WEEKEND

Humor og irritation – derfor kan vi ikke få nok af Fran Lebowitz i ny Netflix-serie

Udsigten fra en af de mange skyskrabere. Vinduesudstillingerne på Fifth Avenue ved juletid. De utallige über cool barer og restauranter, der myldrer med smarte mennesker. New York er for mange en stor forelskelse. Men ikke for Fran Lebowitz. Og alligevel er netop hun omdrejningspunktet i en ny portrætserie, der handler om livet i New York.

- Mit yndlingsdyr er bøf.

Så er tonen ligesom sat. Ærkenewyorker Fran Lebowitz, der er forfatter og journalist, har et unormalt had-kærlighedsforhold til New York. Og det deler hun glædeligt ud af i Netflixs nye portrætserie ’Pretend It’s a City’.

Man ser hende sjældent i andet end sit ikoniske blazer-jeans-og-cowboystøvle-look når historiefortælleren Fran Lebowitz går rundt i byen, der aldrig sover. Hver gang nogen kommer til at gå ind i hende, himler hun med øjnene. Andre mennesker irriterer hende ufatteligt, men er alligevel hendes humoristiske inspiration.

Fran Lebowitz underholdende forhold til byen har filminstruktøren Martin Scorsese, der står bag klassikere som ’Taxi Driver’, 'Goodfellas' og 'The Departed' fanget i den nye Netflix portrætserie 'Pretend It's a City'. Her følger Martin Scorsese den newyorkerbaserede satiriker og forfatter, der med sin knastørre humor deler sine bedste råd til at befærde sig i New Yorks menneskefyldte gader. 

Foto: Netflix

Læs også: Her er streamingtjenesten til dig, der er vild med dokumentarer

En satirisk dokumentar

’Pretend It’s a City’ er en syv episoder lang portrætserie, hvor omdrejningspunktet primært er byen, som Fran Lebowitz flygtede til fra sin jødiske middelklassefamilie i New Jersey. Serien består af klip fra private og offentlige samtaler mellem Scorsese og Lebowitz, samt klip af Lebowitz i samtale med blandt andre filminstruktøren Spike Lee, hvor hun kort og kontant siger:

- Jeg var til en Muhammad Ali-kamp i The Garden. Det var en meget dejlig mode- og kulturbegivenhed. Desværre var der en slåskamp midt i det hele.

Samtalerne er desuden prydet med autentiske billeder af Lebowitz spankulerende gennem et præ-coronaramt New York, imens hun underholdende forklarer om kærlighed, jazz, smykker og cigaretter, men samtidig med en konstant snert af irritation og dømmende antydning over sociale medier, ejendomshandel i New York og konceptet penge. Hun kan simpelthen ikke lade vær.

Lebowitz er fascineret af New York, hvor hun i timevis kan sidde og observere New Yorks befolkning:

- New York er aldrig kedelig, med andre ord, sidder jeg og venter på noget, f.eks. et metrotog, ser de fleste på deres mobiltelefoner og et par stykker læser, men det har aldrig været mig. Jeg sidder bare der og kigger på mine medmennesker. Og det er for det meste interessant. For interessant.

Fran Lebowitz længdes efter det New York, som hun lærte at kende i sin ungdom. Ikke for det, som byen er blevet til, og som i følge Lebowitz i dag består af dødelige distraktioner, rædsler på Times Square, distraherede buschauffører, kunsteriske metrostationer og alt for mange fitnessmuligheder. 

Læs også: Newyorkere vil opkalde gadehjørne efter legendarisk modefotograf

Hvert afsnit af dokumentarserien varer ca. 25 minutter og kan ses på streamingtjenesten Netflix. 

Se traileren herunder

Læs mere om: