WEEKEND

Kan hunde være altafgørende for mennesker med en psykisk lidelse?

DRs nye dokumentar ’Min superhund’ viser, hvordan hunde gør mennesker med forskellige psykiske lidelsers liv værd at leve. Læs mere om DR-serien her.

Du kommer som seer med helt fra begyndelsen. Fra når hundene begynder deres træning, til de bliver indlogeret hos de psykiatriske patienter.

I dokumentarserien ’Min superhund’ møder vi tre hunde og deres ejere, der alle har en psykisk lidelse og en nedsat funktionsevne, der gør dem bevilget til en superhjælper - også kaldet en superhund.

Hundene skal skabe dét fundament for deres ejere, som gør, at de ikke er afhængige af den hjælp og støtte fra andre, som de tidligere afhang af.

Læs også: Her er alt vi ved, om DRs nye søndagsdrama 'Sneengle'

Når en superhund er "færdiguddannet", er den ikke blot et trofast kæledyr for de syge patienter, men er også en professionel superhjælper, der kan forandre deres liv til det bedre.

Hundene hjælper deres ejere væk fra den ensomhed, der kan opstå, når man har en nedsat funktionsevne. De kan tilmed dæmpe angst, give deres ejere en god nats søvn, hjælpe med indkøb og endda skabe social kontakt.

Superhundene hjælper således med at få skabt struktur i patienternes hverdag.

Dem følger vi i serien 

Krigsveteranen René, der lider af PTSD efter voldsomme krigstraumer, får tildelt den psykiatriske servicehund Tristan, som skal hjælpe ham ud af angst og isolation.

Ellen på 22 år, som lider af Asperges-syndrom, har i 3 år fået hjælp af sin psykiatriske servicehund, Milo. Ellens lidelse gør det svært for hende at fungere i et socialt miljø, hvorfor servicehunden Milo altid er ved hendes side – også når hun skal til forelæsning på Københavns Universitet.

Liv på 18 år har angst. Angsten har spærret hende inde, hvilket gør Liv særlig afhængig af sin mor. Hun har ikke gået i skole i 5 år, men det kan servicehunden Karla blandt andet hjælpe Liv med at ændre, samt give Liv - og Livs mor - mindre angst og mere frihed.

Læs også: Fire tips til dit næste virtuelle møde

Serien viser således, hvordan psykiatriske servicehunde kan være lige dén ekstra hjælpende hånd til patienter med psykiske lidelser, som giver dem mere mod på at genoptage hverdagens gøremål.

Er man diagnosticeret med en vedvarende psykisk lidelse, har man mulighed for at få tildelt en psykisk servicehund af kommunen, hvis de rette krav er opfyldt. Hunden bliver bevilget som et hjælpmiddel til borgere med nedsat psykisk funktionsevne, ligesom en fysisk handicappet kan få bevilget en kørestol. 

’Min superhund’ kan i øjeblikket ses på DRTV lige HER.