WEEKEND

Hvordan finder vi modet til at hylde det uperfekte? Det undersøger Sanne og Sara i podcastserien ’Den uperfekte skole’

I podcasten ’Den uperfekte skole’ gør Sara Maria Franch-Mærkedahl og Sanne Østergaard Nissen op med perfekthedskulturen. Men hvorfor det netop er det emne, de to kvinder brænder for, er der ern helt særlig årsag til.

I løbet af de senere år, er flere kendte kvinder begyndt at hylde det uperfekte, ved at vise sig som de er født, helt uden makeup, med tigerstriber og deller. Men det er ikke nok, hvis det står til tv-vært Sara Maria Franch-Mærkedahl og lektor og master i positiv psykologi Sanne Østergaard Nissen. De mener nemlig, at trivsel er en lige så stor og vigtig del af det.

Et uperfekt liv er perfekt

Men hvorfor er det, at vi konstant stræber efter det perfekte? Og hvordan slipper vi idéen om det perfekte liv, så vi i stedet kan hylde det uperfekte og ufuldkomne i livet? Det vil Sara Maria og Sanne prøve at belyse i podcastserien 'Den uperfekte skole'. Gennem podcastseriens 12 episoder vil de give lytterne mulighed for, at få mere trivsel i tilværelsen ved at komme omkring emner som forventninger, relationer, idealer og selvkritik. 

De kommer blandt andet omkring det pres, der kommer fra sociale medier, ved at dele deres syn på og reflektere over, hvordan de selv bruger og bliver påvirket af medierne og andre. 

Læs også: Anne Mette Kirks 10 leveregler

Det perfekte kan være ødelæggende

Det er ikke helt tilfældigt, at det netop er perfekthedskulturen de to kvinder vil gøre op med. Sara Maria har nemlig selv været påvirket af og blevet offer for perfekthedskulturen. Dette gav anledning til, at hun tog fat i Sanne, der på det tidspunkt var akutel med bogen ’Skønheden i det uperfekte’. Podcasten tager således udgangspunkt i Sannes bog, og emnet berører Sara Maria rigtig meget.

- Det har påvirket mit liv rigtig meget, og derfor er det blevet en hjertesag for mig, at fortælle, hvad perfekthedskulturen kan gøre ved en, forklarer Sara Maria, da de to kvinder var i Go’ Aften Live den 11. februar 2021.

Sara Maria fandt, under samtalerne med Sanne, ud af, at hendes tidligere angstforløb primært afhang af hendes forventning til, at være perfekt.

- Det var alt fra da jeg startede som model og skulle være med i min første modelkonkurrence til jeg fik mit første angstanfald nogle uger inden, jeg skulle have have børn. Jeg blev derfor nødt til at lære, ikke at have for store forventninger til mig selv. Jeg havde tendens til at tro, at jeg ikke gjorde tingene godt nok.

Perfekthedskulturen har altså haft stor indflydelse på Sara Marias selvværd, trivsel og personlige udvikling. Men det er faktisk ikke kun udseendet, det handler om. Sanne forklarer i udsendelsen, at man via forskning har fundet ud af, at vi i perfekthedskulturen føler vi skal præstere og/eller leve op til nogle bestemte rammer og normer:

- Der er jo alle mulige normer og regler for, hvordan vi skal være. Hvis vi hele tiden får pålagt at du skal være sådan, du må være ikke sådan og hele tiden er i det der ”enten eller”. Hvor skal man så finde sig selv?

Læs også: Derfor er vinterbadning så vanedannende

I virkeligheden handler det altså om, hvordan vi håndterer perfekthedskulturen og de psykologiske mønstre i os, f.eks. perfektionisme, der kan udvikle angst, stress, depression osv. Nøjagtigt som Sara Maria har oplevet det.

Og det er lige præcis dét, der er temaet i podcasten ifølge de to kvinder: Du skal ikke føle, du skal være uperfekt. Det vi i virkeligheden hylder er, at vi som mennesker skal trives og have det godt. 

- Der kan være nogle indre ting, man skal arbejde med - eller som du vil have fordel af at arbejde med. Og det er dét vi rigtig gerne vil have igennem i vores podcast, forklarer Sanne afslutningsvis.

Du kan lytte til Sara Maria og Sannes podcast ’Den uperfekte skole’ HER

Læs mere om: