WEEKEND

Kom med til fejringen af Royal Copenhagens 240 års fødselsdag

I år har den danske porcelænsfabrik Royal Copenhagen eksisteret i 240 år. Det markeres med en udstilling om det musselmalede service, der har været elsket af generationer siden 1775 – og stadig er det.

Du tænker måske, at Louis Vuitton er en oldgammel virksomhed, at man har kunnet købe Hermès-tørklæder siden tidernes morgen, og at Coco Chanel blev født i de helt gamle dage. Men det er ingenting i forhold til vores egen danske porcelænsfabrik Royal Copenhagen, der i år kan fejre 240 års fødselsdag.

Det gør de med en udstilling om det musselmalede service i flagskibsbutikken på Amagertorv i København. Med seks nedslag i husets alenlange historie kan man få et indblik i dansk spisekultur gennem tiden – selvfølgelig dækket op med det smukkeste musselmalede service.

LÆS OGSÅ: MIN BOLIG | Morten Vilhelm

For eksempel kan man blive klogere på Royal Copenhagens grundlæggelse i 1775, der havde blåt blod i årene, fordi enkedronning Juliane Marie støttede porcelænsfabrikken. Men man kan også få historien om, hvordan Royal Copenhagen tilpassede det musselmalede design til tidens overdådige boligindretning med frynser og kvaster, da huset i 1888 lancerer det helblonde middagsservice.

I 1963 beslutter Arne Jacobsen, at Royal Hotel – og hans private hjem i øvrigt – skal servere på det musselmalede service i grøn, og nogenlunde samme tid får flere og flere danske hjem det ikoniske stel i køkkenskænken. Faktisk blev 60’erne det årti, hvor salget af musselmalet topper. Men den håndmalede historie slutter ikke der, og derfor kan man på udstillingen se borddækning helt ind i nutiden. 

LÆS OGSÅ: DYBBLÅ | Efterårets smukke farve

Udstillingen løber fra 27. august til 27. september. Læs mere på royalcopenhagen.com/dk/da/240.

Psst… Royal Copenhagen fejrer også fødselsdagen med tre nyheder i det ikoniske stel Musselmalet Riflet. Porcelænsfabrikken tilføjer en mini-terrin med låg, et klassisk krus og en yndefuld opsats på fod til stellet. De kan købes i butikkerne nu eller på royalcopenhagen.com

Royal Copenhagen | Udstilling