WEEKEND

Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i november

Du kender Ann Lind Andersen fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’, og nu kan du også nyde godt af hendes ekspertise hos IN, hvor hun giver sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu.

Ann Lind Andersen har en Cand.mag. i filmvidenskab og litteraturhistorie og du kender hende garanteret fra bl.a. ’Go’ morgen Danmark’. Her giver hun sine tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu. 

- Kultur afspejler vores samfund – på godt og ondt. Her kan vi udforske og lege med grænserne for, hvad det vil sige at være et moderne menneske. For mig har film og bøger også altid været forbundet med eskapisme. Steder, jeg kunne søge ind i som alternative virkeligheder. Det tror jeg, vi alle har brug for en gang imellem.

Her får du Ann Lind Andersens tips til, hvad du skal have på radaren, når det gælder bøger, film og tv-serier lige nu:

Premierefilm

Fantastic Beasts

Bliver man nogensinde for gammel til Harry Potter og det magiske univers, hvor der kan trylles og eksisterer mærkelige væsener? Ikke hvis man bare en flig barnlighed tilbage i sindet. Og ‘Fantastic Beasts – and Where to Find Them’ er da også imødeset med en kæmpehype fra fans. Filmen er ikke en fortsættelse af Harry Potter-fortællingen, men følger en af bifigurerne i J.K. Rowlings romaner og er tænkt som første del i en ny trilogi. Hovedrollen som Newt Scamander bliver spillet af den altid charmerende oscarvinder Eddie Redmayne. Scamander er manden, der sætter sig for at katalogisere alle de overnaturlige væsener, hvilket nogle gange bringer ham på farefulde færd. Og det er de eventyr, vi følger, 70 år før Harry Potter bliver født.

Premiere 17. november 

LÆS OGSÅ: Nicolaj Kopernikus | De 4 bedste bøger

Allied

Hvis ‘Allied’ ikke i forvejen havde været interessant, fordi hovedrollerne bliver spillet af to meget smukke mennesker, Brad Pitt og Marion Cotillard, er den da i hvert fald blevet det – og temmelig pikant – efter Brangelina-skilsmissen. For selvfølgelig skulle rygtesmedene spekulere i, om Pitt nu havde været utro med Cotillard under filmoptagelserne. Franskmanden, der venter sit andet barn med kæresten Guillaume Canet, har officielt afvist rygtet, men om der er kemi på lærredet, kan man selv bedømme.

Premiere 17. november 

Streaming

The Crown

Livet som dronning er ikke en evig dans på lagkager. Hvordan livet bag gobelinerne og pokerfjæset kan se ud viste manuskriptforfatter Peter Morgan med filmen ‘The Queen’, hvor Helen Mirren var dronning Elizabeth II. Og nu har Morgan lavet en tv-serie om den britiske majestæt i Netflix’ dyreste serie nogensinde. Serien følger Elizabeth fra hendes bryllup i 1947 til nutiden. Det er Claire Foy, der har fået æren af at spille monarken. Serien er på foreløbig 10 afsnit, men hele seks sæsoner er planlagt. ‘Downton Abbey’-fans har noget at se frem til. 

Streames på Netflix nu 

LÆS OGSÅ: PÅ TV | Skønhedsidealer under loop, sjove kvinder og et portræt af Storbritanniens dronning

The Affair

 

Utroskab har altid en konsekvens. Det er i hvert fald påstanden i tv-serien ‘The Affair’, der nu begynder på tredje sæson. Og kan der tærskes mere langhalm på affæren mellem Noah og Allison, der hver især er gift til anden side? Ja, det kan der. Det interessante ved ‘The Affair’ er måden, som begivenhederne opfattes forskelligt på, afhængigt af hvis perspektiv vi ser det fra. I første sæson var det Noahs og Allisons synsvinkler, i anden sæson kom deres ægtefæller på. Hvem fortæller historien i sæson tre? Rygtet lyder, at der dukker en ny kvinde op, som Noah falder for – franske Irene Jacob, spillet af Juliette Le Gall. Og sæsonen begynder tre år efter, vi forlod de utro i sæson to.

HBO Nordic fra 20. november

Bøger

Syv år for PET – Jakob Scharfs tid
Morten Skjoldager

Bør man holde sin mund, når man har stået for rigets sikkerhed i syv år som chef for Politiets Efterretningstjeneste? Eller har offentligheden gavn af at få indblik i PET’s arbejde? Det spørgsmål har delt vandene voldsomt i kølvandet på den skandaleombruste bog ‘Syv år for PET – Jakob Scharfs tid’, der har været fulgt af fogedforbud og medietrods. Det har selvfølgelig ikke gjort nysgerrigheden og læselysten mindre.
Bogen er udkommet, People’s Press

De savnede
Thomas Rydahl

Erhard Jørgensen var et grumpy, men fornøjeligt bekendtskab i Thomas Rydahls meget roste og prisvindende debutroman, ‘Eremitten’. En nifingret eremit og taxachauffør på Fuerteventura er ikke en type, man lige støder på hver dag. Heller ikke i bøgernes verden. Og nu er Erhard tilbage i Rydahls nye roman, ‘De savnede’, andet bind i trilogien om livets skæve gang på ferieøen. Og der er både noget med geder og kærlighed, da et filmhold kommer til øen for at lede efter en forsvunden dansker. Alene den kombi burde kunne trække læsere til.
Bogen er udkommet, Politikens Forlag

Shoe Dog
Phil Knight

‘Shoe Dog’ er den bog, jeg har set allermest frem til i år. Ikke nok med at den uden tvivl er årets største, amerikanske biografi. Den er også skrevet af den sindssygt velskrivende og dygtige pulitzerpris-vindende journalist J.R. Moehringer, der var manden bag tennisspilleren André Agassis ‘Open: An Autobio-graphy’. Hvis man ikke har læst dén endnu, er det bare om at komme i gang. Den er alt, hvad du ikke tror, en sportsbiografi kan være – og kleenex er nødvendige! Nu har J.R. Moehringer overtalt Phil Knight til at fortælle sin historie for første gang. En mand, der indtil nu har været et mysterium for offentligheden, på trods af at han har skabt et af vor tids mest skelsættende brands, sportstøjfirmaet Nike. Fra Knight i 1964 lånte 50 dollar af sin far til at importere japanske sportssko og solgte dem fra sin bil til i dag, hvor virksomheden har en årlig omsætning på et tocifret milliardbeløb. I dollar, vel at mærke. En på alle måder vild historie. 
Bogen er udkommet, People’s Press 

Læs mere om: