WEEKEND

Kvinder tæller – tæl dem

Kvinder og piger eksisterer ikke officielt i mange udviklingslande, fordi statistikker kun tæller mænd med. En ny million-donation fra Melinda og Bill Gates skal lave om på det.

Melinda Gates havde det store checkhæfte fremme, da hun besøgte verdens største konference om kvinder og pigers rettigheder, Women Deliver, som netop er afsluttet i København.

Checken lyder på mere en halv milliard danske kroner (80 millioner US-dollars), som bliver givet over de næste tre år til Women Deliver-organisationen, som har danske Katja Iversen som direktør.

LÆS OGSÅ: 15 karriere-spørgsmål, du bør stille dig selv

”Kvinder tæller – tæl dem!,” siger Katja Iversen.

Pengene fra Gates-fonden skal bruges til blandt at optælle kvinder og piger, så de kan indgå i de officielle statistikker. Mange politiske reformer og beslutninger skræddersys ikke til kvinder og pigers behov og rettigheder, når den ene del af befolkningen er usynlig for beslutningstagerne.

”Vi ved ikke nok om de barrierer, som holder kvinder og piger tilbage fra at opnå lige rettigheder med mænd. Vi har heller ikke mulighed for at måle om der sker fremskridt i forhold til de forbedringer, som kvinder og piger er blevet stillet i udsigt af beslutningstagerne. For at kunne lukke de store forskelle mellem kvinder og mænd, så er det vigtigt, at vi også får dækket hullet i data” siger Melinda Gates i en pressemeddelelse fra The Bill & Melinda Gates Foundation, som hovedsageligt er finansieret af midler fra Microsoft, som Bill Gates har grundlagt.

LÆS OGSÅ: Stine Heilmann: Fra reklamebranchen til slumkvarterer

Så donationen skal også prøve at opgøre mængden af gratis arbejde, som kvinder og piger udfører – og kortlægge, hvad det betyder for deres fremtidsudsigter – eller mangel på samme, fordi de ikke kan gøre skolegang færdig, få et job med løn eller bliver bremset i at starte deres egen business.

Initiativet fra Melinda og Bill Gates viser, at Women Deliver ikke kun er varm luft. Det er handlinger bag ordene. Direktør for Women Deliver-organisationen, Katja Iversen, vil også sende spørgeskemaer ud til alle 5.000 deltagere fra hele verden: Hvad har du gjort anderledes, som du ellers ikke ville have gjort?

Formålet med konferencen i Danmark er at skabe ny inspiration, så kvinders og pigers rettigheder bliver forbedret fx retten til uddannelse eller bestemme over egen krop. Det vil forbedre verdens vækst med 26%.

Læs mere på womendeliver.org

Læs mere om: