WEEKEND

Sexede, skruppelløse, sårbare – rigtige kvinder hitter på tv

De desperate husmødre, gossip-girls’ene og andre karikerede kvinde-figurer er ude – nu er det de nuancerede kvindeportrætter, der hitter på tv.

Hvis ikke det stod klart inden, fik årets Emmy-uddeling bøjet det i neon: Kvinderne har magten på tv-skærmen. ’Big Little Lies’ og ’The Handmaid’s Tale’, som begge har en perlerække af kvinder i front, blev aftenens store vindere.

LÆS OGSÅ: Emmy Awards blev kvindernes aften

Men Celeste, Madeline, June og Ofglen er langtfra de eneste kvinder, der viser vejen. Det vrimler lige nu med tv-serier, hvor kvinderne ikke bliver sat i bås som omsorgsfulde mødre eller sexede elskerinder, men er komplicerede, nuancerede, sammensatte personligheder – ligesom i de virkelige liv.

Hvis du allerede har slugt de to prisbelønnede serier, får du her en guide til andre kvinder, som sparker røv i dit tv lige nu.

Shondaland: Grey's Anatomy, Scandal og How To Get Away With Murder

Meredith Grey, Olivia Pope & Annalise Keating

Du kan være sikker på to ting, når du ser en serie, som Shonda Rhimes står bag: Castet vil bestå af mennesker i alle farver og størrelser, og der vil være en stærk kvinde i front. I ‘Grey's Anatomy’ er Meredith Grey (Ellen Pompeo) ‘still standing’ trods flystyrt, dødsfald, nærdødsoplevelser, intriger og attentater. I ‘Scandal’ holder Olivia Pope (Kerry Washington) stadig styr på ‘sin’ præsident, og i ‘How to Get Away With Murder’ kan selv ikke en tur bag tremmer få den hårdkogte juraprofessor Annalise Keating (Viola Davis) ned med nakken. Fælles for de tre kvinder er, at de ikke bare er bad-ass, de er også sårbare, rå og sensuelle – og tør stå ved det hele. Snart får de i øvrigt selskab af nye kvinder i ‘Shondaland’. Den flittige producer har to nye serier på tegnbrættet – bl.a. en ’Greys’-spinoff, som udspiller sig på en brandstation.

Se dem på Kanal 4

The Good Fight

Diane Lockhart

Synes du også, den kølige og knivskarpe Diane Lockhart var det bedste ved serien ‘The Good Wife’? Så er det bare med at komme i gang med serien ‘The Good Fight’, som er en spinoff på serien, der sluttede efter syv sæsoner sidste år. I ‘The Good Fight’ skal superadvokat og superwoman Diane Lockhart genopfinde sig selv og sin karriere i et helt nyt advokatbureau. Ved sin side har hun to unge, ærgerrige og til tider intrigante kolleger, Barbara og Maia. Sidstnævnte spilles af Rose Leslie, som du nok kender som den også ret seje Ygritte i ’Game of Thrones’.

Se den på HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Hollywoods største stjerner zapper ind på dit TV

The Americans

Elizabeth

Elizabeth (Keri Russell) ligner den perfekte amerikanske husmor – men er alt andet. Bag ligusterhækken og den nydelige soccer mom-facade gemmer sig nemlig en russisk spion, som sammen med sin mand er plantet i USA af den sovjetiske efterretningstjeneste under Den kolde krig. Serien handler både om de opgaver, spion-parret sendes ud på, men allermest om deres ægteskab – og om verdens begivenheder som metafor for de op- og nedture, ethvert parforhold møder.

Se den på Netflix

Insecure

Issa & Molly

Hvis du savner Hannah Horvath og hendes forvirrede, fjollede, famlende veninder fra ‘Girls’, er serien ‘Insecure’ noget for dig. Den er baseret på Issa Raes webserie ‘Awkward Black Girl’, som fik så meget vind i sejlene, at HBO sagde ja tak til en serie. ’Insecure’ handler om veninderne Issa (Issa Rae) og Molly (Yvonne Orji), som er i slutningen af 20’erne og bokser med livet som næsten-rigtig-voksen med især job- og mandekvaler. Derudover giver serien et interessant indblik i, hvad det vil sige at være afroamerikansk kvinde i nutidens USA.

Se den på HBO Nordic

Outlander

Claire Randall

Lider du af abstinenser, efter Lady Mary, Lady Edith og Lady Rose og resten af ’Downton Abbey’-fruerne sagde bye-bye? Så skulle du tage og tjekke serien ’Outlander’ ud. Den er mere eventyragtig end ’Downton Abbey’ – hovedpersonen Claire Randall (Caitriona Bates) rejser i tid og har mænd i både 1700- og 1900-tallet – men den byder også på store kjoler og betagende engelske landskaber, og selv om Claire er knap så sladrevorn som de fine ’ladies’, er der masser af intriger, hemmeligheder og skeletter i skabene i serien.

Se den på Netflix

LÆS OGSÅ: Vild med "The Handmaid's Tale"? Her er dit næste serie-fix

The Affair

Alison & Helen

Ruth Wilson og Maura Tierney har begge vundet Golden Globes for rollerne som – umiddelbart – ærkerivalerne Alison og Helen i ’The Affair’. Serien er et nuanceret portræt af en affære mellem en mand og kvinde – Alison og Noah – der begge er gift til anden side, hvordan de hver især oplever deres møde, forførelse, forholdet og følelserne, og hvordan affæren påvirker de mennesker, de er gift med, Cole og Helen. Hvis du ikke allerede har slugt de tre første sæsoner, som er fulde af ’hvad??!’-øjeblikke og twist, man ikke havde set komme, er det bare med at komme i gang, før fjerde sæson får premiere, sandsynligvis omkring årsskiftet.

Se den på HBO Nordic

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: