WEEKEND

Fire bøger, historiker Gry Jexen synes, du skal læse

Historiker Gry Jexen står bag Instagram-profilen og podcasten 'Kvinde Kend Din Historie', hvor hun giver kvinder den plads i historien, de fortjener. Nu er hun aktuel med bogen ‘Kvinde Kend Din Historie – spejl dig i fortiden’ og her anbefaler hun fire af sine egne favoritbøger af og om kvinder – og én om musik - som hun synes, du skal læse

Gry Jexen brugte det meste af sin barndom på at synge, hvorfor hun hurtigt blev enormt interesseret i musikkens historie. Derfor var det heldigt, at hun på sine forældres bogreol kunne finde en bog om det menneskelige og historiske perspektiv.

Gry Jexen interesserer sig desuden for kvinders historie, kvinders kampe og ikke mindst moderskab. Hun har derfor her samlet tre bøger, der inddrager henholdsvis kvinders kampe gennem tiden, det moderne moderskab og historien om kvinders kamp for at finde sin plads i verden.

Hun har tilmed tilføjet bogen om musikkens perspektiver, som hun fandt i sit barndomshjem,

Læs også: Lone Frank: Kvinder lader sig påvirke mere end mænd, og det holder dem tilbage

Gry Jexens anbefaler sine egne favoritbøger 

Birgitte Possing: Argumenter imod kvinder

Birgitte Possing er et af mine helt store faglige forbilleder og i ‘Argumenter imod kvinder’ sætter hun en tyk streg under, hvad det er, kvinder historisk har kæmpet med for at opnå ligestilling med mænd. Det er ikke kun kultur, tradition eller diskurser om køn – det er også direkte og udtalte argumenter imod kvinder.

Olga Ravn: Mit arbejde

Olga Ravn rammer hovedet på sømmet i forhold til kompleksiteten i det moderne moderskab. Jeg er dybt imponeret over, at Olga Ravn lader os komme med ind i en historie, der tydeligt er baseret på egne erfaringer, viser så mange af de modsætningsfyldte følelser, som forældreskabet rummer, på en totalt hudløs måde, og som samtidig rummer aspektet af moderskabet som historisk funderet.

Tara Westover: Oplyst

Det er både en virkelig gribende historie om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden, en historie om det komplekse i at være en familie og en historie om, hvor meget det betyder, hvad vi lærer vores børn om verden og vores historie. At den adgang, vi har til bredt orienteret oplysning, er helt afgørende for, hvordan vi forstår verden og lever vores liv.

Peter Bastian: Ind i musikken

Jeg har brugt det meste af mit børne- og ungdomsliv på at synge, og jeg kan huske, at jeg tog ‘Ind i musikken’ ned fra mine forældres bogreol, da jeg havde sabbatår efter gymnasiet. Jeg blev totalt opslugt af Peter Bastians måde at sætte musik ind i et meget større menneskeligt og historisk perspektiv, end jeg nogensinde havde oplevet. Det var også her, jeg forstod det smukke ved den akademiske tilgang til at forstå og analysere verden omkring os.

Læs også: Derfor kæmper Kate Winslet for retten til at vise rynker og deller