WEEKEND

Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i maj

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu:

Streaming

Feud

Joan Crawford og Bette Davis er to af Hollywoods største legender. De var også begge gigantiske divaer, så selvfølgelig clashede de, da de skulle indspille filmen ‘What Ever Happened to Baby Jane?’ i 1962. Deres rivalisering var så vild – og varede i øvrigt resten af deres liv – at der er skrevet adskillige bøger om den og dem, og nu er det også blevet til en tv-serie. I ‘Feud’ har Jessica Lange og Susan Sarandon fornøjelsen af at spille de to furier. Det er både underholdende og skræmmende, og så markerer tv-miniserien, at bagmand Ryan Murphy er ved at gøre sig til en af de mest indflydelsesrige og innovative mænd i amerikansk tv. ‘Feud’ hører under hans ‘American Anthology’-projekt, der begyndte med ‘American Horror Story’, derefter kom ‘American Crime Story’ med ‘The People v. O.J. Simpson’, og næste projekt er en miniserie om orkanen Katrina, der hærgede i særligt New Orleans. Tidligere har han skabt tv-serier som ‘Nip/Tuck’ og ‘Glee’, og ved siden af det hele har han haft tid til at stifte en ny fond, der skal tackle Hollywoods diversitetsproblem.  

Feud’ har haft premiere på HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i april

Film

The Salesman

Den iranske instruktør Asghar Farhadi er ikke en, der står og fægter med armene for at hive kunderne i butikken. Men ser man hans film, får man interessante, komplekse historier, fortalt på en meget underspillet måde. En filmstil, jeg godt kan lide, da det giver publikum større spillerum for at ‘digte med’. Det gjorde han først i ‘A Separation’, som vandt en Oscar i 2012, så i ‘The Past’ og senest i ‘The Salesman’, der også snuppede en Oscar for bedste udenlandske film i år – foruden de priser, den hev hjem på filmfestivalen i Cannes sidste år. Vi følger det unge par Emad og Rana, der ved siden af deres arbejde har engageret sig i en lokal teatertrup, der skal opføre Arthur Millers ‘En sælgers død’. Da deres ejendom bliver beskadiget, er de nødt til at finde et nyt sted at bo og flytter ind i en lejlighed, der har tilhørt en prostitueret. Rana bliver overfaldet, og i kølvandet på den traumatiske begivenhed er det temaer som social ansvarlighed, forholdet mellem kønnene og snigende paranoia, der bliver berørt. Ikke nemt stof, men det har aldrig afholdt Farhadi fra at lave film om det – og hurra for det.  

Premiere 6. april

The Handmaiden

Det er ikke tit, vi bliver forkælet med koreanske film i danske biografer, så benyt lejligheden til at se ‘The Handmaiden’. En film, der var på de fleste amerikanske filmkritikeres top-10-liste over de bedste film i 2016, og som er så gennemført stilistisk lækker, at det får det æstetiske mundvand til at løbe. Oveni er den også erotisk og spændende – hvad kan man mere forlange? Filmen foregår i 1930’ernes Sydkorea, under den japanske besættelse. Stemningen er victoriansk og gotisk, og i tre dele får vi historien om, hvordan en con-artist forsøger at gifte sig med en rig ung kvinde og hyrer en tjenestepige til at hjælpe sig, men ikke lige kalkulerer med, at de to kvinder bliver forelskede i hinanden. Det er ypperlig forførelse og manipulation fra en af Sydkoreas allerbedste instruktører, Park Chan-wook.

Premiere 12. april

Du forsvinder

Kan man holde et menneske ansvarligt, hvis han har begået kriminelle handlinger, mens han har haft en hjernesvulst? En svulst, der har påvirket hans adfærd? Kan man blive ved med at elske sin mand, når sygdom har forandret ham og gjort ham til en person, man ikke bryder sig om? Det er nogle af de svære spørgsmål, forfatter Christian Jungersen stillede i sin fremragende roman ‘Du forsvinder’, som jeg selv var virkelig grebet af, da den udkom i 2012. Nu er bogen blevet til en film med to af dansk skuespils største og dygtigste navne, Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas, i hovedrollerne.

Premiere 20. april

Bog

Imran Rashid: Sluk

Otte millioner mails, to millioner sms’er, 309.375 Facebook-likes, 96.756 snaps, 52.836 tweets, 10.185 instagramposts. Det er, hvad der er sket i verden på de 10 sekunder, du har brugt på at læse det her. Pointen med opremsningen, som læge Imran Rashid kommer med i sin nye bog, ‘Sluk’, er selvfølgelig at understrege, hvor online vi er. Vi er digitale junkier. Jeg er nok ikke den eneste, der griber ud efter min telefon som det allerførste hver morgen. Og er der nu noget i vejen med det? Det mener Rashid, der vil gøre opmærksom på, at det går ud over vores mentale sundhed. Selv om det ikke lyder så rart, er videnskab om, hvordan ting i vores dagligdag påvirker os, altid læseværdigt. At leve efter det er så en hel anden ting.

Udkommer 26. april på Lindhardt og Ringhof

LÆS OGSÅ: LIVSSTIL | Disse bøger skal du læse dette forår

Læs mere om: