WEEKEND

Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i februar

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu:

Premierefilm

Manchester by the Sea

Det kan godt være, at storebror Ben er mere berømt, men når det gælder skuespilevner, er der i mine øjne ingen tvivl om, at lillebror Casey Affleck er den mest talentfulde. Og i ‘Manchester by the Sea’ får han lov til at vise nuancer og dybde. Uden at sige meget. Dét i sig selv er en kunst. I filmen spiller han den forstenede vicevært Lee Chandler, der bliver konfronteret med sin fortids tragedie, da hans storebror dør og har gjort Lee til eneværge for sin søn. Siden filmen fik premiere på Sundance-filmfestivalen i 2016, er anerkendelsen for både film og skuespillerne – Michelle Williams spiller Lees ekskone – kun vokset. Så meget at Casey Affleck nu synes selvskrevet til en Oscar-nominering. Og filmen er af flere amerikanske medier allerede udråbt til at være en af årets bedste. Det er en hård nyser om sorg – men den indeholder også humor og håb. 

Premiere 19. januar

Hidden Figures

Manglen på nominerede farvede skuespillere til sidste års Oscar-uddeling og den efterfølgende kritik af filmbranchen har sat skub i flere produktioner om og med sorte. En af dem er ‘Hidden Figures’, der er baseret på Margot Lee Shetterlys bog, som også er på vej på dansk. Den fortæller den autentiske historie om tre kvindelige matematikere, fysikere og rum-videnskabsfolk, der var en stor årsag til, at Nasa i 1969 vandt rumkapløbet med ‘Project Mercury’. I rollen som den geniale matematiker Katherine Johnson ses Taraji P. Henson (i midten), som også opleves som den forrygende Cookie i tv-serien ‘Empire’. Og som hendes kollegaer danser Octavia Spencer (th.) og sangerinden Janelle Monáe (tv.) ved hendes side. 

Premiere 26. januar

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i januar

Streaming

Black Mirror

Jeg bliver ofte bedt om anbefalinger til tv-serier, og en af dem, jeg altid nævner, er ‘Black Mirror’. Og nu slår jeg et slag for den igen. Den viser, at britisk tv er førende i dag, når det gælder om at tænke nyt og turde at tage en risiko. Hvert afsnit kan stå alene, men deres fælles omdrejningspunkt er, at de hver på deres måde handler om teknologiens indflydelse og konsekvenser på vores samfund, på vores adfærd og mentalitet. Ofte fortalt med et tankevækkende twist og udtænkt så skarpt, at mange af scenarierne virker profetiske. Som en gidseltagning, hvis formål er at ydmyge statsministeren på den mest dyriske og usmagelige vis. Eller et samfund, hvor alt afhænger af, hvor populær du er på de sociale medier. Som serien er vokset i folks bevidsthed, har den også tiltrukket mere og mere kendte skuespilnavne, så indimellem dukker navne som Jon Hamm og Bryce Dallas Howard op. Og til fjerde sæson, som er på vej, har Jodie Foster instrueret et afsnit.

Netflix, tre sæsoner er tilgængelige nu

Beware the Slenderman

Både HBO og Netflix har haft succes med at lave ‘true crime’-dokumentarfilm og -serier, og er man til ‘The Jinx’ eller ‘Making a Murderer’, kan man glæde sig til at blive skræmt af ‘Beware the Slenderman’ af Irene Taylor Brodsky. Filmen handler om en uhyggelig hændelse fra 2014 i Wisconsin, hvor to 12-årige piger lokkede deres bedste veninde med ind i skoven for at myrde hende. 19 knivstik fik hun – men overlevede. Det store spørgsmål var selvfølgelig ‘hvorfor’? Pigerne selv hævdede, at de gjorde det for at tilfredsstille ‘Slenderman’, som viste sig at være et online-monster. En høj, tynd mand i mørkt jakkesæt uden ansigt, der ville komme efter dem og deres familie, hvis de ikke udførte udåden. Ud over at udforske de allermørkeste hjørner af internettets vildveje rejser dokumentaren spørgsmålet om, hvorvidt man kan og bør retsforfølge børn, hvis fantasi er løbet løbsk?

HBO, 24. januar

Bog

Donald Trump – Vejen til magten

Januar er i år ensbetydende med en ny amerikansk præsident i Det Hvide Hus. Men hvem er han egentlig, ham Donald Trump? Hvem er manden inde bag det gyldne, sideblæste smørhår, trutmunden og de hæmningsløse tweets? Det har jeg ofte spekuleret over. Et rigtigt godt bud på et svar på spørgsmålet kommer fra den pulitzer-vindende, tidligere New York Times-journalist David Cay Johnston, som har fulgt Trumps liv og karriere de seneste 30 år og foretaget god, gedigen, gammeldags undersøgende journalistik undervejs. Det betyder, at bogen både fortæller forhistorien om, hvordan familiens formue blev grundlagt, og hvordan ‘The Donald’ selv kom i gang med sin forretningskarriere, og graver i hans forretningsmetoder. Metoder, der har ført 4.500 sagsanlæg, en juvelskandale og en række ubetalte regninger i millionklassen med sig. Cay Johnston har interviewet nærtstående kilder og dokumenterer sin viden med retsdokumenter og andet hidtil ukendt materiale. Så der er kun én ting at sige: Hvis du vil blive klogere på USA’s præsident, så læs bogen.

Udkommer 13. januar på People’s Press

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i november

Læs mere om: