
Koldhævet spelt- og hvedebrød
Godt brød fra bageren er vanedannende, men du kan bage det mindst lige så godt og billigere selv. Få opskriften på et af kokken Trine Hahnemanns favoritbrød. Men pas på, brødet er vanedannende.
Godt hjemmebagt brød tager tid men er det hele værd. Brødet her er bagt med en kombination af biga og gær som hævemiddel. En biga er en slags fordej, som også hæver brødet, men Trine Hahnemann bruger typisk en biga i kombination med gær. Når først du har bigaen, kan den holde sig længe, og til mange, mange brød. Husk at kvaliteten af det mel, du bruger, er afgørende for resultatet. Køb godt økologisk mel.
Koldhævet spelt - og hvedebrød
2 brød
Ingredienser:
2 dl fuldkorns- eller hvede/rugbiga, se opskrift nedenfor
6 dl koldt vand
20 g gær
500 g hvedemel
300 g fuldkornsspeltmel
20 g salt
Få også: Trine Hahnemanns opskrift på rugpizza med forårsløg og vesterhavsost
Sådan gør du: Bland biga og vand i en stor skål, og smuldr gæren i. Tilsæt mel og salt. Rør det hele grundigt sammen i en røremaskine eller med en træske. Dejen skal være klistret. Dæk skålen med film, og sæt den i køleskab natten over eller mindst 8 timer. Skrab dejen ud på et meldrysset bord, og lad den ligge ved stuetemperatur i ca. 30 minutter. Forvarm ovnen til 250° varmluft. Form dejen til 2 aflange brød uden at ælte den. Sæt dem på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Rids brødene på tværs med et barberblad eller en skarp kniv. Spray eller kast koldt vand ind i ovnen, så den bliver fyldt af damp. Bag brødene i 10 minutter, skru varmen ned til 200°, og bag i yderligere 25-30 minutter. Lad brødene køle af på en bagerist.
Hvede- og rugbiga
En biga er en fordej beregnet til bløde hvede-, rug- eller speltbrød, både kold- og varmhævede. Biga kan bruges alene som eneste hævemiddel eller sammen med gær, hvad Trine Hahnemann foretrækker. Rug giver brødet en mere syrlig smag.
Ingredienser:
100 g hvedemel, plus mere til ‘fodring’ u
100 g rugmel, plus mere til ‘fodring’ u
3 dl vand, plus mere til ‘fodring’
Prøv også: Bag et lækkert nøddebrød helt uden mel
Sådan gør du: Hæld melet i en stor skål. Tilsæt vandet lidt efter lidt, mens du blander det med hænderne eller et piskeris, indtil konsistensen minder om en pandekagedej. Kassér 80 % af bigaen hver dag, og tilsæt derefter ca. så meget vand og begge slags mel, at bigaen igen har samme volumen (det behøver ikke at være helt nøjagtigt), og rør det grundigt sammen. ‘Fodr’ på denne måde bigaen i 5-10 dage, indtil den ‘kommer til live’, dvs. at der er små bobler, og den lugter syrligt. Ideelt skal den fodres hver dag, men hvis du glemmer det i 3-4 dage, skal du bare fortsætte, som om intet er hændt. I bedste fald kan din biga holde sig 'i live' i årevis.
Mænd elsker surdej. Få fire passionerede brødmænds bedste tips i galleriet nedenfor.
Surdej - få fire mænds tips til hvordan du bager dit eget brød


Lasses tip
Til den mere skræmte type, der synes, det er svært at finde den rigtige mængde af kerner, kan jeg anbefale at bruge sin surdej på en færdig melblanding, indtil man har fornemmelsen af mængderne. På et tidspunkt reklamerede jeg for Finax' færdige melblandinger, som jeg ellers ikke havde meget tilovers for, men de viste sig ikke at være så dårlige. Og kan du ikke skrive det her med hemmelige mandebogstaver? (Det er ikke svært at gå i gang med surdej, og det er heller ikke et kæmpe arbejde – men resultatet er eddermame dejligt)!


Boller af surdej
Langtidshævning af surdejsbrød og boller gør, at mange af de gode stoffer, der er i kernerne, bliver nedbrudt, så vi bedre kan optage dem i kroppen. Du kan først vurdere, hvor godt et brød er, når det er blevet koldt. Vurder krummen og hullerne i brødet. Glinser de, er brødet fugtigt nok til at holde sig frisk i ca. fire dage. Her hjemmebagte boller, lavet med surdej og rullet i sesamfrø.


