WEEKEND

Netflix’ ’Our Planet’ vil være med i samtalen om klimaet – sætter du nok pris på naturen?

I 4 år har Netflix rejst verden rundt for at optage den enestående serie ’Our Planet’, som du kan se på streamingtjenesten. I den forbindelse kom skuespiller Ann Eleonora Jørgensen med nordpå og fik en skelsættende oplevelse, der ramte hende i hjertekulen.

Måske har du allerede set den. Netflix’ ambitiøse naturserie ’Our Planet’, der i otte afsnit tager dig på en rejse rundt om jordkloden ledsaget af David Attenboroughs genkendelige stemme.

Serien er en billedskøn oplevelse, men dens hensigt er ikke kun at vise smukke billeder fra de 50 lande, den er optaget i over en periode på fire år. ’Our Planet’ vil gøre det tydeligt, hvorfor naturen har betydning for os alle, og hvad vi skal gøre for at passe på den i en tid, hvor mange dyrearter udryddes hvert eneste år, og hvor zoologer og andre dyreeksperter kæmper for artsbevarelse.

LÆS OGSÅ: Cannabis har kurs mod dit køleskab og din garderobe

En af hovedpointerne i ’Our Planet’ er, at hele verdens habitater er forbundet – fra den brasilianske regnskov til øhavet Svalbard ud for Norge. Skuespiller Ann Eleonora Jørgensen fra ’Herrens Veje’ drog til sidstnævnte for selv at være øjenvidne.

- Det overrasker mig, at det står forholdsvis skidt til. Jeg har fået en masse viden på turen fra Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF og Colin Butfield fra WWF, der også er executive director på ’Our Planet’. De har kunne fortælle mig nogle foruroligende ting. For eksempel er isen under Arktisk svundet med 40 procent siden 1980. Det var jeg ikke klar over, og det har jo kæmpe konsekvenser for os alle sammen. Man er nødt til at gøre noget. Det er et globalt problem, og vi må handle alle sammen.

Du ved ikke, hvad du har, før du mister det

Klimaet står til at blive det helt store samtaleemne, når folketingsvalget 2019 bliver udskrevet. Og der er stærke stemmer – særligt blandt de unge, hvor Nobels fredspris-nominerede Greta Thunberg har kaldt til samling med demonstrationer over hele verden. En kamp for handling.

Efter sit besøg i Svalbard er Ann Eleonora Jørgensen også blevet mere motiveret:

- Jeg har ændret min adfærd på måde, at jeg vil tale om klimaforandringer og biodiversitet med langt højere stemme frem over.

Der var særligt én oplevelse i Svalbard, der dagligt minder Ann Eleonora om, hvor betydningsfuldt klimaet er.

- På min anden dag så jeg en isbjørn. Jeg kunne se den med det blotte øje. Den havde fanget en sjæl og lå og spiste. Den holdt øje med mig, og jeg med den, og det slog mig, hvor rørende det var at se det kæmpe dyr helt naturligt i sit rette element. Det er et billede, der dagligt dukker frem på min nethinde, også efter jeg er kommet hjem. Det har gjort mig meget bevidst om, at vi mennesker er her på visit, og det er vores forbandende pligt at behandle naturen med respekt.

For skuespiller Ann Eleonora Jørgensen var det en øjenåbende oplevelse at være i Svalbard.

For skuespiller Ann Eleonora Jørgensen var det en øjenåbende oplevelse at være i Svalbard.

Fra tv-skærm til samtaleemne

I fire år har Netflix arbejdet på ”Our Planet”, som kommer til at fremvise naturen på en hidtil uset skala. Og naturligvis skal den underholde og tryllebinde, men den helt store ambition er, at den sætter gang i nogle samtaler om Jorden – vores fælles hjem – og den måde vi behandler den på. Ved at tydeliggøre betydningen og nødvendigheden i at beskytte naturen håber Netflix at bidrage til en endnu større agenda, for som stemmen bag serien, David Attenborough siger:

- Det, vi foretager os i de næste 20 år, vil bestemme fremtiden for alt liv på Jorden.

Ann Eleonora Jørgensen er selv bevidst om de små ting, man gør tit: Hun cykler næsten altid, hun køber det meste af sit tøj og sine boligsager second hand, og hun vil altid gerne bære skraldet i lommen, indtil hun kommer til en skraldespand. Men klimabevidsthed handler om noget større:

- Det er vigtigt for mig at pointere, at klimabevidsthed ikke handler om, at vi alle skal gå og pege fingre ad hinanden og vores hverdagshandlinger, hver gang vi kører bil eller rejser eller spiser kød. Vi skal være bevidste. Men først og fremmest er det her en politisk beslutning. For at det her skal rykke og virkelig batte, så er det store, ambitiøse, konstruktive målsætninger, der skal til i hele verden. Politikerne skal råbes op. Mit kryds ved det forestående folketingsvalg bliver et klimakryds.

LÆS OGSÅ: 4 bæredygtige brands der gør en forskel

Læs mere om: