
5 bud på sunde(re) pomfritter
Klassiske pomfritter er himmelske, men de gør bestemt ikke noget godt for kroppen. Men hvad gør man så for at få sit pomfrit-fix? Man kan for eksempel erstatte kartoflerne med andre grøntsager og derved lave sunde pomfritter. Få inspiration til hvilke grøntsager man kan bruge her.
Det sker jo af og til, at man får en ustyrlig trang til pomfritter. Men den fedtede fast-food-slags efterlader ofte én med dårlig samvittighed. Men hvis man selv er villig til at lægge lidt tid i det, er det faktisk muligt at lave pomfritter, der kan spises med god samvittighed.
Se også: Gode alternativer til chips
Ved at eksperimentere med andre typer grøntsager end lige netop kartoflen, kommer man langt. Kartoflen er nemlig ikke den eneste mulighed, når det kommer til at lave pomfritter. Der er mange grøntsager man kan eksperimentere med, og her er 5 forslag, som man kan begynde med.
5 bud på sunde(re) pomfritter


Søde kartofler
Nogle gode grunde til at erstatte den almindelige kartoffel med den søde slags er, at de indeholder 447 gange så meget A-vitamin, 7 gange mere calcium og dobbelt så mange kostfibre. Og så giver deres naturlige sødme den salte pomfrit-smag en ekstra dimension. For at lave pomfritter af de søde kartofler, skal man bare skære dem i små både og komme dem i et ildfast fad. Dernæst skal man kværne lidt salt og peber ud over dem og eventuelt drysse dem med lidt friskhakket timian samt lidt olivenolie. Slutteligt skal de bare bages i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter.


Squash
Det eneste, du skal gøre, er at skære squashen ud, spraye dem med lidt olie og krydre dem efter eget valg (det fungerer godt med dild, timian eller rosmarin samt salt og peber). Dernæst skal de bages i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter, til de er gyldne. De bliver ekstra sprøde, hvis man lige giver dem 10 minutter mere i ovnen ved 290 grader på grillprogrammet.


Græskar
Vi har tidligere fremhævet græskarets gode egenskaber, f.eks. her. Hokkaido er en rigtig god erstatning for kartoffel-pomfritter. For at lave hokkaido-pomfritter skal du skære frugten i stave og blande dem med olie, citronsaft, hvidløg og peber. Fordel græskarstavene på en bageplade og bag dem midt i ovnen. Den sidste del af tiden kan man lige skrue ekstra op for varmen og skifte til grill-programmet for at give pomfritterne lidt ekstra knas.


Grønne bønner
Grønne bønner kan bages i fuldkorns-brødkrummer med parmesan. Så får de ekstra bid.
Start med at lægge bønnerne i en skål med olie og drys med en teskefuld majsstivelse. I en anden skål skal to æg piskes med en spiseskefuld vand. Og i en tredje skål skal en halv kop parmesanost blandes med 2/3 kop med fuldkorns-brødkrummer og salt og peber. Tag så en håndfuld bønner ad gangen og dyp dem først i æggeblandingen og derefter i brødkrummerne. Læg dem på en bageplade og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader. Efter 12 minutter i ovnen skal de vendes og bages 6-8 minutter længere. Opskrift herfra


Gulerødder
De er lette at lave og kræver kun tre ingredienser – olivenolie, salt og selvfølgelig gulerødder. Det eneste, man skal gøre, er at skære gulerødderne i mindre stave, blande disse stave med olie og salt i en stor skål og til sidst bage dem i ovnen ved 220 grader i 18-22 minutter.