Lækkert bagværk
Den dejlige del af bageriet er, at man bager, fordi man gerne vil give noget til andre." Keld Petersen, bager


Silas Bjerregaards surdeje
Silas Bjerregaard, forsanger i bandet Turboweekend, har to surdeje: En rugbrødssurdej i køleskabet og en biga på halvt rug, halvt hvede og vand. Bigaen står ude ved stuetemperatur med et låg halvt på og indsamler gærceller fra det rum, den står i: “På den måde kommer der noget meget personligt ud af det.” Biga-surdejen skal man røre i hver dag og fodre ca. en gang om ugen, medmindre den bliver fornyet ved, at man bager med den.


Biga surdej
Biga er en fordej i klassiske italienske brød. Du starter den op ved at blande fuldkornsmel og vand sammen og lade det stå på køkkenbordet fem dage (under daglig omrøring), til det spontant begynder at boble og gære. Herefter ælter du bigaen i en brøddej. Bigaen adskiller sig fra surdejen ved, at den kun består af mel og vand.


Sejt at bage sit eget brød
"At ville være god til noget og imponere med det er et maskulint træk. Og her er rugbrød af egen surdej en meget nem måde," mener stuntmand Lasse Spang Olsen. "I princippet kan du jo bare købe et brød, men at bage et rugbrød selv af sin egen surdej, det er lækkert og sejt.”


Fordej - en sædvanlig surdej
Fordej får du, hvis du blander mel, vand og lidt gær sammen på køkkenbordet og lader det stå til dagen efter. Når du blander fordejen i din brøddej, fungerer den som gær.


Bagerens bagetips
I Keld Petersens bageri på Vesterbro er butikkens stolthed det rustikke Brød-brød på ca. 1,4 kilo, som kun bliver godt, “hvis man taler rigtig pænt til surdejen. Et godt tip fra Keld Petersen. Vil du have fugt ind i ovnen som de professionelle, så bag brødet i en stentøjsgryde i ovnen. Den sikrer, at fugten bliver i brødet. Tag låget af i den sidste bagetid, og fyr op til 300°, så skorpen bliver sprød. Du kan også bruge bagesten – og gerne en ‘uautoriseret’ en du selv finder på stranden. Den skal være stor, rund og flad. Spray så løbende vand ind i ovnen.


Bagefif fra Hugo Steinmetz
Advokaten Hugo Steinmetz deler ud af sine bagetips. Rugbrød: Lad være at bruge for store bageforme og bage ved for høje temperaturer, så brødet bliver brændt, men ikke gennembagt. Grovbrød: Knald bare grovbrødet ind i en varm ovn, så det får en sprød skorpe, men skru ned, så det kan bage færdigt uden at blive vådt i midten. Skal der korn og kerner i, så sæt dem i blød aftenen før, så de kan trække væde. Ellers trækker de væden fra dejen, og det gør brødet tørt. Hæld en skefuld surdej, en smule hvedemel og sukker eller honning i dejen, så den har noget at leve af.


Levain surdej
LEVAIN er en fransk surdej af halvt hvede, halvt fuldkornshvedemel og vand, som blandes til en havregrødslignende konsistens og står ved stuetemperatur. Levainen begynder at røre på sig efter et par dage. Kasser 80 pct. af den, og tilsæt vand og mel igen. Det fortsætter du med, indtil du har en levain, der dufter af blomster, friske æbler og creme. Den må ikke dufte af eddike. Ved levainen er det især hviletiden imellem de mange forsigtige æltninger, der er afgørende. Selve bageprocessen kan tage op til 14 timer.


Nye nordiske meltyper
Der er kommet tre nye meltyper på markedet med to kornsorter, der har optimale egenskaber til brødbagning. Vinjett, som er en vårhvedesort, fås både som hvede- og fuldkornsmel. Evolo, som er en rugsort, fås som fuldkornsmel.Med meltyperne kan du bage hjemmelavede rustikke brød med en luftig og saftig krumme.


Bageferment
Bageferment består af ærtemel, økologisk grahamsmel samt vand og honning, som er gæret og derefter tørret og malet til et granulat, og det kan købes i små bøtter i helsekostbutikker. Det skal røres i en grunddej af vand og mel og vente 12-14 timer på, at gærceller og mælkesyrebakterier bliver vakt til live.


Brød bagt i gryde
Lav et blærebrød med en god skorpe til at imponere dine gæster. Du kan sagtens bage dit brød i en brandvarm støbejernsgryde, der virker som en professionel dampovn. Det mislykkes som regel aldrig og ligner et rustikt toscansk bagerbrød.


Smørelse til brødet
Hvedebrød og rugbrød er stadig basis for vores nordiske kost, men man skal lede længe efter et købebrød, der smager så godt som det, man selv kan lave med surdej. Kom økologisk smør på eller dyp det i koldpresset olivenolie. Velbekomme!
Relaterede artikler