WEEKEND

KUNST | 7 danske kunstnere, som du skal kende

I kunstkredse har de for længst gjort sig bemærket, men i den brede offentlighed er det langtfra alle, der kender dem – de yngre danske kunstnere, som har internationalt format og potentiale til at bryde stort igennem. IN har bedt tre kunstkendere pege på de danske navne, som har kurs mod toppen af kunstscenen, og som er værd at holde ekstra godt øje med.

7 danske kunstnere med kurs mod toppen

IN har bedt tre kunstkendere om at udpege syv danske kunstere som de danske navne, der har har potentiale og kurs mod toppen inden for kunstensverden. 

De tre kunstkendere er henholdvis Tania Asbæk, Sar Lysgaard og Sanne Kofod Olsen:

  • Tania Asbæk er partner og kunstrådgiver i Asbæk Art Consulting, kurator, bestyrelsesmedlem i Copenhagen Photo Festival.
  • Sara Lysgaard er partner i CCA Andratx, kunstsamler og medlem af bestyrelsen for bl.a. Heart (Herning Museum of Contemporary Art).
  • Sanne Kofod Olsen er kunsthistoriker med fokus på samtidskunsten og rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedskoler. Tidligere direktør for Museet for Samtidskunst, rektor for Det Fynske Kunstakademi og medlem af Kunstrådet.

1 | Troels Sandegård

Siden din afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2007 har der været stor opmærksomhed om Sandegårds værker. Han er optaget af naturvidenskaben og menneskekroppen og den gensidige påvirkning, som krop og miljø har på hinanden. Med serien ‘Self Portrait, Respiration and Perspiration’ har Sandegård på et laboratorium reproduceret sit eget sved, som han lader dryppe fra en pipette ned over forskellige materialer, fx en messingplade.

– Resultatet er en supersmuk kemisk reaktion, som udmønter sig i en helt ny form for selvportrætter. I Sandegårds arbejde er processen lige så væsentlig som det endelige værk. Man kan virkelig mærke ham i værkerne. Han gør noget, vi ikke har set før – og visualiserer noget, vi ellers ikke kan se, og det gør ham særligt interessant, siger Tania Asbæk.

 

Fra Self Portrait, Respiration and Perspiration-serien, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

2 | Maiken Bent

Uddannet fra det Kgl. Danske kunstakademi i 2006, har haft flere succesfulde udstillinger både herhjemme og i udlandet. Flere af hendes værker indgår i Louisianas samling.

Maiken Bent tager ting fra hverdagen, som ikke umiddelbart har noget med hinanden at gøre, og sætter dem sammen i en ny kontekst.

– Man kan virkelig gå på opdagelse i hendes værker, sammensætningen af materialer er underfundig, men resultatet er virkelig smukt. I mange af hendes værker føler jeg, at noget er spændt eller fastholdt. Den følelse, man får, når man ser hendes værker, er helt genial og nærmest ubeskrivelig. Man får lyst til at bryde fri. Herhjemme er der ingen som hende, siger Sara Lysgaard.

– Der er en fantastisk energi i Maiken Bents værker. Ting, vi ikke er vant til at se sammen, mødes og fastholdes. Der er en fed kontrast mellem det bløde og det hårde. Hun har et stort potentiale, mener Tania Asbæk.

Trolley #3 og Trolley #4, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

3 | Lea Guldditte Hestelund

Ved sin afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2015 modtog Lea Guldditte Hestelund Charlottenborg-legatet for stort kunstnerisk potentiale for værket ‘Körper 2.0’. Af marmor havde hun skabt en installation, der afspejlede fitnesslokalet med vægte og kettlebells og selv trænet sig op, så hun kunne posere som diskoskaster. Hun har også siden skabt værker i sten og marmor.

– Der er noget sejt ved en helt ung kvinde, der arbejder med et så klassisk og massivt materiale som marmor. Hun binder en fin tråd mellem samtiden og antikken med stor respekt for kunsthistorien. Hun udstråler en styrke, som er helt særlig. Hun har et stort potentiale, siger Tania Asbæk.

Canalizing Obsession og The Outer Circuit, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

LÆS OGSÅ: KULTUR | Det skal du vide – fra farvekunst på Gl. Strand til boyband-medlems solo-udgivelse

4 | Morten Skrøder Lund

Uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi i 2009, har udstillet mange steder i verden og er allerede en del af toneangivende samlinger. Morten Skrøder Lund skaber abstrakte malerier uden en egentlig fortælling.

– Han har en ambition om ikke at male noget som helst, men alligevel formår han at efterlade os med ufatteligt meget. Han bekender sig ikke nødvendigvis til ét medie eller én metode. Han benytter forskellige materialer på forskellige overflader – det kan være neglelak på flamingoplader eller badeforhæng. Han udfordrer hele tiden sine egne metoder. Hvis noget falder fra hinanden eller går i stykker undervejs, er det blot en del af processen. Han viser, at vi ikke skal tage afstand til kunsten, men at værket er en del af den virkelighed, vi lever i, siger Tania Asbæk.

Untitled, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

5 | Christian Falsnaes

Uddannet fra Academy of Fine Arts i Wien i 2011, har base i Berlin og har udstillet verden over. Er performancekunstner med rod i det københavnske graffitimiljø.

– Han er i kunstkredse kendt som en af de dygtigste performancekunstnere. Ud over sine performances har han også lavet en serie, som hedder ‘Surface Memory’. Her arbejder han med den omstændighed fra graffitiverdenen, hvor værket skal eksekveres hurtigere end hurtigt. Christian Falsnaes forsøger at indkapsle det øjeblik, hvor en graffitimaler er ude at male. I denne serie har han fundet en location, taget et lærred med, påført lærredet maling og sat et aftryk forskellige steder i byen – fx på en togvogn. Derefter har han taget fotos af aftrykket. Det færdige værk består af lærredet og et tilhørende foto af det sted, han har tagget, fortæller Tania Asbæk.

Memory 2, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

6 | Ann Lislegaard

Ann Lislegaard er nordmand, uddannet i Danmark. Hun har flere værker på Statens Museum for Kunst og udstiller meget i udlandet. Modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse med begrundelsen, at hun er ‘dansk kunsts væsentligste udøver blandt nyere medier’.

– Ann Lislegaard er ikke ny, men hun er ikke så bredt kendt. Hun er en meget erfaren og stærk kunstner og en eminent professor, der har arbejdet på Kunstakademiet og oplært mange af de unge kunstnere, som bryder frem nu. Hun er meget inspireret af science fiction og af, hvordan tid bevæger sig frem. Hun arbejder bl.a. med animerede videoværker og har lavet det hvide plateau ved KØS i Køge, som er en slags konkretisering af et computerunivers eller virtual reality med plateauer og forskydninger, man kan springe frem og tilbage i, fortæller Sanne Kofod Olsen.

Mirror Therapy, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

7 | Marie Kølbæk Iversen

Uddannet fra det Kgl. Kunstakademi i 2008, arbejder meget med installation og video og udstiller både herhjemme og i udlandet.

– Hun er meget aktiv lige nu. Hun er ung og up-and-coming, og hun viser tydeligt, at hun har ambitionen om at bryde stort igennem. Hun har en tung indholdsside i sin kunst, som man ikke altid kan se. Hun arbejder tit med lys og rum i video og formår at definere sit værk i rummet på en overbevisende måde, så man føler, at man er i værket – lidt ligesom Olafur Eliasson kan. Hun formår at skabe en dobbelthed, som giver publikum en oplevelse, der både er kropslig og indholdsrig, siger Sanne Kofod Olsen.

Come Let Me Show You The Future, Foto: Anders Sune Berg, David stjernholm, Doyun Kim, Brian Lee Hughes, Joakim Schultz m.fl. Værkerne er gengivet med tilladelse fra kunstnerne.

LÆS OGSÅ: KULTUR | 3 udstillinger, du skal se lige nu

Læs mere om: