WEEKEND

Forfatter uden jantelov

Den dansk-amerikanske forfatter Mathilde Walter Clark lever helt uden jantelovens klamme ånde med en stærk tro på sig selv. Det har indtil videre resulteret i tre stærke romanudgivelser

Mathilde Walter Clarks navn udtales Walter ikke som i Walter og Carlo, men som i Walter Matthau. For hendes far er amerikaner, og hans nationalitet er en væsentlig del af hendes identitet.

Hjem i Nordsjælland, sommerskole i St. Louis
Selvom hun er vokset op hos sin mor i Nordsjælland, har hun gennem hele sin barndom været på sommerferier hos sin far i St. Louis - hvor hun har været sammen med sine fire amerikanske halvsøskende og gået på sommerskole.

Bliver provokeret af janteloven
Og den amerikanske indflydelse har været med til at præge hende. - Det er svært at sætte ord på, hvad det reelt er, men jeg tror, det har noget at sige.
Den danske jante-ting har jeg i hvert fald overhovedet ikke - det provokerer mig enormt meget, når jeg kan mærke den.

MATHILDE WALTER CLARK

39 år og uddannet i filosofi fra RUC og New York University i 1998. Hun har skrevet de tre bøger Torsten Madsens Ego, Tingenes Uorden og Priapus, og så er hun redaktør for det litterære tidsskrift Den Blå Port og optræder jævnligt som klummeskribent for MetroXpress. Læs mere på hendes hjemmeside og priapus.dk

Selvstændig opvækst
Mathilde Walter Clark er vokset op alene med sin mor i syv forskellige byer i Nordsjælland. - Min mor var meget ung, da hun fik mig. Det føles, som om vi er vokset op med hinanden. Vi har fundet ud af det sammen, og det har gjort mig rimelig selvstændig. Min mor var ikke sådan én, der følte, at hun skulle underholde mig hele tiden - men har været meget støttende i mine udfoldelser.

Filosofi, reklamer og tv
Og Mathilde Walter Clarks udfoldelser er blevet til mange ting - et studium i filosofi, job på reklamebureau, klummer og foredrag. Hun stod bag syv tv-programmer på DR2 i efteråret 2009, I syv sind, om hvordan man bliver sig selv, og i de sidste seks år har hun også kunnet tilføje et forfatterskab.

Hvorfor er det vigtigt for dig at skrive?
- Jeg skriver, fordi der ikke er noget alternativ. Jeg får ondt i maven - eksistenskuller - hvis ikke jeg skriver. Det kræver en vis "dumhed". Jeg har lidt skyklapper på og tænker ikke over, hvad der skal ske i næste måned. Hvis jeg ikke havde været født med skyklapper, var jeg måske sådan én, der havde overvejet at læse jura.

Økonomisk med hiv og sving
I de sidste tre år har hun været hjulpet på vej af et legat fra Statens Kunstfond, som nu er udløbet, så nu må hun brødføde sig anderledes. - Økonomisk er det lige nu med hiv og sving. I de sidste tre år, har jeg levet af et legat fra Statens Kunstfond, som nu udløber, men jeg er ikke begyndt at sove dårligt endnu, selv om jeg ved, at jeg skal til at finde tiggerskålen frem, feje gader.

Læs også om forfatteren Synne Garff

 

 

Læs mere om: