palme d’Or stående derhjemme. Jane Campion vandt i 1993 for ’The Piano’ – men delte dog prisen med kinesiske Chen Kaige.

LÆS OGSÅ: The Met Galla 16 | Se alle kjolerne fra den røde løber

Læs mere om: