WEEKEND

Ideer til efterårsferien

Multikunstneren Julian Schnabel er på besøg i Århus, Louisiana indstiller kikkerten mod nattehimlen og Dyrehaven byder på vild natur. Nyd efterårsferien med disse anbefalinger.

Efterårsferien er en af årets smukkeste årstider. De brændte farver giver Danmark varme inden de kølige måneder gør det hele gråt og mørkt. Kom ud i den friske luft, og nyd årstiden i langsomt ferietempo.

Men efterårsferien er mere end flot natur. Gå på museum og fordyb dig i kunst, slå fødderne op og se efterårets must-see film eller tag en tur i teateret og lev dig ind i de levende fortællinger.

Er du i tvivl om, hvad du skal bruge ferien på? Så læs med videre.

Det skal du lave i efterårsferien

Tag med Louisiana på en rejse til Månen

Rummet hitter på de danske museer dette efterår. Louisiana indstiller kikkerten mod nattehimlen i en stor udstilling, som udforsker kunstens tolkning af månen. Udstillingen præsenterer mere end 200 værker og genstande, som viser os hvordan månen spejler sig i vores kunst og kulturhistorie. Kunst, film, musik, litteratur, arkitektur, kulturhistorie, design og naturvidenskab blandes så det skaber et levende portræt af vores nabo, Månen.

Hvor? Louisiana, Gammel Strandvej 13, 3050 Humlebæk

Hvornår? 13. september – 20. januar

Læs mere om efterårets udstilling HER

Efterårets musical: Fantomet er tilbage

I London har ‘The Phantom of the Opera’ væretpå plakaten siden 1986. Og nu sættes den populære musical op herhjemme I en dansk version på Det Ny Teater – for tredje gang. Tomas Ambt Kofoed spiller titelrollen, og den kender han ganske godt. Han spillede nemlig også fantomet i Det Ny Teaters opsætning af musicalen ’Love Never Dies’, som er en fortsættelse af ’The Phantom of the Opera’.

Hvor? Det Ny Teater, Gammel Kongevej 29, 1610 København V

Hvornår? 21. september – 31. marts

Læs mere om efterårets musical HER

Efterårsnatur i Dyrehaven

En kort tur nord fra København ligger det fredelige, grønne Dyrehaven. Står efterårsferien på fredfyldte gåtur i den vilde natur, så er Dyrehaven et oplagt valg. Tag manden, veninden eller farmor under armen og tag på oplevelse i de historiske hestevogne hvor du kan komne helt tæt på havens vilde hjorte. For som navnet afslører, så er Dyrehaven kendt for sine mere end 2000 vilde hjorte. I efteråret kommer hjortene i brunst, hvor hannerne gør sig til for at tiltrække hunnerne og brøler og kæmper for at forsvare deres territorie.

Hvor? Dyrehaven, 2930 Klampenborg

Hvornår? Så længe de brændte blade kan findes

Læs mere om Dyrehavens smukke efterårsnatur HER

LÆS OGSÅ: Københavnn - Byens oaser 

Efterårets gys i Tivoli

Tivoli inviterer traditionen tro til uhygge. Parken bliver udsmykket med græskar, spøgelser og flyvende koste i anledning af Halloween. Trænger du til et rigtigt gys? Gå på eventyr gennem Haven som gemmer på monstre, zombier og gengangere. Er du mere til det hyggelige gys, så byder Tivoli også på efterårsgodter i boderne, og smukke lysforestillinger.

Hvor? Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V

Hvornår? 12. oktober – 4. november

Læs mere om efterårets uhyggelige gys HER 

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Schnabels figurative univers på Aros

Det er en multikunstner, der rykker ind på Aros i Aarhus 12. oktober. Amerikanske Julian Schnabel slog igennem i 1980’erne med de kæmpemalerier, han malede på smadrede tallerkner, men har også siden udmærket sig som filminstruktør, bl.a. med ’Dykkerklokken og sommerfuglen’, som han vandt flere priser for. Aros har givet den 66-årige amerikaner frie tøjler til at sammensætte udstillingen selv, som han ville skabe en scenografi til en film.

Hvor? Aros, Aros Allé 2, 8000 Aarhus C

Hvornår? 12. oktober – 3. marts

Læs mere om Aros nye udstilling HER  

Oplev Sort Sol i efterårsferien

Tag de uldende sokker på, en kande varm kaffe og en kikkert i hånden og begiv dig ud i naturen hvor du kan opleve fænomenet, Sort Sol.

Sort Sol er når flere hundrede tusinde stære danser ballet på aftenhimlen – en dans på liv og død. Dansen bestemmes nemlig af antallet af rovfugle, der jager stærene.

Tag med Vadehavscenteret i Ribes naturvejledere på tur, hvor du kan opleve det særlige naturfænomen.

Hvor? Okholmvej 5, Vester vedsted, 6760 Ribe

Hvornår? 17. - 20. oktober

Læs mere om efterårets naturfænomen HER

LÆS OGSÅ: 6 spektakulære museer i Danmark

Efterårsferiens filmanbefaling

Hvis man vil vide, hvem der kommer til at stå stærkt i nordisk film i fremtiden, skal man notere sig navnet Isabella Eklöf. Selv om hun er svensk, har vi her i Danmark en lille andel i hende, for hun har boet i Danmark siden 2007 og er uddannet på Den Danske Filmskole.

Efter at have skrevet manuskriptet til den (for)underlige ‘Gräns’ debuterer hun som instruktør med ‘Holiday’, der har Victoria Carmen Sonne i hovedrollen.

Sonne spiller Sascha, der er elskerinde til gangsterchefen Michael (Lai Yde), og når han ikke mishandler hende, fysisk eller psykisk, ‘hygger’ de sig ved den tyrkiske riviera. Da hun møder Thomas, bliver hun splittet i, hvad og hvem hun egentlig vil. Filmen har fået meget omtale på grund af en brutal voldtægtsscene og de spørgsmål, scenen fremprovokerer. Så der er flere gode grunde til at se denne film.

’Holiday’ har premiere i biograferne d. 11.oktober.

Læs mere om efterårets filmanbefaling HER 

Østersfestival

Efterårsferien er også lig med østersuge. Østerssæsonens start bliver fejret med østersarrangementer over hele Danmark i efterårsferien.

Danmark har to slags østers – fra Vadehavet og fra Limfjorden. De danske østers er verdenskendte, og betragtes af mange som verdens bedste af slagsen.

Er du mere til de gastronomiske oplevelser, er der nu en genial chance for at slubre dig mæt i de amourøse bløddyr.

Festivalen løber fra 12. til 21 oktober.

Find dit østersevent HER 

LÆS MERE: 4 spændende, sjove og skøre serier, du skal se i oktober