WEEKEND

Karriere: Der stilles nye krav til vores viden

IN har set nærmere på vores arbejdsliv i 2013. Læs, hvad du kan forvente af din karriere i 2013

Vores arbejdsliv har gennem de sidste 10-15 år gennemgået en rivende udvikling, hvor de faste rammer har været i opbrud, og mange brancher opfattede det som en fordel at skifte job jævnligt. Men med de mange jobskifte blev der ikke tid til at gå i dybden med noget. Viden var ligesom fastfood, og alle var hele tiden på vej videre mod den næste 'videns-burger'. Den tendens er nu ved at ændre retning, ikke kun på grund af krisen, men i høj grad forstærket af krisen. For skal man se på dette års karrieretendens, så bliver vi og udvikler os i de job, vi har. Derfor skal du i år bruge tiden på at styrke dine videnskompetencer, dykke ned i dit fag og forankre dig.

"Du kan kalde det en form for simple living overført på arbejdslivet. Det er et opgør med det at 'være på' i de sociale aspekter af sit liv, herunder arbejdet. Vi ønsker i stigende grad forankring i vores identitet. At kunne sige 'det her kan jeg'," siger Einar Baldursson, lektor ved Center for institutions- og arbejdspsykologi på Aalborg Universitet.

For det giver både tryghed i en tid, hvor der bliver udbudt færre job, og er med til at opbygge din selvtillid i forhold til, hvad du kan. Du styrkes fagligt, og den kvalitet er arbejdsgiverne ved at få smag for igen.

"Der var jo ligefrem virksomheder, der i de hurtige 00ere klassificerede kompetente og erfarne ansøgere som erfaringsbelastede, og som i stedet vægtede ungdommelig og naiv begejstring. Arbejdsgiverne er nu ved at have opbygget det, jeg kalder for et 'X Factor-filter', og er igen interesserede i tyngde og viden," pointerer Einar Baldursson.

Det tror vi på i 2013
Arbejdsgiverne har fået øjnene op for den videnstunge medarbejder, og det giver dig større muligheder for at finde interne jobmuligheder og videreuddanne dig. Det gælder om at holde fokus, skærpe din viden med nye uddannelser inden for dit felt, samt skabe en rød tråd i dit arbejde og din udvikling.

Læs mere om: