WEEKEND

DR3 sætter fokus på identitetstyveri i ny dokumentarserie

I 2015 blev Malte Prehn konfronteret af en pige, der påstod, at han hed Nikolaj Isaksen. Dette blev begyndelsen på en turbulent rejse om identitetstyveri for Malte og de andre involverede i sagen. Deres rejse dokumenteres i DR3-serien '100 falske forelskelser'.

Søndag den 21. februar 2021 havde DR3s dokumentar-serie ’100 falske forelsker’ premiere. Hvis du endnu ikke har haft chance for at se den, skal du være opmærksom på, at der kommer spoliers i teksten herunder. 

Hvem er Nikolaj Isaksen?

Serien ’100 falske forelsker’ fortæller historien om Nikolaj Isaksen. En ung, sød og forstående dreng, som gerne vil høre om din dag. Han er én af de mennesker, der virkelig lytter efter - og ja, husker hvad du faktisk, fortæller ham.

Men ikke alt er, som det skal være. Nikolaj findes ikke. Hans ansigt er nemlig Malte Prehns. 

I dokumentar-serien følger seeren Malte Prehn, der er på jagt efter Nikolaj Isaksen - personen, der har stjålet Maltes identitet online. I serien møder Malthe en lang række piger, der har haft kontakt med den såkaldte Nikolaj Isaksen, og de fortæller alle lignende historier om, hvordan Nikolaj kontaktede dem og havde et virtuelt forhold til dem.

Læs også: Alt du skal vide om den nye GameStop-film

Nikolaj viste aldrig sit ansigt

I første afsnit af serien møder Malthe youtuberen Astrid Olsen. Astrid blev i 2016 kontaktet af Nikolaj Isaksen, da han skrev til hende på Instagram og inviterede hende ud. De skrev efterfølgende sammen i 2-3 måneder, men hun så aldrig Nikolaj i virkeligheden, selvom de kunne snakke i telefon i timevis.

- Jeg husker det som, at vi snakkede om alt, f.eks. mobning og mangel på selvtillid. Også om ikke at have venner generelt. Det var meget personlige samtaler. Han vidste alt om mig, fortæller Astrid Olsen.

Astrid Olsen er dog langt fra den eneste, der har været i kontakt med Nikolaj Isaksen. I løbet af serien bliver seeren nemlig introduceret til flere og flere unge kvinder, der har oplevet noget lignende. 

Foto: 100 falske forelskelser / DR3

Kan politiet eller politikerne hjælpe?

Malte går til politiet, efter han møder flere af pigerne, der har skrevet med Nikolaj. Men politiet kan ikke gøre noget, da der ikke er tale om økonomisk svindel eller for eksempel nøgenfotos involveret, og det derfor ikker ulovligt. Nikolaj Isaksen har nemlig kun brugt de billeder af Malte, der allerede lå på de sociale medier.

Der er, som det ser ud lige nu, nemlig ikke nogen lovgivning, der beskytter ens identitet på de sociale medier, og det har både Malte og de involverede piger mærket konsekvensen af. 

Malte og to af pigerne, Mille og Mia, der har været i kontakt med Nikolaj, tager derfor ind på Christiansborg og forsøger at overbevise tre politikkere om, at der skal gøres noget ved identitetstyveri på de sociale medier.

På Christiansborg anerkender flere partier, herunder Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, at der er et problem, men det fremgår tydeligt af dokumentaren, at der endnu ikke er blevet gjort noget aktivt for at løse problemet. 

Læs også: Humor og irritation, derfor kan vi ikke få nok af Fran Lebowitz

’100 falske forelsker’ er et rigtig godt eksempel på identitetstyveri - og hvordan det kan være skadeligt på mange forskellige måder. Serien slutter med, at Malte finder den person, der har udgivet sig for at være ham. Han konfronterer personen, og giver personen plads til at forklare sig. 

Hvis du selv sidder i samme situation eller kender nogen, der har oplevet noget lignende, så kan du kontakte politiet samt foreningen Digitalt Ansvar, som kæmper for strammere retningslinjer på området. 

Læs mere om: