
Italiensk madbrød
Tag hul på foråret med lækkert tilbehør til middagen. Vi har ladet os inspirere af Piemonte-området, og serverer her et sprødt italiensk madbrød med tomat, rosmarin og havsalt!
Brød var for mange år siden basismad for italienerne og havde til opgave at fylde maverne. Selvom brød stadig er en vigtig del af et italiensk måltid, ses det mere som tilbehør til måltidet og regnes nu næsten som en luksus fremfor dets originale rolle ved bordet. Italienerne har en skik for at servere et stort brød ved middagen, og herefter "bryde" brødet ved bordet i stedet for at skære det ud med en kniv. Dette ses som en venskabelig gestus og handler om, at man skal huske at dele. Det italienske brød varierer fra egn til egn, og smagsmuligheder er der mange af. Vi har ladet os inspirere af Piemonte i det nordlige Italien med denne opskrift på madbrød med tomat, rosmarin og havsalt.
Læs også: 5 italienske opskrifter
Italiensk madbrød med havsalt
Antal: 6 personer.
- 6 dl lunkent vand
- 1 dl yoghurt
- 1 dl olivenolie
- 20 g gær
- 1 kg hvedemel, fx tipo 00 eller ølandshvede
- 20 g havsalt
- 8 små tomater
- 3 kviste rosmarin
FÅ MERE INSPIRATION TIL MADEN OG HJEMMET MED MAD & BOLIG!
Sådan laver du italiensk madbrød med havsalt:
- Bland lunkent vand, yoghurt og ½ dl olivenolie i en skål, og rør gæren ud heri.
- Tilsæt mel og salt, og ælt dejen godt sammen, til den er godt smidig og glat. Lad dejen hæve i ca. 3 timer i skålen med et klæde over.
- Vend dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir, og tryk forsigtigt små huller i med fingrene.
-
Halver tomaterne, og fordel dem sammen med rosmarin på dejen. Hæld resten af olivenolien ud over dejen, drys med havsalt, oglad dejen hæve i yderligere ½ time.
- Bag madbrødet ved 220° i ca. 30-35 min., indtil det er sprødt og gyldent på toppen.
- Tag brødet ud af ovnen, og lad det hvile på en rist. Server brødet helt, og bræk stykker af til maden.
Inspiration: 5 ting du skal smage i Italien
Tip: Bryd brødet med hænderne, og server det til både forret og hovedret, og dyp det i en god olivenolie, som en ægte italiener.
Tag et kig i vores galleri med italienske desserter, og lad dig inspirere til din næste italienske middag:
Se også galleriet med lækre italienske opskrifter:


Klassisk tiramisu
Tiramisu er en klassisk italiensk dessert, som med sin bløde mascarponecreme og smag af kaffe og ren kakao er den perfekte afslutning på en god middag. Få opskriften på klassisk tiramisu her!


Trifli med blåbær og limoncello
Denne trifli er en fræk fortolkning af den klassiske italienske dessert Zuppa Inglese. Få opskriften her!


Panforte med hasselnødder, valnødder og mandler
Panforte er en kompakt kage med intens smag. Spis den som konfekt i små stykker. Se opskriften her!


Panna cotta med bær i vin og honning
Endnu en udgave af den italienske klassiker inden for desserter: panna cotta. Her serveret med bær i vin og honning. Se opskriften her


Citronkager med ricottacreme
Disse italienske kager med citron og birkes, serveret med ricottacreme, er dejlig som dessert efter en italiensk middag. Se opskriften her


Æble-panna cotta
I denne udgave af panna cotta er der tilføjet små æblestykker, der giver den ellers italienske klassiker et lidt mere nordisk twist. Se opskriften her


Cappuccinokage
En dejlig italiensk kage med cappuccino og mascarponecreme. Mums! Se opskriften her


Grillede ferskner med kardemomme-mascarpone og honning
En dejlig dessert til en grillaften med italiensk tema. Server fersknerne med kardemomme-mascarpone og honning lune fra grillen. Se opskriften her


Panna cotta med rabarberkompot
Panna cotta er ikke til at komme udenom, når vi snakker italienske desserter. Her har panna cottaen fået følgeskab af en dejlig frisk rabarberkompot. Se opskriften her