WEEKEND

Tuva Novotny fra Simon & Malou

Svenske Tuva Novotny er anerkendt for sine tunge og kunstneriske karakterroller, men er lige nu aktuel i den danske romantiske komedie Simon & Malou. Hun kæmper med både arme og ben at holde sit familieliv og arbejde adskilt med vandtætte skotter, hun elsker snus, o så har hun et misundelsesværdigt selvværd, der stammer fra en opvækst i et hippiehjem langt oppe i Sverige

Jeg er jo svensker, siger Tuva Novotny og griner med hele kroppen. Undtagen overlæben. Hun har lige byttet et stykke snus ud med et andet - oppe under selvsamme overlæbe. - Det kommer også snart til Danmark på grund af rygeforbud, mener hun. Men det er en rigtig dårlig vane. For du forstyrrer ikke nogen, og du kan gøre det når som helst og hvor som helst - og jeg er bare hardcore nikotinist, siger hun og griner endnu højere.

Simon & Malou
I Danmark har Tuva Novotny tidligere medvirket i Midsommer, Den Sorte Madonna og Kandidaten, og i denne her omgang har hun sagt ja til at være med i en romantisk komedie, Simon & Malou, hvor hun spiller en kvindelig, kølig, karrieredrevet kontrolfreak af en advokat, der er blevet headhuntet til en god stilling i København. Ad omveje kommer hun til at bo i lejlighed sammen med sin diametrale modsætning - en desillusioneret børnebogsforfatter, spillet af Dejan Cukic.

 

Bor selv i København
Og ligesom i Simon & Malou bor Tuva Novotny - på sjette år - i København, med sin dansk-norske mand. Men man ser hende aldrig til de københavnske premierer,værner om sit privatliv - ikke mindst om sit barn. Og selvom - Når jeg ser omkring mig, synes jeg, at der er alt for meget identificering i mit fag. At du ER det, du arbejder med. Det vigtigste for mig er at være sammen med min familie, og det har jo ingenting at gøre med, hvad jeg foretager mig om dagen.

Opvokset blandt hippier
I det hele taget har Tuva Novotny ikke valgt at gå den forventede vej ret mange gange i sit liv. Hun blev givet navnet Tuva Moa Matilda Karolina Novotny- Hedström, er opvokset i Värmland ved den norske grænse som datter af to glade 70'er-hippier. Hendes mor var skulptør og hendes tjekkiske far instruktør.

Spillefilmsdebut som 17-årig
Egentlig havde Tuva Novotny regnet med, at hun ville ende som balletdanser. Da hun boede i Värmland, gik hun til undervisning hos et pensioneret balletpar, der havde set et potentiale i hendes lille spinkle krop. Men kort tid efter begyndte hun i en amatørteatergruppe om aftenen, hvor en caster en dag kom forbi og gav den 15-årige Tuva mulighed for at medvirke i et par kortfilm. Og allerede som 17-årig fik hun sin spillefilmsdebut i det prisbelønnede drama Tic Tac.

Glad for dårlig modtagelse
Men de tjekkiske rødder har haft indflydelse på hendes valg af roller sidenhen: - Jeg kan genkende noget i den tjekkiske folkesjæl, som er mere diffust og umiddelbart. Det har blandt andet spejlet sig i mit valg af roller, som har handlet om noget, der ikke er så nemt, glat og sjovt. Nogle gange synes jeg, at jeg har været mest stolt af ting, der er blevet modtaget rigtig dårligt - fordi jeg har turdet gøre det.

Simon & Malou har premiere den 30. oktober

Læs også:

Paprika Steen: Folk tror, jeg er krukket

 

TUVA NOVOTNY
Første gang, svenskerne fik øjnene op for Tuva Novotny, var, da hun medvirkede i den svenske soapserie Skilda Världar i 1996.

I 1997 spillefilmsdebuterede hun med den prisbelønnede Tic Tac, og tre år senere fik danskerne syn for sagen med Josef Fares prisbelønnede integrationssblockbuster Jalla! Jalla!

Herefter har hun medvirket i en lang række spillefilm - bl.a. Carsten Myllerups Midsommer, Lasse Spang Olsens Den Sorte Madonna og Kasper Barfoeds Kandidaten.

Læs mere om: