WEEKEND

Silja Schandorff

Solodanserinden ved Den Kongelige Ballet Silja Schandorffs afsluttede den 8. april sin imponerende karriere. IN har talt med hende om hendes sidste optræden.

 

Med sin helt egen blanding af råstyrke og sårbarhed har Silja Schandorff været indbegrebet af Sylfiden, Giselle, Sva­neprinsessen, Manon og alle de andre ka­rakterer, hun i mere end 20 år har portrætteret på den gamle scene på Kon­gens Nytorv.

Men den 8. april i år var det slut. I rollen som Giselle dansede Silja for sidste gang. Og mens hele salen fik kuldegysninger af storheden i de sidste trin, udeblev alle de svære følelser, hun selv gik og ventede på skulle dukke op.

- Det var underligt, for jeg havde jo set, hvor påvirkede mine kolleger blev op til deres afdansning, så jeg gik og ventede på, at der skulle komme en stor reaktion. Specielt fordi jeg er så sårbar og emotionel, som jeg er. Så jeg vågnede hver morgen og tænkte: Nå, den kommer nok i dag! Men der skete ikke rigtig noget, fortæller Silja Schandorff.

- Når jeg er nervøs over noget, bliver jeg meget fokuseret. Jeg var ligesom i min egen boble og havde ikke lyst til at smalltalke, men jeg fik nu ikke rigtigt den ro, jeg gerne ville have haft, for der var kameraer og interview på scenen og en masse mennesker, der summede rundt. Men da jeg tog det første skridt ind på scenen, lød et kæmpe bifald. Og jeg tænkte bare: Tak! Også til publikum, som har været der i alle de år. Følelsesmæssigt var det bare... wauw! Jeg følte mig så heldig og lykkelig og blev meget rørt. Det er sjældent, at man står et sted i sit liv, hvor man tænker: Det her skal jeg bare nyde, for det øjeblik kommer aldrig tilbage.

Selv om man som balletdanser rammer pensionsalderen som 40-årig, kan man - hvis balletmesteren er interesseret - vælge at fortsætte på en anden kontrakt. Et oplagt valg for Silja Schandorff, skulle man synes. Men ikke for hende selv.

- Jeg har været så heldig at få lov til at danse alle de ting, jeg gerne ville, mine ambitioner er indfriet. Og egentlig var jeg også nået til et punkt, hvor meget af det, jeg lavede, var gentagelser, og der var også bare nogle ting, jeg ikke syntes var særlig sjove at lave mere. Så jeg føler, at jeg har udtjent min værnepligt og må videre med noget andet. Den sidste aften var jeg så lykkelig, og det var det helt rigtige tidspunkt at stoppe.

Ole Nørlyng har skrevet bogen "Silja", der er et portræt af en stor balletkarriere og en hyldest til en enestående kunstner.

Læs mere om: