WEEKEND

The Neon Demon | Ny film om mode, gys og skønhed rammer filmlærredet

The Neon Demon handler om en håbefuld 16-årig fotomodel som flytter fra Midtvesten i USA til Los Angles for at gøre karriere. Men hun træder ind i en rå og brutal verden.

”Skønhed er ikke alt – det er det eneste,” siger en modeguru, der optræder i filmen ”The Neon Demon”, som den danske filminstruktør, Nicolas Winding Refn, står bag. Filmen handler om en ung håbefuld fotomodel - spillet af Ellen Fanning – og hendes møde med en brutal mode- og skønhedsverden. Fotomodellernes kamp om at de gode aftaler og store forsider er dyrisk og blodig – og de bruger alle våben.

”Samfundets besættelse af skønhed er aldrig gået væk. Det er en aktie i konstant vækst. Det interessante er, at på grund af den digitale revolution, virker det som om, at skønhedens levetid bliver ved med at falde,” siger Nicolas Refn Winding om, hvorfor han er nysgerrig på mode- og skønhedsverdenen.

”The Neon Demon” har netop haft verdenspremiere i Cannes, hvor der blev buh’et og klappet fra filmpressens side. I dag har filmen dansk premiere og vises i biografer landet over.

LÆS OGSÅ: ZLATAN | Meget mere end en fodboldspiller

Herhjemme er anmelderne også delt: Berlingske Tidende giver filmen fem stjerner og skriver, at ”Nicolas Winding Refn laver flotte film, der går i kroppen på en, men han laver ikke film for at behage nogen, og han laver heller ikke intellektuelle film,” skriver Jacob Wendt Jensen. Politiken deler 4 hjerter ud og Kathrine Hornstrup Yde beskriver filmen som et ”billedskønt syretrip uden stor dybde”. Jyllandspostens anmelder Nanna Frank Rasmussen nøjes kun med at give to stjerner, fordi filmen mangler dybde.

Af andre modefilm, som indeholder knap så mange gys kan nævnes

Robert Altman: Pret A Porter – filmen som tager et ironisk opgør med modebranchen under modeugen i Paris med blandt andet Helena Christensen, Julia Roberts, Sophia Loren.

David Frankel: The Devil Wears Prada, hvor Anne Hathaway bliver personlig assistent for en Vogue’s chefredaktør Anna Wintour-ligende type spillet af Meryl Streep.

Rodolphe Marconi: Lagerfeld Confidential (dokumentar) – et nærgående portræt af Chanels og Fendis kreative chef, Karl Lagerfeld.

Matt Tymauers: Valentino: Den Sidste Kejser

Filmene kan ses på fx Apple tv, Netflix og bliver vist jævnligt på landsdækkende tv.