WEEKEND

Ny Bille August film viser Karen Blixens særlige bånd til ung digter

Thorkild Bjørnvig var 30 år, da han mødte Karen Blixen for første gang. Dette møde blev begyndelsen på et turbulent forhold, hvor de to knyttede et særligt bånd, der senere blev til en hemmelig pagt. Venskabet beskrev Bjørnvig i sin bog ’Pagten’, som nu danner ramme om den nye danske film med samme titel.

Bjørnsvig var ung, letpåvirkelig og følsom. Han havde kone og barn og ønskede så inderligt at slå igennem som digter og poet. Derfor søgte han råd og vejledning hos den verdensberømte og kunsteriske Karen Blixen, der i en alder af 63 år levede et liv i isolation grundet sin sygdom, syfilis. Hun ville gerne hjælpe ham, men han skulle give hende noget tilgengæld.

En stærk og selvstændig kvinde

Det er ikke første gang Karen Blixens liv er omdrejningspunktet for en spillefilm. I filmen ’Out of Africa’ fra 1985 instrueret af Sydney Pollacks spillede skuespillerinden Meryl Streep den danske forfatterinde. Filmen portrætterede Karen Blixens unge år, hvor hun rejser til Afrika, bliver ramt af syfilis og forelsker sig i sit livs kærlighed, Denys Finch Hatton.

Karen Blixen var imidlertid en stærk, sammensat og dybt fascinerende kvinde forud for sin tid. Derfor er det også nærtliggende, at det ikke blot er hendes unge år, der bliver fremvist på det store lærrede. Filmen ’Pagten’, som er instrueret af Bille August, er med til at give et helt nyt indblik i den kendte forfatterindes liv og viser en tid, der aldrig har været vist på film.

LÆS OGSÅ: Camille Brinchs vej til succes som ung iværksætter

Filmen gør Thorkild Bjørnvigs erindringsbog fra 1974 til virkelighed, og er derfor baseret på en sand, men kaotisk historie "om en mester og hendes lærling og prisen for at følge sit hjerte," som produktionsfirmaet bag filmen beskriver. Pagten mellem Blixen og Bjørnsvig lød nemlig på, at Blixen gerne ville gøre Bjørnsvig til en stor litterær stjerne, hvis han adlød enhver ordre fra hende.

Foto: sfstudios

Et stærkt dansk cast

Karen Blixen bliver portrætteret af skuespillerinden Birthe Neumann, som sidst kunne ses i Hella Joofs komediefilm ’Happy Ending’. Blixens lærling spilles af det unge talent og Robert-modtager Simon Bennebjerg, der blandt andet medvirker i den nye sæson af ’Borgen’. I filmens cast ses dog flere genkendelige ansigter blandt andet Asta Kammer August (’Sygeplejerskolen’), Anders Heinrichsen (’DNA’) og Marie Mondrup (’Mødregruppen’).

’Pagten’ har premiere i de danske biografer den 15. april 2021.

Se traileren herunder

Læs mere om: