WEEKEND

Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i januar

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu:

Premierefilm

Jackie

At spille ikoniske, historiske figurer er altid noget af en opgave for en skuespiller, men Natalie Portman brillerer som Jackie Kennedy i Pablo Larraíns ‘Jackie’. I kulissen står en mand, Portman har samarbejdet med før – Darren Aronofsky, som var instruktøren bag ‘Black Swan’ – men denne gang er han produceren, der har trukket i trådene.

Filmen følger The First Lady lige før, under og efter mordet på John F. Kennedy, der i filmen bliver spillet af danske Caspar Phillipson. Som researchgrundlag har Portman brugt et af de kun tre interview, Jackie Kennedy gav efter attentatet. Nemlig det nu berømte otte og en halv time lange interview, hun gav til Arthur M. Schlesinger Jr. i 1964, som dengang blev forseglet og først offentliggjort i 2011 som en bog og en cd. Et interview, der viser en dobbeltsidet kvinde, der havde en persona udadtil og en anden i privaten, og som Portman rammer med både præcision og følsomhed, hvilket også har skabt Oscar-buzz om en kommende nominering.

Premiere 12. januar

Silence

Som filmmenneske er det som juleaften, hver gang Martin Scorsese kommer med en ny film. Alene fordi manden er indbegrebet af overskud både vidensmæssigt, teknisk og ambitionsmæssigt, når det handler om at lave film. Og når det så oven i købet drejer sig om hans eget passionsprojekt, som han har arbejdet på og har villet lave i mere end 20 år, er det næsten ikke til at sidde stille for forventningsfuld kriblen.

Handlingen kan måske lyde en smule bedaget: To jesuitterpræster (Andrew Garfield og Adam Driver) bliver udsat for meget ondt i 1700-tallets Japan, da de vil udbrede kristendommen. Men underneden ligger en tematik, der optager Scorsese, og som de seneste år har fået større og større relevans, nemlig spørgsmålet, om vi i en verden, der bliver stadig mere verdslig, tilsidesætter en essentiel del af os selv, når vi ikke søger det spirituelle. Et interessant spørgsmål, som jeg gerne vil se Scorseses bud på.

Premiere 19. januar

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i november

Natdyr

Modemanden Tom Ford kan tilsyneladende alt, hvad han sætter sig for. Han imponerer mig ikke mindst med sin æstetiske og stilbevidste sikkerhed, og den fornægter sig heller ikke i hans anden film, ‘Natdyr’, der er en psykologisk thriller. Den hitchcock’ske og David Lynch-agtige film var så eftertragtet ved Cannes Film Festival sidste år, at distributionsrettighederne blev solgt ved en af de største handler i nyere tid. 20 mio. dollar gik den for, så Ford har noget at leve op til. 

Premiere 5. januar.
Psst… Læs også et interview med Tom Ford i denne måneds IN!

Streaming

Sherlock

Noget af det mest velskrevne og progressive tv, der er lavet i de senere år, er den britiske tv-serie ‘Sherlock’ med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman i rollerne som det berømte par Sherlock og Watson. Det er tv-fortælling på et helt enestående plan og fantastiske skuespilpræstationer. Serien har mange fans – inklusive mig – og det eneste dårlige at sige om den er, at der er for få afsnit i hver sæson.

Som sædvanlig holder de to skabere, Moffat og Gatiss, kortene tæt til kroppen om sæson fire, og som sædvanlig har fans travlt med at gisne og gætte. Det, vi ved, er, at de to første kapitler hedder ‘The Six Thatchers’ og ‘The Lying Detective’, og at en ny skurk i skikkelse af skuespilleren Toby Jones dukker op. Rygtet vil også vide, at en af de faste karakterer dør, men er det Mycroft eller Mary? Spændingen og uvisheden er næsten ikke til at holde ud.

Premiere 1. januar, BBC One - kan også streames på DR.dr/tv

Homeland

En af de største forandringer, som opblomstringen af tv-serier har medført, er, at serierne tør satse på kvindelige hovedroller i en grad, som filmverdenen aldrig har turdet. Og de kommer i alle mulige afskygninger – også som bipolare, pilleafhængige, dybt neurotiske og irriterende CIA-agenter som Carrie Mathison (Claire Danes) i ‘Homeland’. Hurra for det. I den kommende sæson er Carrie er tilbage i USA efter at have været i Afghanistan og Europa de seneste sæsoner. Hun er flyttet til New York, hvor hun bor med sin fireårige datter, Frannie. Men selvfølgelig bliver hun snart blandet ind i nogle terrortrusler og den sædvanlige spionleg, hvor man ikke ved, hvem man kan stole på.

Premiere 15. januar, Netflix

Bøger

Haruki Murakami: Hør vinden synge og Flipperspil 1973

 

Der er ikke meget, der slår den følelse, jeg sidder med, lige før jeg går i gang med en ny Murakami-bog. For den japanske forfatters romaner er som at træde ind i et særligt rum med sin helt egen surrealistiske, mærkværdige, underfundige, melankolske stemming. Murakami har i mange år modsat sig, at hans to første bøger blev oversat fra japansk – af ren beskedenhed, fordi han ikke mente, at de var gode nok. Men nu foreligger de – endelig – på dansk.

Er udkommet, Forlaget Klim

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: