WEEKEND

Otte nye bogtitler, der er værd at læse

IN har udvalgt nogle af bedste aktuelle bogtitler til din vinterlæsning. Læs om dem her

Mangler du læseinspiration? Synes du, udvalget af bøger er blevet for uoverskueligt, så læs her, hvilke nyudgivne bøger vil gøre dig både klogere og en oplevelse rigere.

INs liltteraturanmelder Birgitte Ellemann Höegh har udvalgt otte af de bedste nye bogtitler.

Gennem Siri Hustvedts optik
Norsk-amerikanske Siri Hustvedt er udkommet med 32 essays. Det er tekster om mange forskellige emner, men de er alle forbundet af en nysgerrighed til, hvad det vil sige at være menneske. Hvordan ser, husker, føler og interagerer vi med andre mennesker? Hvad vil det sige at sove, drømme og tale? Siri Hustvedt: At leve/ At tænke/At se, Forlaget Per Kofod, 349 kr.

En hjerteskærende cirkusfortælling
Premieren står for døren, og Cirkus Manera med italienske rødder skal optræde på Roskilde Dyrskueplads, hvor både Keld og Hilda Heick samt Lise Nørgaard med børnebørn står på gæstelisten. Men aftenen inden flår en snestorm teltpladsen fra hinanden, og cirkusdirektøren Jacomo får rundsejlets mast i hovedet og åbent kraniebrud. Sønnen, Danilo, må tage midlertidigt over, skønt han gik med helt andre planer. Og dag for dag, som Cirkus Manera snor sig gennem det danske landskab, træder artisterne og deres familier i karakter, samtidig med at man fornemmer en undergangsstemning. Der smækkes med flere og flere døre, publikum får stjålet deres tasker, og knivkasterens kone og kvindelige skydeskive forlader sin ægtemand. Det er Iselin C. Herma nn, der står bag dette vidunderlige og muntre portræt af et omrejsende cirkus, hvor portrætterne af artisternes forskellige personligheder er både hjerteskærende, komplekse og kyniske. Iselin C. Hermann har selv en baggrund som cirkusartist i Frankrig, og det mærker man gennem hver en linje. Iselin C. Hermann: Cirkus Manera, Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr.

Erotisk klassiker
Fanny Hill er en af litteraturens helt store erotiske klassikere. Den blev skrevet helt tilbage i 1748, hvor den, omend den var forbudt, blev en enorm succes. Nu bliver den, helt i tråd med den bølge af erotisk litteratur, vi ser p.t., genoptrykt på dansk. I bogen følger vi den unge glædespige, Fanny, og hendes oplevelser i Londons dekadente og dunkle miljøer. Bogen, der første gang blev udgivet på dansk i 1965, blev det litterære startskud til pornografiens frigivelse i Danmark. John Cleland: Fanny Hill, 299 kr.

Heibergs stemme
I Scenesa t skildres skuespillerinden Johanne Luise Heibergs vej fra samfundets bund til kunstnerverdnens elite. En fortælling som er grusommere end nogen anden fra guldalderen. Maria Helleberg: Scenesat, Samleren, 299,95 kr.

50er-portrætter
Nu kan alle os, der stadig ikke kan få nok af 'Mad Men'-bølgen, læse med om fem unge kvinder, der har hver deres udgangspunkt for at klare en hverdag i 1950erne, hvor mændene har magten. Rona Jaffe: Det bedste af alting: People's Press, 299,95 kr.

Hørslevs røst
Glæd dig til en ny digtsamling af Lone Hørslev, der skriver om at finde ro og finde orden, hvor der tilsyneladende mest er uorden. Det er digte om længsel efter tryghed i modstrid med trangen til eventyr og dristighed. Lone Hørslev: La'os, C&K Forlag, 200 kr.

Fint sortsyn
Det er ikke just en af de mest muntre fortællinger, som Hann e Marie Sv endsen har givet sig i kast med denne gang. Romanen Bølgernes Skum er en fortælling i fortællingen, hvor vi til at starte med er inde i hovedet på en ældre kvindelig forfatter, hvis mand er syg og kræver omsorg for at restituere. Mens hun plejer ham, skaber og skriver hun historien om Maryon, der er blevet tyk og har lagt sit speciale på hylden, fordi hun er i mental opløsning. Omkring Maryon optræder personer som Hus Forbi-sælgeren nede på hjørnet, som er slesk. Parret i nabolejligheden, der hellere vil arbejde end have børn, en enlig mand, der vil videre i sit liv, og en studerende, der nok bliver arbejdsløs, når hun er færdig med sit studie. Maryon forelsker sig i en sprogløs rumæner, som vi ikke helt ved om kun lever i hendes fantasi. Og ja, det hele lyder håbløst, men opleves alligevel ikke helt sådan. Hanne Marie Svendsen: Bølgernes skum, Gyldendal, 199,95 kr.

Den tyske stemme
Den unge tyske forfatter Charlotte Roche, der i 2008 fik sit store internationale gennembrud, er aktuel med romanen Fra skødet, som er et portræt af en ung kvinde og en roman om sex og terapi, mødre og døtre. Charlotte Roche: Fra skødet, Rosinante, 299,95 kr.