WEEKEND

Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i juni

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i maj

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu:

Streaming

House of Cards, sæson 5

Frank Underwood dør. Det er nok det vildeste rygte, der er gået om den nye sæson — nummer fem i rækken — af ‘House of Cards’. Folkene bag serien holder kortene tæt ind til kroppen, så der er ikke mange informationer, der er sluppet ud, og derfor spekulerer fans af den politiske serie om politiker- og præsidentparret Frank og Claire Underwood som gale på, hvad der nu skal ske. Hvad pønser Claire på? Kan Frank holde fast i præsidentembedet? Vil Remy — spillet af den nyslåede Oscar-vinder Mahershala Ali — dukke op, selv om han stak af fra Washington, sidst vi så ham? Og hvilken rolle spiller den russiske præsident Petrov (Lars Mikkelsen), der er med igen?

Netflix, 30. maj

Film

3 ting

I modsætning til dansk tv, hvor der er blevet lavet en del krimier, excellerer dansk film sjældent i krimi- eller thrillergenren. Alene af den grund er den nye danske film ‘3 ting’ værd at se frem til.  Den bliver selvfølgelig heller ikke mindre interessant af, at det er Nikolaj Coster-Waldau og Birgitte Hjort Sørensen, der spiller hovedrollerne. To skuespillere, der har godt gang i en international karriere, men også finder tid til ‘at spille dansk’. En tredje grund til, at filmen er interessant, er Jens Dahl. Navnet vækker måske ikke umiddelbart den store genklang, men han var manden, der var med til at skrive ‘Pusher’. En landvinding i dansk film tilbage i midt-90'erne. Nu er han klar med en historie om sprængstofseksperten Mikael (Coster-Waldau), der har sagt ja til at vidne mod serbiske forbrydere, fordi han er blevet lovet et vidnebeskyttelsesprogram efterfølgende. I bytte vil han have tre ting. Hvad de er, skal ikke afsløres her. 

Premiere 18. maj

Wonder Woman

Superheltefilm er væltet ind over os de seneste 20 år. Det lidt forstemmende ved dem er, at de alle sammen har mandlige helte i hovedrollerne. Men nu kommer DC Comics endelig med en kvindelig superhelt — ‘Wonder Woman’. Den er tilmed instrueret af en kvindelig instruktør, Patty Jenkins, der lavede ‘Monster’ med Charlize Theron. Det er første gang, det er set i superheltefilmverdenen. Og det vrimler i det hele taget med stærke kvinder i filmen, som tager udgangspunkt i øen Themyscira, hvor amazoneprinsessen Diana bor. Rollen er spillet af Gal Gadot, der tog otte kilos ren muskelmasse på til ‘Wonder Woman’. Diana er som datter af Zeus en udødelig halvgud, hvilket naturligvis gør hende til perfekt superheltemateriale, da hun beslutter sig for gå ind i Første Verdenskrig. Og så får hun hjælp af sin mor, dronning Hippolyta, og af sin tante, spillet hhv. af Connie Nielsen og Robin Wright. Endnu to gode grunde til at se filmen.   

Premiere 1. juni

Alien: Covenant

Først var der ‘Alien’-filmserien, der i det store og hele var vellykket. Så vendte instruktør og skaberen bag ‘Alien’, Ridley Scott, tilbage og lavede ‘Prometheus’. En selvstændig science-fiction film, der på sin vis kastede refleksioner tilbage på Alien-universet. Og nu kommer ‘Alien: Covenant’, der er en videreførelse af begge lejre, men som samtidig er en ‘prequel’ — en film, hvis historie kronologisk set ligger før alt det, vi har set indtil nu. Og hvis mål er at finde ud af, hvor de savlende, gebistunge monstre egentlig kommer fra. Med på rollelisten er svenske Noomi Rapace og Michael Fassbender. De er gengangere fra den opblæste ‘Prometheus’, men ‘Alien: Covenant’ er mindre ‘Prometheus’ og mere som de ‘gamle’ Alien-film. Det er ikke godt for nerverne, men fint for alle, der kan lide rum-action og stram spænding.

Premiere 18. maj

Bog

Paul Auster: 4 3 2 1

Det er syv år siden, den amerikanske forfatter Paul Auster senest er udkommet med en roman. Med sin stil, der dufter mest af europæisk modernisme, er han mere kult end læst af mange, men Auster er i mine øjne altid værd at læse. Dels fordi han kan spinde en ind i sine halvmystiske universer, og dels fordi hans mange meta-lag sætter fantasien i gang. Hans nye roman virker ved første øjekast traditionel. En 880-siders familiekrønike om Archibald Isaac Ferguson, der er efterkommer af immigranter, født i 1947. Tilfældigvis — og så måske ikke — samme år som Auster. Men så stopper det traditionelle islæt, for ud fra tanken om ‘hvad nu hvis?’ splitter historien om Archibald Ferguson sig i fire forskellige versioner. Afhængig af og påvirket af de valg, han træffer. Det kan virke forvirrende at følge med i, om det nu er Ferguson i version 1, 2, 3 eller 4, det handler om, og bagefter er det også svært at huske, hvem der kom ud for hvad. Men præcis dét er måske pointen? Romanen er i USA allerede udråbt som et mesterværk, og den er stærkt anbefalelsesværdig.

Er udkommet på Lindhardt & Ringhof

LÆS OGSÅ: KULTUR | Filmkunst, græs og malerier – her er 3 udstillinger du skal se lige nu

Læs mere om: