WEEKEND

Sommerens bedste bøger

IN guider dig her til sommerens bedste bøger – om du så er til spænding, fin realisme eller en stor læseoplevelse

I år tilbringer mange nok sommeren i det danske, og der er rigeligt med læsestof at kaste sig over både i strandens skyggefulde oaser og i fritidshusets favorit-hængekøje.

Sommerens bedste bøger

5 x spændingsbøger

1. Gru & genbrug

Nogle gange skal man bare have halvtomme bogkalorier at fordrive tiden med, og heldigvis har en af Danmarks bedst sælgende forfattere kastet sig over en mere ufarlig udgave af krimiformatet. Da en række frivillige i en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland dør, affejes dødsfaldene som naturlige, men det tror efterlønneren Anne-Maj Mortensen ikke på. Hun går selv i gang med at opklare sagen – kun afbrudt af hverdagslivet med familiemiddage, slankekure, hundeopdragelse og havearbejde.

Anna Grue: Mysteriet i Genbrugsen (2020). Lindhardt & Ringhof, 250 kr. Kan købes online HER

2.  En morder uden ord

‘Den tavse patient’ er blevet kaldt den perfekte thriller og sammenlignet med en film af Hitchcock, og handlingen er da også nervepirrende: Alicia Berenson er en kendt kunstmaler og gift med en modefotograf, men alt ændres, da Alicia skyder sin mand og derefter nægter at sige noget. Hun kommer på en sikret anstalt, hvor kriminalpsykologen Theo Faber bliver besat af at få løst mysteriet og få Alicia til at tale.

Alex Michaelides: Den tavse patient (2020). Hr. Ferdinand, 250 kr. Kan købes online HER

3. Wistings sidste mission

Den rolige politimand William Wisting er egentlig tæt på pensionsalder, men han er alligevel gået sammen med en cold case-enhed for at knække en kode fra en gammel sag. I sagen efterlod en kvinde en note med en række tal, et kors og nogle streger på, før hun forsvandt, og sagen trækker tråde til en anden forsvindingssag. Jørn Lier Horst er selv tidligere efterforskerleder, og hans krimier er altid garant
for velkomponerede plot og realistiske miljøer.

Jørn Lier Horst: Katharina-koden (2018). Modtryk, 200 kr. Kan købes online HER

4. To søstre

Både tempo og underholdningsgaranti er i top i selskab med nigerianske Oyinkan Braithwaite. Korede er en samvittighedsfuld sygeplejerske med rengøringsvanvid, mens lille-
søster Ayoola er smuk og bekymringsfri – og lidt for tilbøjelig til at dræbe sine kærester, når de bliver besværlige. Hver gang kommer storesøster til undsætning, men da Koredes crush, dr. Tade, møder den underskønne Ayoola, falder han pladask for hende. Spørgsmålet er nu, om Korede kan nå at redde Ayoolas kommende offer?

Oyinkan Braithwaite: Min søster er seriemorder (2020). People’s Press. 250 kroner. Kan købes online HER

5. Holm jager sandheden

Da en kvinde mister sin toårige datter på en ferie i Italien, bliver det, der starter som en sanselig lykkefølelse, malet sort af sorg. I en sorggruppe møder kvinden andre fortvivlede som hende, og snart siver der en ætsende hævntørst ud blandt gruppens medlemmer. Samtidig kæmper drabsefterforskeren Rebekka Holm med, at hendes kæreste har ændret sig efter et drabsforsøg. Julie Hastrup skriver ofte om drabets psykologi, og man skal have stærke nerver og masser af tid i kalenderen for at læse hendes uhyggelige og vanedannende krimier.

Julie Hastrup: Vildskud (2020). Politikens Forlag, 300 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: 13 serier du skal se lige nu

5 x fin realisme

1. Virkelighed i ‘73

Man behøver ikke at have læst debutantprisvinderen ‘Mit halve liv’ for at kaste sig over Anita Furus lille roman om 73-årige Ruth. Vi møder Ruth i 1973 med alt hvad der til hører af analogt sammenhold og primitive sommerhusophold. Ruth er en stolt og egensindig kvinde, og hun gider ikke snakke om hverken sine afdøde ægtemænd, den jødeforfølgelse, hun har oplevet, eller den familie, der overlevede i England, men da hendes handlekraftige datter Inge alligevel overtaler hende til at besøge dem, folder sig en utrolig fin og rørende historie ud.

Anita Furu: Jeg er en, der kan sige sådan! (2019). Gladiator, 250 kr. Kan købes online HER

2. Kærlighed i årtier

Sally Rooney har med rette gjort kometkarriere i bogverdenen med sine velskrevne bøger om mennesker, og den Man Booker-nominerede ‘Normale mennesker’ er lige til at sluge: Selv om Connell og Marianne er vokset op i den samme lille irske landsby, har de ikke meget til fælles. Marianne er en enspænder, der bor i en palævilla, hvor Connells mor gør rent, men Connell er til gengæld populær i gymnasiet. Da de to indleder en samtale i Mariannes køkken, begynder en kærlighedshistorie, der ændrer deres liv. Se også romanen i vellykket serieform på DR.

Sally Rooney: Normale mennesker (2019). Rosinante, 300 kr. Kan købes online HER

3. Farvel til Faye

Tredje og sidste bind om den fraskilte forfatter Faye, der nu er blevet gift igen, minder om Karl Ove Knausgårds auto-
fiktion – bare uden det altoverskyggende ego. Portrættet af Faye træder derimod frem gennem samtalerne omkring hende, og på den måde får man et slags indirekte billede af en kvinde. I ‘Kudos’ er Faye på vej til en litteraturkonference, og er man til eminent dialog og genrebrydende samtids-
litteratur, så er Rachel Cusk ikke til at komme udenom.

Rachel Cusk: Kudos (2020). Rosinante, 250 kr. Kan købes online HER

4. Rivalisering og romantik

Det kører ikke rigtig for Idas kærlighedsliv. Hun er 41 år, men har aldrig haft en rigtig kæreste, og når hun møder en ny mand, snubler hun i sit forsøg på at tiltrække ham. Da hun besøger sin egen romantiserede barndom i skikkelse af et isoleret sommerhus med dertilhørende højtelskede smørblomsttallerkner, falder alt sammen. Lillesøsteren Marthe har sin kæreste og hans datter med i sommerhuset, og snart har søskenderivaliseringerne taget over i dette ætsende portræt af en dysfunktionel og bitter familie.

Marie Aubert: Voksne mennesker (2020). Lindhardt & Ringhof, 200 kr. Kan købes online HER

5. Den usynlige mand

Samtidsromanen om en skilsmisses indvirkning på et menneske rummer både fin poesi og en trist undertone. En tidlig morgen i 1992 ringer Arvid Jansens ekskone. Hun ved ikke, hvor hun er, og hun har brug for hjælp. Arvid finder hende og følger hende hjem til det rækkehus, hvor de har boet sammen med deres tre piger, men inde i huset er alt lavet om, og Arvid er som slettet fra deres fortid.

Per Petterson: Mænd i min situation (2019). Batzer & Co., 300 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Ferie i Danmark: Her er jeres bedste tips

5 x mavepuster

1. Det sidste menneske

Klimafiktion kommer i mange afskygninger, og de smuk-
keste af dem er næsten lige så gode som ‘Alle himlens fugle’. Her forsøger en navnløs pige at navigere rundt i et oversvømmet Danmark efter at have mistet sin eneste ven, Or. Pigen er alene og optaget af naturen, der lever ubønhørligt videre, efter alle mennesker er blevet fordrevet, og mens hendes sprog langsomt går under, lever en forunderlig poesi videre. Sommerens absolutte mustread.

Rakel Haslund-Gjerrild: Alle himlens fugle (2020). Lindhardt & Ringhof. 200 kr. Kan købes online HER

2. Virkelighed uden filter

Ikke alle forfattere bliver skarpere af at blive forælder, men lyrikeren Cecilie Lind gør. Sidste år brød hun for alvor igennem med ‘Mit barn’, og langdigtet ‘Den nye spejltrådskaserne’ udforsker igen moderskabets tveæggede sværd. Har man overskud til at fordybe sig i smuk, kropslig og sensibel lyrik om hverdag, vanvid og den krakelerede virkelighed, er Cecilie Lind et godt sted at starte.

Cecilie Lind: Den nye spejltrådskaserne (2020). Escho, 180 kr. Kan købes online HER

3. Samtidsdrama på svensk

Alt er elendighed i Janas hjemby: Tvillingebroren er ved at drikke sig ihjel, moren er syg på plejehjemmet, og faren er død. Samtidig er den populære Maria fundet død ved en savmølle, og hendes enkemand er psykisk ustabil. Alligevel indleder Jana et forhold til ham og får job som hjemmehjælper, og gennem korte lakoniske sætninger foldes et både voldsomt og ømt samtidsdrama ud.

Karin Smirnoff: Jeg tog ned til Bror (2020). C&K Forlag, 300 kr. Kan købes online HER

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

4. Enspænderen Elvine

I dagbogsromanen ‘Glasluft’ er den reflekterede enspænder Elvine Brink blevet ældre. Hendes sprog er stadig skarpt, poetisk og rigt som i ‘Endnu ikke’, men hun er blevet mere ensom, og vennen Linn har slået hånden af hende. Overalt siver alderdommen ind, og menneskene omkring Elvine rammes af lidelser, ulykker og sygdomme. Elvines eget liv er næsten begivenhedsløst, men gennem hendes formfuldendte betragtninger glider vi alligevel ind i de liv, der omgiver hende.

Vibeke Grønfeldt: Glasluft (2020). Rosinante, 350 kr. Kan købes online HER

5. Barndommen bagefter

Helle Helle kalder det ‘den bedste bog, jeg har læst i mit liv’, og romanen, der i 1964 vandt Nordisk Råds Litteraturpris, er også en kæmpe læseoplevelse. Da Unns mor dør, flytter pigen til en ny bygd og bliver veninder med Siss, som hun inviterer hjem til sig. Unn vil fortælle Siss en hemmelighed. ‘Is-slottet’ er skrevet med en underliggende ildevarslende stemning og er en gave til alle, der har glemt, hvor vigtig og alvorlig barndommen egentlig er.

Tarjei Vesaas: Is-slottet (2019). Batzer & Co., 300 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Unorthodox: Netflixs nye hitserie