WEEKEND

Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i marts

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu:

Streaming

Big Little Lies

Hvis man ikke tror, at forældremøder og børneopdragelse kan være krigszoner at færdes i, skal man se ‘Big Little Lies’, der er skrevet af David E. Kelley – manden bag ‘L.A. Law’, ‘Boston Legal’ og ‘Ally McBeal’. I det hele taget er der gennemkompetente mennesker tilknyttet denne serie. Bag kameraet er instruktør Jean-Marc Vallée, hvis ‘Dallas Buyers Club’ blev Oscar-nomineret, og foran kameraet står skuespillere som Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley og Laura Dern. Som en mandegodte får vi Alexander Skarsgård – som dog gemmer mørke sider. Serien følger en række hjemmegående kvinder fra det pænere borgerskab, der hver har deres hjemlige kampe at kæmpe. Alt sammen bundet sammen af et plot om et mord på en af kvinderne, som vi ved seriens begyndelse ikke ved, hvem er. Det er eminent skrevet med Kelleys flair for gode replikker og skarpe observationer af menneskelig adfærd, og jeg glæder mig selv til at følge d’damer.

HBO Nordic, 20. februar

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i februar

Billions

Alt er skarpt i ‘Billions’: Manuskript, skuespilpræstationer og skildringen af, hvordan en rig hedgefund-direktør – næsten – kan slippe af sted med lumsk manipulation og snyd. Som hinandens fjender står Damian Lewis (kendt som Nick Brody i ‘Homeland’) som Bobby ‘Axe’ Axelrod og statsadvokaten Charles ’Chuck’ Rhoades Jr. i skikkelse af altid gode Paul Giamatti. Men selv om den ene er på lovens side, er der intet sort-hvidt ved persongalleriet. Axelrod har sine sympatiske sider, som når han hjælper 9/11-ofres familier. Og Rhoades har sine mørke sider, som når hans seksuelle smag går i retningen af at få stilethæle og cigaretter boret ind i sit kød. I sæson 2 bliver rollerne byttet rundt, for Axelrod sætter sig for at jage Rhoades, og alle midler kan tages i brug. Og der er stadig citatværdige replikker. Som den fra sæson 1, hvor Axelrod udtaler: ‘Being a billionaire, when you walk into a room, it’s like being a woman with a perfect set of tits. You know exactly what everyone’s looking at, and you know exactly what they want.’

Sæson 2, HBO Nordic, 19. februar

Premierefilm

Moonlight

En af de film, der allerede har taget mine amerikanske kritikerkolleger med storm, er ‘Moonlight’ af Barry Jenkins. En film, der ikke er bange for at tage fat i en historie, som mange andre ikke ville turde røre ved: Om den sorte homoseksuelle Chiron, der også går under navnet ‘Little’ og senere ‘Black’. Filmen følger Chiron fra barndommen med den psykisk kontrollerende mor (Naomie Harris) over ungdommen, hvor hun bliver crack-junkie, til Chiron som voksen selv er blevet narkopusher. Samtidig følger vi hans forhold til den jævnaldrende Kevin, som han udvikler et venskab med – og varme følelser for. Rollen som Chiron bliver spillet af tre forskellige skuespillere og en af de stærke biroller bliver spillet af Mahershala Ali (du måske kender som Remy Danton i ‘House of Cards’), der i 2016 virkelig har fået et gennembrud. Det er en stærk og uforglemmelig film, der med stor medfølelse og poesi fortæller en historie, vi har set før, på en ny og anderledes måde. 

Premiere 9. februar

La La Land

Instruktør Damien Chazelle gjorde sig til et navn i neonlys med ‘Whiplash’. Og nu har han begået endnu en musikfilm. Dog af en helt anden genre. ‘La La Land’ er nemlig en romantisk musicalkomedie, der genforener Ryan Gosling og Emma Stone. Gosling er jazzpianist, og Stone er skuespiller, og de to kunstnere mødes i Los Angeles. Filmen er en hyldest til gamle Hollywood-musicals som ‘Singin’ in the Rain’ og franske musikfilm som ‘Pigerne fra Rochefort’. Chazelle forsøgte at finde finansiering til filmen i flere år, uden det lykkedes, for Hollywood syntes ikke, at en musical med ukendt musik lød så spændende. Men efter både Chazelle og ‘Whiplash’ blev Oscar-nomineret, kom der helt andre toner på melodien. Og heldigvis for det, for ‘La La Land’ er en ubetinget fornøjelse af den slags, man kan se igen og igen, hvilket den imponerende Golden Globe-høst også vidner om. Syv styks blev det til i januar.

Premiere 23. februar

Bog

Niksen

Håbet, drømmen, frasen om ‘den næste store amerikanske roman’, er en, der med jævne mellemrum dukker op i omtalen af en bog, men som alt for sjældent bliver opfyldt. Der er dog gode grunde til at tro, at Nathan Hills roman ‘Niksen’ (‘The Nix’ på engelsk) vitterligt kan blive netop det. Moppedrengen på godt 600 sider er en kalejdoskopisk fortælling om forfatter-in-spe Samuel og hans aktivistmor, Faye Andresen-Anderson, der folder sig ud fra 1940’ernes Norge, over de oprørske 1960’ere og 1980’ernes Chicago, til nutiden med Occupy-bevægelsen og de strømninger, der har skabt grobund for Trump som præsident. Med sin satiriske tone og mange forskellige litterære stilarter, som han med tilsyneladende lethed mestrer, er Hill blevet sammenlignet med Thomas Pynchon, Michael Chabon og John Irving. Og Irving har kaldt Hill en moderne Dickens. Meget store ord og roser, som er fuldt fortjent. Jeg både grinede og græd undervejs og var fuldstændigt grebet af bogen, der holder en til ilden som læser ved ofte at skifte form og tone. Der er allerede en tv-serie baseret på romanen på tegnebrættet – og det er ikke hvem som helst, der skal folde historien ud på skærmen. J.J. Abrams instruerer, mens Meryl Streep skal spille rollen som Faye. Det får hun 825.000 dollars for. pr. afsnit! En sum, der har givet genklang i branchen, men på den anden side – der findes kun én Meryl. Men inden tv-serien kommer, så læs bogen. Du vil ikke fortryde det.  

Udkommer på dansk 28. februar

LÆS OGSÅ: Ikonisk Pirelli-kalender med Hollywood-stjerner helt uden Photoshop

Læs mere om: