
Knækbrød der smager af Sverige
De sprøde knækbrød er nemme at bage selv og har en lang holdbarhed. Brug dem som snack eller til ostebordet.
Vi har bagt brød i århundreder i Norden, og hvert land har skabt sin helt egen brødtradition. De fleste tænker på Sverige, når de ser det runde, sprøde knækbrød med det traditionelle hul i midten. Det tørre og sprøde knækbrød har den fordel, at det både har en lang holdbarhed og heller ikke vejer særligt meget. Faktisk skyldes den lange holdbarhed, at man før i tiden ikke kendte til konserveringsmetoder. Det siges også, at vikingerne tog det med på deres lange togter ud i verden!
Knækbrød kan bruges til meget. Morgenmad, frokost, eller som tilbehør til ostebordet. Derudover er det en god snack, som er ideel at tage med i tasken. Her kan du lære at lave dit eget.
Sådan laver du slidetapas på knækbrød!
Opskrift på knækbrød fra Sverige
Antal: 5 store, runde knækbrød
Det skal du bruge for at lave knækbrød fra Sverige:
- 2½ dl lunkent vand
- 25 g gær
- 1 spsk. salt
- 3 dl fuldkornsspeltmel
- 3½ dl fuldkornsrugmel
- 1 tsk. stødt fennikel
- ½ tsk. lakridspulver
Tapas i nordisk stil: Få 10 opskrifter her!
Sådan laver du knækbrød fra Sverige:
- Bland vand, gær og salt.
- Tilsæt melet lidt ad gangen og til sidst stødt fennikel og lakridspulver.
- Ælt dejen godt, og stil den til hævning et lunt sted i ca. 1½ time. Den skal hæve til dobbelt størrelse.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og slå den ned. Del den i 12 stykker.
- Form hvert stykke til en bolle, og rul bollerne tyndt ud til 2-3 mm i tykkelsen.
- Lav et hul i midten med et glas eller en lille kageudstikker.
- Bag dem i ovnen på 225° i 10 minutter. Er brødene ikke helt sprøde, så skru så ned til 100°, og bag dem færdige − de skal lyde hule, når du banker på dem, men ikke blive for hårde.
TIP! Hullet i midten af knækbrød er ikke tilfældigt, da du derved kan hænge brødene til tørre på en strang.
Prøv også: 10 opskrifter på brød
10 opskrifter på brød



















