WEEKEND

Fire film, du skal se i biograferne i juni

Der mangler ikke noget i biograferne denne måned, som byder på både romantik med michelinstjerner, ondskab med ambitioner, gribende Oscar-drama og en rørende dansk film, som med garanti ikke ligner noget, du har set før.

Det kan godt være at vejret i Danmark i øjeblikket viser sig fra sin bedste side, og at du muligvis ligger og suger d-vitaminerne til dig, imens du læser dette. Men hvad skal du lave de dage og aftenener, hvor vejret viser sig fra sin knap så gode side?

Ét rigtig godt bud er: tag i biografen.

Vi har derfor samlet fire film, du har mulighed for at se i biograferne i juni, og som forhåbentlig kan gøre en regnvejrsdag lidt mere spændende.  

Læs også: Ny dansk film om Margethe Is liv som kvinde, mor og regent

Fire film, du skal se i biografen i juni

Cruella

Emma Stone og Emma Thompson i samme film. Tilsat nuttede hunde, eventyrlige kjoler og 1970’ernes London som bagtæppe. Det er de mundvandsfremkaldende ingredienser i ‘Cruella’ – historien om, hvordan Cruella de Vil fra filmene om de 101 dalmatinere egentlig blev sådan en strid mokke.

Emma Stone spiller den helt unge Cruella, som er forældreløs og alene på gaden i den engelske hovedstad. Hun drømmer om en karriere som designer – og har talent – men livet sender hende i gulvet igen og igen. Hun øjner en vej ud af fattigdom og slum, da hun bliver ansat som rengøringshjælp af ‘baronessen’ (Emma Thompson), men snart ligger de to i åben krig med hinanden, og hverken Cruella eller baronessen skyer nogen midler, når det gælder om at leve livet for fuld gas.

Går i biografen nu og kan også streames på Disney+, hvis du har Premier Access-abonnement.

The Father

Anthony Hopkins var en overraskende vinder af årets Oscar for bedste mandlige hovedrolle (og vist også en overrasket vinder – i hvert fald var skuespilleren ikke til stede ved selve showet og sendte først en takkevideo dagen derpå!). Men guldmanden havde han absolut fortjent – han er rørende i rollen som den aldrende Anthony, der mister sig selv og grebet om tilværelsen til demens, mens hans datter – spillet af altid gode Olivia Colman – ser sørgmodigt, afmægtigt og næsten altid kærligt til.

Filmen er bygget op på en måde, så man (næsten) forstår, hvordan det føles at være dement – hvordan steder, tidspunkter og personer kan blive rodet sammen og slet ikke give mening mere, samtidig med den giver et godt billede af, hvad de pårørende kæmper med, når deres nærmeste bliver ramt af den ubarmhjertige sygdom.

Premiere 10. juni.

Flugt

‘Flugt’ er anderledes. Det er en animationsfilm for voksne – med et lydspor, som griber en om hjertet fra allerførste scene. Den fortæller den sande historie om Amin, som er født i Afghanistan, men kom til Danmark som teenager – helt alene. I Danmark har han tilsyneladende skabt et godt liv – han er forsker og kæreste med Kasper, som har friet til ham og gerne vil flytte i hus på landet.

Bryllupet og den mulige flytning sætter en masse tanker i gang hos Amin, der beslutter sig for, at det er tid til at afsløre den hemmelighed om sin familie, han har båret på i 20 år. Lydsporet er Amins virkelige samtale med instruktør Jonas Poher Rasmussen, som han har kendt, siden de var store drenge, og det er den samtale og fortælling, som gør filmen helt speciel. Man høre, når Amins stemme knækker, de ladede pauser, der opstår i de to mænds snak, og instruktørens reaktioner på den historie, han er vidne til. ‘Flugt’ vandt prisen for bedste internationale dokumentar på Sundance-festivalen sidste år.

Premiere 17. juni.

Smagen af sult

Der var engang en, der kaldte Juliette Binoche og Johnny Depp for det nærmeste, man kommer chokolade på to ben – det var i forbindelse med filmen ‘Chocolat’ fra 2000 (og før Johnny Depp blev mærkelig). Måske kan man så også kalde Katrine Greis-Rosenthal og Nikolaj Coster-Waldau for et menneskeligt gourmetmåltid, når det handler om filmen ‘Smagen af sult’, som nu endelig rammer de danske biografer efter et par coronaudsættelser?

De to dygtige skuespillere spiller parret Maggie og Carsten, som lever et tilsyneladende perfekt liv. “Jeg vil det hele. Familie, børn, karriere,” siger Maggie selv, og hun ligner langt hen ad vejen en, der har det. Men da Carsten sætter alt ind på, at den restaurant, de driver sammen, skal have en michelinstjerne, glemmer han familien, og der opstår spændinger i forholdet. Og en dag modtager Carsten et brev, hvor der står, at hans kone elsker en anden. Hvem har sendt det, hvorfor – og passer det? Christoffer Boes drama handler om ambitioner, ærgerrighed, disciplin, jagten på det sublime – og erkendelsen af, at alting har en pris.

Premiere 24. juni.

Læs også: Chers liv bliver til en spillefilm

Læs mere om: