WEEKEND

Mød kvinden berømtheder sætter deres lid til i krisetider

Hun var den første sorte kvinde til at holde en pressekonference i Det Hvide Hus, hun var ved Angelina Jolies side i skilsmissen fra Brad Pitt og så er hun også inspirationskilden til en tv-serie. Judy Smith er kvinden de kendte tilkalder under de værste kriser. Men hvorfor? Det kan du læse her.

Stærke kvinder i magtpositioner pryder i dag både det nationale og internationale mediebillede. Senest fik USA deres første sorte vicepræsident, 56-årige Kamala Harris, med afrikansk-amerikansk og asiatisk-amerikansk afstamning.

Læs også: Kan Joe Biden gøre Kamala Harris til præsident?

Amerikas vicepræsident er ikke den eneste stærke kvinde med en autoritet, der ikke er til at pege fingre ad. Krisemanager, advokat, forfatter og tv-producer Judy Smith har gennem tiden repræsenteret utallige højtprofilerede klienter, fra berømte rappere til politiske hovedpersoner.

Hendes job er at sikre, at klienternes omdømme er intakt uanset skandalens størrelse eller konsekvens.

Den første sorte kvinde alene på podiet

Under Angelina Jolies skilsmisse fra Brad Pitt kæmpede Judy Smith med at sikre, at Jolies navn  ikke blev sat i dårligt lys. Smiths strategi var i denne sammenhæng at arbejde bag kulisserne for at vurdere og finde frem til enhver potentiel dårlig indflydelse, som kunne ramme Angelina Jolie og hendes filmkarriere. 

I 2019 var Judy Smith også den person, der reddede rapperen ASAP Rockys karriere, da han blev beskyldt for overfald og tilbageholdt i Sverige. Hun er samtidig den kvinde, der stod ved Monica Lewinskys side, efter nyheden om hendes affære med Bill Clinton brød ud. Og det var ikke første gang, Judy Smith var inkluderet i politik.

Foto: Washington Post

Judy Smith blev i 1991 stedfortrædende pressesekretær under præsident George H.W. Bush. I en dristig hvid blazer, statement øreringe og en perlehalskæde holdte hun sin første pressekonference, som markerede hende som den første sorte kvinde i Det Hvide Hus til at stille sig op på podiet, helt alene.

Denne oplevelse gjorde hende meget opmærksom på, hvordan hun fremstod i verden. Derfor iførte hun sig både farvede blazere, men som oftest helt hvide jakkesæt, i modsætning til andre i Det Hvide Hus’, der ofte var i sort, gråt og marineblå. Hun forsøgte således at gøre sig selv mere autoritetstro, ved at skille sig ud, ikke blot som den første sorte kvinde til at holde en pressekonference, men samtidig ved sin moderne stil. 

I hendes år under præsident George H.W. Bush blev Smith fortrolig med den slags globale kriser, som hun i dag rådgiver sine klienter om.

Læs også: Amanda Gorman stjal showet: Derfor går internettet amok over ung digter

En karrierevej domineret af mænd

Som en sort kvinde, der i dag arbejder i et job domineret af mænd, er fordomme noget hun møder overalt.  Smith ser dog kun fordele ved denne situation, da hun jo er inde i varmen, når det kommer til at skabe ændringer:

- Det er vigtigt at bruge sin baggrund, sit synspunkt, sin lidenskab og sin stemme. Mange gange er det ikke engang på nogen spektakulær måde, men blot ved at føre en samtale, fortæller Smith til britisk ELLE.

I det store hele er hun retfærdig og ikke fordømmende. Hun afviser dog klienter hele tiden, og det skyldes blandt andet at deres personlige principper ikke stemmer overens med, hvad de har gjort, hvor hendes personlige morale ikke kan følge med. Hun har nemlig altid hjertet med i sit arbejde. 

Stillingen i Det Hvide Hus hjalp samtidig også Smith til at påtage sig et offentligt ansigt, hvilket har hjulpet hende i hendes nuværende karriere som krisemanager, da hendes klienter ofte er i offentligehedens søgelys. Smiths persona har også været med til at bane vejen for flere kvindelige pressesekretærer i Det Hvide Hus, hvilket blandt andet bliver fremhævet i en tv-serie baseret på Smiths liv og karriere.

'Håndtering af kriser er i mit DNA'

Judy Smith løste sin første krise, da hun var 7 år, da brød hun ind i en slåskamp midt i dodgeball-kamp (dødbold på dansk) i en gyde i det DC-kvarter, hun boede i. At løse problemer og kriser er derfor en medfødt del af, hvem hun er:

- Jeg har altid gjort det. Det føles altid så normalt for mig. Det må være en del af mit DNA.

Forældrene lærte nemlig hende og hendes søskende alle de grundlæggende værdier ved at behandle alle med det samme niveau af anstændighd og respekt, som det kræves. Hvilket Smith har taget med sig gennem hele livet og ikke mindst med i sin karriere.

Smiths erfaring med at rette op på andres kriser i over 30 år, såvel som hendes evne til at håndtere alle slags mennesker, ofte når de er mest udsatte, betyder, at hun er vant til at arbejde i et konstant højt tempo. Stress påvirker hende dog ikke på samme måde, som det påvirker andre. 

- Jeg har gjort det her i meget lang tid. I en krise skal jeg være rolig og stabil, for at udtrykke den tillid mine klienter har brug for, når de er mest udsatte, fortæller hun til ELLE

Med sådan en entusiasme og så stort et gåpåmod har Smiths persona og karriere givet anledning til en tv-serie inspireret af den stærke kvinde og hendes karrierevalg.

Den store skandale

Foto: ABC Studios

Judy Smith har primært været inspiration til hovedkarakteren Olivia Pope i det prisvindende tv-drama ’Scandal’, hvis seks sæsoner giver et indblik i Olivia Popes krisestyringsfirma i Washington DC samt personalet i Det Hvide Hus og den omkringliggende politiske scene.

I et interview til People har Smith fortalt, at serien, der sluttede i 2018, og som hun samtidig er producer på, næsten var som taget ud af hendes liv: 

- Olivia Pope taler lige så hurtigt som jeg, og karakterens genkendende glæde ved farven hvid, er heller ikke til at tage fejl af. Hun ligner tilmed en ung Judy Smith. 

Smiths tilgang adskiller sig fra sag til sag, hvor hun altid har forskellige værktøj til rådighed. Èt af hendes mest brugte værktøjer er ”skjulesteder” rundt om i verden, hvor hendes klienter kan gemme sig fra pressen og offentligheden. Hun råder samtidig alle til at have en nær allieret, der kan fungere som en ven og sikkerhedsnet. 

Læs også: Barack Obama afslører Michelles kælenavn i en sød fødselsdagshilsen

Læs mere om: