WEEKEND

Tid til Tiara

På Amalienborgmuseet kan du komme helt tæt på smykket over alle smykker: tiaraen. Udstillingen, der er åben helt frem til 2. august, viser både de fine fra kongehuset og de helt moderne, som vi almindelige kvinder også kan få fingre i.

Galla fordrer tiara!
Tiaraer er forblevet et fascinationsobjekt, som de rigeste og mest indflydelsesrige kvinder har mulighed for at bære, men der er blevet længere mellem festerne og begivenhederne, hvortil en tiara er påkrævet. Komponisten og sangskriveren Elton John har imidlertid siden 1998 holdt fanen højt med sit årlige »White Tie and Tiara Ball«, som afholdes til fordel for sangerens Aids-fond i hans hus i Old Windsor. På invitationen står der: »Tiaras will be born« eller simpelthen bare »Decorations«, hvilket indikerer, at der til galla fordres en tiara!

 

Juveler til elskerinden
Kong Ludvig XV's elskerinde, madame de Pompadour, blev i sin tid behørigt begavet med smykker. Om den stadig voksende samling bemærkede kongens hustru, dronning Marie Leszczynska, sarkastisk: »En mand bedømmes på, hvad der foregår inde i hans hoved - en kvindes beundres for kvaliteten og mængden af de juveler, hun bærer på sit hoved!«

 

Ikke kun for de kongelige
Fra renæssancen og nogle århundreder frem var det ved luksuslov kun kongelige, der havde lov til at gå med kroner og tiaraer. Sådan er det selvfølgelig ikke længere: I dag må og kan alle gå med tiaraer og diademer. Sjovest er det vel, når små danske børnehavedrenge og -piger alle sammen har papkroner og -tiaraer på, når de får kongeligt besøg. For så bliver det vel ikke mere demokratisk!

Tiara eller diadem?
Ordet tiara kommer fra det persiske »tara«, en slags spids krone, som persiske konger gik med som tegn på deres kongeværdighed. I dag bruges tiara også til at betegne det, der er blevet kaldt et diadem. Ordet diadem stammer fra det græske »diadein«, »diadema« og »diadeo«, hvilket betyder »at binde rundt om/jeg binder sammen«.

 

 

 

Læs mere om: