WEEKEND

KULTUR | Vi har samlet månedens bedste kulturtilbud til dig

Har du lyst til at være kulturel i årets første måned? Vi guider til januars bedste kulturtilbud

 

LITTERATUR | Sex and the City i 1930’erne
Denne bog inspirerede ’Sex and the City’-forfatteren til at skrive om veninderne Carrie, Miranda, Samantha og Charlotte, men Gruppen af Mary McCarthy foregår, længe før Carries favoritskodesigner Manolo Blahnik overhovedet var født – i 1930’erne. Otte unge kvinder genser hinanden i New York efter studietiden, da den ene af dem skal giftes. Syv år senere samles de igen til samme kvindes begravelse. De er fulde af gåpåmod og vil leve et uafhængigt liv og realisere sig selv. Nyd de otte kvinders møde, når bogen udkommer på dansk 7. januar.

 

TEATER | Naja Marie Aidt på scenen

Teaterchef Maria Vinterberg og skuespillerinderne Sarah Boberg og Anette Støvelbæk har omskabt Naja Marie Aidts tekstunivers til et sceneshow med teaterstykket Alting er noget. Hele forfatterskabet inddrages i forestillingen, og den adskiller sig fra andre opsætninger, fordi der ikke er et endeligt manuskript. Selve undersøgelsen af forfatterskabet foregår nemlig på scenen – med publikum – altså dig! – som medspiller. Se stykket på Teatret ved Sorte Hest i København fra 8. januar til 20. februar.

 

FILM | Fra gulvskrubbe til millionær

Joy Mangano opfandt gulvskrubben Miracle Mop og bøjlen Huggable Hanger. Det ændrede hendes liv. Hun gik fra tre dårligt betalte job til et forretningsimperium, at blive et kendt ansigt på TV Shop og millioner af dollars på kontoen. Nu er der lavet en film om hende, og Jennifer Lawrence er i
hovedrollen som den inspirerende forretningskvinde – sammen med to herrer, hun har spillet sammen med før, nemlig veteranen Robert De Niro og den oscarnominerede Bradley Cooper. Filmen ’Joy’ fik premiere 25. december.

 

UDSTILLING | For alle sanser

Brandts i Odense har åbnet for et forunderligt univers med museets sanseudstilling Hullet i muren. Inde i hullet er der endeløse skilteskove, hemmelige kroge, nedstyrtede satellitter, et vildt kalejdoskop, bløde meteorstorme, vægtløse kloder, lyde på afveje og sorte huller, du kan gå på opdagelse i. Meningen med det hele er, at du skal tage stilling til ”rummet”, for hvor starter og slutter uendeligheden egentlig, og hvad er op og ned på det hele? Se sanseudstillingen til og med 28. marts.

 

LÆS OGSÅ: UDSTILLING | Det bedste inden for dansk arkitektur 

MUSIK | Bowie er tilbage igen igen

Vi har danset til ’Let’s Dance’, skrålet med på ’Life on Mars’ og elsket Ziggy Stardust. Nu kommer der syv nye sange i rækken, når David Bowie udgiver sit 25. album. Blackstar hedder det, og det bliver noget helt andet, end vi har været vant til fra Bowies side. Musikken på Blackstar er nemlig en blanding af tyske Kraftwerks elektroniske lyd og jazzens melodier, og du får både gregoriansk kor, soul, forskellige elektroniske beat og biplyde på albummets syv sange. Det udkommer 8. januar på David Bowies 69-års fødselsdag – og vi glæder os.

 

LITTERATUR | Ferie med jetsettet

Hvorfor ikke tage med F. Scott Fitzgerald, Pablo Picasso og Ernest Hemingway på en tidlig sommerferie ved den franske riviera? Det kan du nemlig med bogen Villa America af Liza Klaussmann. Gerald og Sara Murphy åbner hvert år deres kystvilla op for jetsettet, men en fremmed truer med at ødelægge sommeridyllen, og det sætter parrets ægteskab på prøve. Romanen er baseret på virkelig-heden. Udkommer 14. januar.

 

TEATER | Erotik, Wi-Fi-koder og én ladt revolver

Teaterstykket Vi elsker og ved ingenting handler om to helt almindelige par. Kvinden i det ene par afholder spirituelle kurser for bankfolk, og hendes mand flytter altid med, når hun får en ny projektansættelse. Nu skal de bytte lejlighed med det andet par, hvor han sender kommunikationssatellitter ud i verdensrummet, mens hun er dyrepsykolog og rejser med rundt, hver gang hans firma sender ham et nyt sted hen. De skulle bare lige bytte nøgler, men der kommer erotik, et manglende wi-fi-kodeord og en gammel ladt revolver i vejen. Det går helt galt, men til gengæld er der lattergaranti, når Aalborg Teater som det første sted i Danmark giver dig mulighed for at se den populære tyske komedie. Se stykket til og med 16. januar.

 

FILM | Hvor blev kærligheden af?

Amerikanske Murphy bor i Paris, og da hans tidligere kærestes mor ringer en dag, blusser minderne op om en tid præget af fester, stoffer og hård sex. Filmen foregår i to spor: I fortiden med ekskæresten Electra (og masser af eksplicitte sexscener) og i nutiden, altså efter Electra forlod Murphy, fordi han var utro med nabopigen Omi – som blev gravid. Filmen Love er fransk, og den havde premiere 17. december, men kan ses endnu.

 

UDSTILLING | Hvis du elsker naturen

Allertidligst i 1900-tallet byggede det fynske kunstnerpar Johannes og Alhed Larsen et hus ved

Kerteminde. Det blev et samlingssted for tidens kulturelite og var samtidig et hjem for de to kunstnere. På Ordrupgaard kan du nu se en udstilling med parrets værker, som tydeligt er inspireret af den natur, huset var opført midt i. Se den idylliske udstilling Johannes og Alhed Larsen – et hjem i naturen inden 21. februar.